ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ώρα μηδέν για ΛΑΡΚΟ: Φόβοι για χαριστική βολή

Στα δεκάδες προβλήματα της ΛΑΡΚΟ έρχεται να προστεθεί άλλο ένα, το οποίο κυβερνητικές πηγές φοβούνται ότι μπορεί να της δώσει και τη… χαριστική βολή. Στις 24 Ιανουαρίου αναμένεται η τελική απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ) για την υπόθεση των παράνομων κρατικών ενισχύσεων στη νικελοβιομηχανία, η οποία σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα είναι σε βάρος της ελληνικής Πολιτείας.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, μετά την αίτηση αναίρεσης της ΛΑΡΚΟ στην καταδικαστική απόφαση του ΔΕΕ (Νοέμβριος 2017), οι ανώτατοι δικαστές φαίνεται ότι τελικά δικαιώνουν την Κομισιόν για την απαίτησή της να επιστραφεί από τη βιομηχανία το ποσό των περίπου 135 εκατ. ευρώ που της είχε δοθεί (το 2008, το 2010 και το 2011, αλλά και το 2009 για τη συμμετοχή του Δημοσίου στην αύξηση του κεφαλαίου της εταιρείας) ως στήριξη από το Ελληνικό Δημόσιο. Και αυτό διότι είχαν τη μορφή κρατικών ενισχύσεων. Τα συγκεκριμένα μέτρα δεν κοινοποιήθηκαν στην Επιτροπή για προηγούμενη έγκριση, όπως απαιτούσαν οι κανόνες της ΕΕ.

Κίνδυνος προστίμου
Οπως αναφέρουν στο «Βήμα» αρμόδιες πηγές, στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμμόρφωση με τη νέα απόφαση τότε μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο στην Ελλάδα για κάθε μέρα που θα περνά, μετά τις 24 Ιανουαρίου, έως ότου τελικά επιστραφούν τα κονδύλια που δόθηκαν στη ΛΑΡΚΟ. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι υπάρχει περίπτωση παρακράτησης των 135 εκατ. ευρώ (σήμερα φτάνουν περίπου τα 170 εκατ. ευρώ) από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ.

Μοναδική περίπτωση αποφυγής των προστίμων και μη καταβολής τους θα είναι η εφαρμογή της λύσης που υιοθετήθηκε το 2014 από την τότε Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού για «τριχοτόμηση» της ΛΑΡΚΟ, ή έστω μιας παρεμφερούς λύσης. «Η ΛΑΡΚΟ με τη σημερινή της μορφή δεν μπορεί να συνεχίσει να υφίσταται» σημειώνουν πηγές της αγοράς.

Περισσότερα ΕΔΩ

πηγή:in.gr

Αναρτήθηκε από:Μανώλης Πεχλιβανίδης

Απάντηση