ΑΓΡΟΤΙΚΑΕΙΔΗΣΕΙΣ

Eurostat: Στην Ολλανδία οι ακριβότερες εκτάσεις καλλιεργήσιμης γης το 2016

Πιο ακριβές είναι οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις στην Ολλανδία σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ σύμφωνα με έρευνα της Eurostat για την αξία των καλλιεργήσιμων εκτάσεων στην ΕΕ το 2016. Συγκεκριμένα, ένα στρέμμα κόστιζε κατά μέσο όρο 6300 ευρώ Ολλανδία το 2016. Ακόμα και σε κάθε περιφέρεια της Ολλανδίας, το μέσο κόστος αγοράς ξεπερνούσε όλους τους εθνικούς μέσους όρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτός της τιμής 10.800 ευρώ, που καταγράφηκε στην περιοχή της Λιγουρίας στην Ιταλία. Αντίθετα, χαμηλότερο κόστος ενός στρέμματος, κατά μέσο όρο 195,8 ευρώ, παρατηρήθηκε στη Ρουμανία. Η χαμηλότερη τιμή σε περιφέρεια χώρας, 116, 5 ευρώ το εκτάριο, καταγράφηκε στην περιοχή Yugozapaden της Βουλγαρίας. Η Ελλάδα βρισκόταν στην 9η θέση σε κόστος αγοράς καλλιεργήσιμης γης μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Αυτά τα δεδομένα, που δημοσιεύτηκαν από την Eurostat, τη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προέρχονται από ένα νέο σύνολο στατιστικών για τις τιμές και τα ενοίκια γεωργικών εκτάσεων, το οποίο αφορά τα περισσότερα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Το επίπεδο των τιμών καλλιεργήσιμης γης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως η νομοθεσία του κάθε κράτους-μέλους, οι κλιματικές συνθήκες της περιοχής και η σύνδεση της με το δίκτυο διανομής αγροτικών προϊόντων, η ποιότητα και κλίση του εδάφους,  η προσφορά και η ζήτηση καλλιεργήσιμης γης.

Το επίπεδο των τιμών σχετίζεται και με το είδος χρήσης της γης στην γεωργία. Σε όλες σχεδόν τις περιφέρειες, το κόστος των αρόσιμων γαιών ήταν πιο μεγάλο από την αγορά μόνιμων λειμώνων. Η μεγαλύτερη διαφορά στην τιμή σημειώθηκε στα ελληνικά νησιά Βορείου Αιγαίου όπου οι αρόσιμες γαίες ήταν έως και 20 φορές πιο ακριβές από τους λειμώνες. Ομοίως, οι αρδευόμενες καλλιεργήσιμες εκτάσεις ήταν πιο ακριβές από τις μη αρδεύσιμες αρόσιμες εκτάσεις (έως και 6 φορές στην περιοχή Murcia της Ισπανίας).

Διαφορές στο ρυθμό αύξησης του κόστους γης
Μεταξύ του διαστήματος 2011 και 2016, οι τιμές καλλιεργήσιμων γαιών αυξήθηκαν με μεγαλύτερο ρυθμό στην Τσεχία, δεδομένου ότι η τιμή τριπλασιάστηκε. Μεγάλη αύξηση σημειώθηκε και στη Λιθουανία, την Εσθονία, τη Λετονία και την Ουγγαρία, όπου η τιμή διπλασιάστηκε. Οι τιμές αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος αλλά με μικρότερους ρυθμούς.

Το κόστος ενοικίου γης
Πολλοί αγρότες ενοικιάζουν τη γη τους, είτε λόγω βραχυπρόθεσμης ή μακροπρόθεσμης επιχειρηματικής επιλογής. Οι τιμές ενοικίασης καλλιεργήσιμης έκτασης ενός στρέμματος (αρόσιμων ή μόνιμων λειμώνων) ποικίλλουν έντονα μεταξύ των κρατών μελών και των περιφερειών των κρατών μελών.

Η ενοικίαση ενός στρέμματος ήταν πιο ακριβή στην Ολλανδία (κατά μέσο όρο 79,1 ευρώ για το έτος 2016), ενώ ο υψηλότερος περιφερειακός μέσος όρος καταγράφηκε στο Flevoland της Ολλανδίας ήταν σχεδόν διπλάσιος του εθνικού μέσου όρου (153,6 ευρώ). Η ενοικίαση γεωργικών γαιών ήταν η φθηνότερη κατά μέσο όρο στη Λετονία (4,6 ευρώ ανά στρέμμα ετησίως), αν και οι φτηνότερες περιοχές στην ΕΕ για ενοικίαση ήταν η Mellersta Norrland και η Övre Norrland στη Σουηδία (2,8 ευρώ ανά στρέμμα ετησίως).

ΠΗΓΗ: froutonea.gr

Απάντηση