ΑΓΡΟΤΙΚΑΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ): Αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα όλων των προκηρύξεων

Καϊλιάνης Βασίλειος – Τεχνολόγος Γεωπόνος

Επιτέλους, φαίνεται να υπάρχει κινητικότητα και στο πολύπαθο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ), που είναι κολλημένο στις υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ για μήνες. Υπηρεσιακοί παράγοντες κάνουν λόγο για «ωρίμανση» των μέτρων, η οποία και θα οδηγήσει σε «πλημμυρίδα» προσκλήσεων αγροπεριβαλλοντικών μέτρων το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα, λοιπόν, με τον προγραμματισμό του υπουργείου (πίνακας), σημαντικά αγροπεριβαλλοντικά μέτρα ανοίγουν τον επόμενο μήνα για υποβολή αιτήσεων.

Η αρχή γίνεται τον Οκτώβριο, με το πολυαναμενόμενο μέτρο της Νιτρορύπανσης (10.1.4). Πρόκειται για ένα σημαντικό μέτρο του προγράμματος, με πολύ αυξημένο προϋπολογισμό (220 εκατ. ευρώ) και το οποίο αναμένεται να προσελκύσει μεγάλο αριθμό παραγωγών. Η προκήρυξη του μέτρου φαίνεται να βρίσκεται σε τελικό στάδιο, καθώς εκδόθηκε η απαραίτητη Υπουργική Απόφαση.

Τον Νοέμβριο προβλέπεται, σύμφωνα με το ΥΠΑΑΤ, και η 2η προκήρυξη των τεσσάρων (4) μέτρων βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, τα οποία επίσης αφορούν μεγάλο αριθμό παραγωγών. Η περιπέτεια της ακύρωσης της αρχικής προκήρυξης και η καθυστέρηση που προκάλεσε, έχει δημιουργήσει νευρικότητα στους παραγωγούς, η οποία επιτείνεται καθώς ακόμη εκκρεμούν οι νέες ΥΑ, στις οποίες και θα περιγράφονται οι όροι υπαγωγής. Ας ελπίσουμε ότι η καθυστέρηση αυτή θα αντισταθμιστεί από τον καλύτερο σχεδιασμό των μέτρων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον προγραμματισμό του ΥΠΑΑΤ, ο Οκτώβριος είναι ο κρίσιμος μήνας, καθώς μέσα σε αυτόν προβλέπεται η έκδοση σωρείας Υπουργικών Αποφάσεων, που απαιτούνται για το άνοιγμα των μέτρων (11 συνολικά) που θα τρέξουν τους επόμενους μήνες, έως και τον Φεβρουάριο του 2018.

Αντίθετα, η αναβολή για τον Οκτώβριο του 2018 οκτώ συνολικά δράσεων που αφορούν κυρίως στην κτηνοτροφία και συγκεκριμένα στην καλή μεταχείριση των ζώων, δεν μπορεί παρά να εγείρει ξανά εύλογα ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα στον προγραμματισμό και διαχείριση του ΠΑΑ.

Χρονοδιάγραμμα όλων των προκηρύξεων του ΠΑΑ

 

Απάντηση