ΕΙΔΗΣΕΙΣΦΥΣΗ & ΖΩΑ

Απίστευτο! Άφησαν να ξεραθεί ο αρχαιότερος Πλάτανος των Βαλκανίων…

Καϊλιανης Βασίλειος Τεχνολόγος Γεωπόνος

Ο Μέγας Πλάτανος στο Μαντούδι Ευβοίας που κάτω από την σκιά του έχουν καθίσει εκατομμύρια ανά τους αιώνες άνθρωποι, που στα φύλλα του έχουν αποτυπωθεί εικόνες από την ιστορία της ανθρωπότητας τα τελευταία 2.000 χρόνια δυστυχώς έχει καταστραφεί.

Ήταν ο αρχαιότερος πλάτανος των Βαλκανίων, ίσως και της Ευρώπης, φημισμένος σε όλα τα διεθνή Πανεπιστήμια Γεωπονίας και ο οποίος πολλές φορές αποτέλεσε αντικείμενο μελέτης και έρευνας. Αυτό το σπουδαίο μνημείο της φύσης, δυστυχώς, έγινε αντικείμενο όχι ανάδειξης και προσοχής από τις αρμόδιες Ελληνικές Αρχές, αλλά αντικείμενο πλήρους αδιαφορίας και εγκατάλειψης. Η καταστροφή του δέντρου άρχισε σταδιακά τα τελευταία 6 με 7 χρόνια. Κάποια έργα που γινόντουσαν σε κοντινή απόσταση από αυτόν, ίσως και να αποτέλεσαν την κύρια αιτία της αρχής της καταστροφής. Όταν αυτό έγινε αντιληπτό, τότε άρχισαν γύρω από το μέρος που βρίσκεται το δέντρο να χτίζουν τείχος για την προστασία του, ήταν, όμως, αργά.

Ο Πλάτανος είχε ήδη πάθει ζημιά. Σήμερα, ο κορμός του, έχει σπάσει και τα κλαδιά του δέντρου έχουν πέσει. Κάποιοι από τους ντόπιους, λένε, ότι αυτό το πέτρινο τείχος που έγινε, αντί να βελτιώσει λίγο την κατάσταση, δημιούργησε περισσότερα προβλήματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφει ο Δ.Σέττας ( Ο Γερο-Πλάτανος της Εύβοιας, εκδ.ΔΙΠΤΥΧΟ) ο κορμος του είχε περίμετρο 18μέτρα, διάμετρο 6 μέτρα, το ύψος του έφτανε τα 30μ.ενώ η έκταση της σκιάς του τα 2,5 στρέμματα!! Αυτό το δέντρο, ως είθισται, άλλωστε, οι εκάστοτε τοπικές και κεντρικές αρχές, δεν μπόρεσαν να κρατήσουν ζωντανό και να μετατρέψουν τον περιβάλλοντα χώρο σε ένα σημείο που θα ήταν επισκέψιμο για τουρίστες απ’ όλο τον κόσμο….

ΠΗΓΗ: tvstar.gr

Απάντηση