ΑΓΡΟΤΙΚΑΕΙΔΗΣΕΙΣ

Από τα αγροτικά εισοδήματα του 2018 η μείωση του αφορολογήτου, με τροπολογία επιτάχυνσης του μέτρου

Με τροπολογία που κατατέθηκε χθες στο νομοσχέδιο του υπ. Αγροτικής ανάπτυξης και Τροφίμων με τίτλο «Κύρωση της τροποποιημένης Συμφωνίας για την Ίδρυση της Γενικής Επιτροπής Αλιείας για τη Μεσόγειο» , επαναδιατυπώνονται οι προϋποθέσεις και η διαδικασία υπό τις οποίες δύνανται να επέλθουν οι αναγκαίες προσαρμογές στο άρθρο 10 του ν. 4472/2017 σχετικά με τις μειώσεις του αφορολογήτου που προβλέπει ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος, σε περίπτωση εμπροσθοβαρούς εφαρμογής του, δηλαδή επιτάχυνσης της εφαρμογής του. Ουσιαστικά, πρόκειται για άρθρο του εν λόγω νόμου που ψηφίστηκε τον προηγούμενο Μάιο με τη διαδικασία του επείγοντος με τίτλο “Συνταξιοδοτικές διατάξεις Δημοσίου και τροποποίηση διατάξεων του ν. 4387/2016, μέτρα εφαρμογής των δημοσιονομικών στόχων και μεταρρυθμίσεων, μέτρα κοινωνικής στήριξης και εργασιακές ρυθμίσεις, Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021 και λοιπές διατάξεις”, με τον οποίο οι σημαντικότερες μεταβολές στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Κ.Φ.Ε., ν. 4172/2013) έχουν ως εξής: Αναπροσαρμόζεται η προβλεπόμενη μείωση του φόρου επί του φορολογητέου εισοδήματος από μισθωτή εργασία και συντάξεις ως εξής: -σε χίλια διακόσια πενήντα (1.250) ευρώ, από χίλια εννιακόσια ευρώ (1.900) που ισχύει σήμερα, για τον φορολογούμενο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα, όταν το φορολογητέο εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ. -σε χίλια τριακόσια (1.300) ευρώ, από χίλια εννιακόσια πενήντα ευρώ (1.950) που ισχύει σήμερα, για το φορολογούμενο με ένα (1) εξαρτώμενο τέκνο. -σε χίλια τριακόσια πενήντα (1.350) ευρώ, από δύο χιλιάδες ευρώ (2.000) που ισχύει σήμερα, για δύο (2) εξαρτώμενα τέκνα. σε χίλια τετρακόσια πενήντα (1.450) ευρώ, από -δύο χιλιάδες εκατό ευρώ (2.100) που ισχύει σήμερα, για τρία (3) εξαρτώμενα τέκνα και άνω.

Τα ανωτέρω ισχύουν για τα εισοδήματα που αποκτώνται στα φορολογικά έτη που αρχίζουν από την 1-1-2020 και εφεξής.

Μειώνεται σε 20% από 22% που ισχύει σήμερα, ο φορολογικός συντελεστής βάσει του οποίου υπολογίζεται ο φόρος επί του εισοδήματος ύψους από 0 έως 20.000 χιλιάδες ευρώ, από μισθούς και συντάξεις.3. Αυξάνεται σε τριάντα χιλιάδες ευρώ (30.000) από δώδεκα χιλιάδες ευρώ (12.000) που ισχύει σήμερα, το ύψος του εισοδήματος των φυσικών προσώπων ή σχολάζουσας κληρονομιάς, επί του οποίου επιβάλλεται ειδική εισφορά αλληλεγγύης.4. Επανακαθορίζεται η κλίμακα βάσει της οποίας υπολογίζεται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης που επιβάλλεται στο συνολικό καθαρό εισόδημα ως εξής: ορίζεται σε 0% ο συντελεστής για εισόδημα από 0 – 30.000 ευρώ, (σήμερα, ο ανωτέρω συντελεστής ισχύει μόνο για εισόδημα από 0 – 12.000 χιλιάδες ευρώ, ενώ για εισόδημα από 12.001 – 20.000 ευρώ ισχύει συντελεστής 2,2% και για εισόδημα από 20.001 – 30.000 ευρώ ισχύει συντελεστής 5%), μειώνεται σε 2% από 6,5% που ισχύει σήμερα, ο συντελεστής που ισχύει για εισόδημα από 30.000,01 – 40.000 ευρώ και σε 5% από 7,5% που ισχύει σήμερα, ο συντελεστής που ισχύει για εισόδημα από 40.000,01 – 65.000 ευρώ. (άρθρα 10,12 και 13)

Η ρήτρα επιτάχυνσης στην μείωση του αφορολογήτου

Η ρήτρα εμπροσθοβαρούς εφαρμογής των μέτρων ορίζεται ρητά στον νόμο και συγκεκριμένα αναφέρει ότι τίθενται σε εφαρμογή από το 2019 για το ασφαλιστικό και το 2020 για το φορολογικό πεδίο υπό την προϋπόθεση και στο βαθμό που σύμφωνα με την εκτίμηση των Θεσμών δεν προκαλείται στο πλαίσιο της τελικής αξιολόγησης του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους όπως αυτοί καθορίζονται στο Πρόγραμμα. Δαπάνες που προκύπτουν από την εφαρμογή των ρυθμίσεων και από τη δέσμη των κοινωνικών μέτρων θα προσαρμόζεται κατά τα ειδικώς οριζόμενα, στον επιτρεπόμενο βαθμό λαμβάνοντας υπόψη τα προαναφερθέντα περί μη αποποίησης μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους, αναφέρεται. Επίσης ορίζεται ότι αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε συνεργασία με τους αναφερόμενους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις ελληνικές αρχές στο πλαίσιο της τελικής αξιολόγησης διαπιστώσει ότι στη βάση μιας προοπτικής εκτίμησης και λαμβάνοντας υπόψη την εφαρμογή των άρθρων σχετικά με την περικοπή της συνταξιοδοτικής δαπάνης η εμπροσθοβαρής (το 2019 αντί για το 2020) εφαρμογή του άρθρου για τη μείωση της έκπτωσης φόρου στο φορολογητέο εισόδημα είναι αναγκαία για να επιτευχθεί ο συμφωνημένος δημοσιονομικός στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019 κατά τρόπο ευνοϊκό για την ανάπτυξη, τότε οι διατάξεις του άρθρου για τη μείωση της έκπτωσης του φόρου στο φορολογητέο εισόδημα θα εφαρμοστούν για τα εισοδήματα που αποκτώνται από την πρώτη πρώτου 2019 και εφεξής αντί για το 2020… Προκειμένου να διασφαλιστεί η ακριβής επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου κατά τρόπο ευνοϊκό για την ανάπτυξη, οι ελληνικές αρχές εφαρμόζουν τις αναγκαίες προσαρμογές στη μείωση του φορολογητέου εισοδήματος σε συμφωνία με τους θεσμούς, ορίζει το νομοσχέδιο.

Η νέα «βελτιωμένη» τροπολογία

Με την νέα τροπολογία επέρχονται φραστικές βελτιώσεις, χωρίς να αλλάζει η ουσία του μέτρου της επιτάχυνσης σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεσή της, οι οποίες προέκυψαν κατά την διάρκεια των τελευταίων διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές στο πλαίσιο της συζήτησης για την ολοκλήρωση της λίστας με τα 140 προαπαιτούμενα.

 

 

 

 

 

 

 

 

Απάντηση