ΑΓΡΟΤΙΚΑΕΙΔΗΣΕΙΣ

AGRENIO: Καινοτόμα εφαρμογή στο κινητό για αγρότες

Η Χαρά Κουτάλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Τύρναβο από αγρότες γονείς. Από μικρή και μέχρι να ολοκληρώσει τις σπουδές της στα Μαθηματικά δούλευε στα οικογενειακά κτήματα. Ετσι αγάπησε τη γη και τα προϊόντα της.

Μετά τις σπουδές ακολούθησε καριέρα στον κόσμο της πληροφορικής, παράλληλα με τη μεταπτυχιακή της εξειδίξευση στην πληροφορική. Το 2015 αποφάσισε να παντρέψει τις δυο μεγάλες αγάπες της: τη γεωργία και την τεχνολογία. Έτσι δημιούργησε μια καινοτόμα εφαρμογή στο κινητό για αγρότες.

Η εφαρμογή AGRENIO έρχεται να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια του γεωργού για την ορθολογική και με ακρίβεια εφαρμογή άρδευσης και λίπανσης των καλλιεργειών του. Ακολουθεί τις αρχές της Γεωργίας Ακριβείας δίνοντας στον αγρότη ένα εύκολο στη χρήση εργαλείο που τον βοηθάει καθημερινά δίνοντας του απλές οδηγίες και κάνοντας για λογαριασμό του τους περίπλοκους υπολογισμούς που απαιτούνται για κάθε καλλιέργεια.

Για τις οδηγίες άρδευσης χρησιμοποιούνται παράμετροι από το έδαφος, το είδος της καλλιέργειας, το αρδευτικό σύστημα και μετεωρολογικά δεδομένα. Για τις οδηγίες λίπανσης χρησιμοποιούνται παράμετροι και δεδομένα από πρόσφατες αναλύσεις εδάφους και φύλλων και το είδος της καλλιέργειας.

Η εφαρμογή προσφέρεται μέσω cloud και χρησιμοποιεί δεδομένα από ΙοΤ (Internet of Things) αισθητήρες. Ο αγρότης έχει πρόσβαση στις υπηρεσίες οποιαδήποτε στιγμή και από οπουδήποτε. Η εφαρμογή χαρακτηρίστηκε ως καινοτομική και έλαβε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση από 2 FIWARE Accelerators, τους SmartAgriFood και FINISH. Με τη χρήση της εφαρμογής ο αγρότης εξοικονομεί πόρους, βελτιώνει την οργανοληπτική και διατροφική ποιότητα των προϊόντων και μειώνει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Σύμφωνα με την κα Κουτάλου που παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στον τομέα του AgTech (Agro Technology) σε διεθνές επίπεδο, την επόμενη δεκαετία οι γεωργοί θα πρέπει να αντιμετωπίσουν μια διπλή πρόκληση: την παραγωγή τροφίμων για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του συνεχώς αυξανόμενου πληθυσμού και ταυτόχρονα την προστασία της φύσης και της βιοποικιλότητας. Η χρήση μεθόδων γεωργίας ακριβείας είναι μονόδρομος.

 

 

Απάντηση