ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑΕΙΔΗΣΕΙΣΥΓΕΙΑΣ

Προσοχή: Ποια ποσότητα ανά είδος ποτού «πιάνει» το ανώτατο επιτρεπτό όριο αλκοόλ στην οδήγηση

Τις γιορτινές αυτές μέρες αρκετοί οδηγοί παρασύρονται και πίνουν ένα παραπάνω ποτηράκι αλκοόλ με πολλές φορές τραγικά αποτελέσματα, μιας και περίπου ένα στα τρία θανατηφόρα τροχαία οφείλονται στην κατανάλωση αλκοόλ σημειώνει η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία, υπενθυμίζοντας σε μήνυμά της τα ανώτατα όρια αλκοόλ.

Στην Ελλάδα, τα τροχαία ατυχήματα αποτελούν, σύμφωνα με τα στατιστικά, την πρώτη αιτία θανάτου σε ηλικίες 19-39 ετών, ενώ υπολογίζεται ότι πάνω από το 50% των θανατηφόρων τροχαίων οφείλεται στην κατανάλωση αλκοόλ και άλλων ουσιών.

«Το κυρίως ερώτημα που επικρατεί αυτές τις ημέρες είναι το πόσο εύκολα μπορεί κάποιος να φτάσει τα νόμιμα όρια κατανάλωσης αλκοόλ», αναφέρει η ΕΙΕ, προσθέτοντας ότι ο κάθε οδηγός πρέπει να γνωρίζει ότι το να φτάσει το όριο του 0,25 γραμ./λίτρο εκπνεόμενου αέρα στα αλκοτέστ που πραγματοποιούνται από την τροχαία, ή τα 0,50 γραμ./λίτρο αίματος με τη διαδικασία της αιμοληψίας, είναι πάρα πολύ εύκολο.

Η ΕΙΕ σημειώνει επίσης ότι ο επηρεασμός της οδηγικής ικανότητας ενός ατόμου εξαρτάται όχι μόνο από τη ληφθείσα ποσότητα, αλλά και από άλλα χαρακτηριστικά όπως η διατροφή κατά τη διάρκεια της κατανάλωσης, άλλα νοσήματα, η χρόνια κατανάλωση, η πρόσμιξη αλκοόλ με αναψυκτικά κ.ά.

«Συνεπώς η λογική «θα πιω ένα ποτηράκι βότκα (40ml) και θα σταματήσω για να μπορώ να οδηγήσω» δεν μπορεί απόλυτα να ισχύει. Η μόνη λύση για ασφαλή οδήγηση είναι η μηδενική κατανάλωση αλκοόλης από τον οδηγό», αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΙΕ, δρ Γρηγόρης Λέων.

Προσθέτει δε ότι, ειδικά φέτος που οι καιρικές συνθήκες είναι δύσκολες, είναι σημαντικό ο οδηγός να είναι σε πλήρη νηφαλιότητα. «Μόνο με μηδενική κατανάλωση αλκοόλ θα μπορέσουμε να συμβάλουμε στη μείωση των οδικών ατυχημάτων», καταλήγει.

Σύμφωνα με το νόμο, ένας οδηγός θεωρείται ότι βρίσκεται υπό την επήρεια αλκοόλ, όταν το ποσοστό οινοπνεύματος στον οργανισμό του είναι από 0,50 γραµµάρια ανά λίτρο αίµατος (μετά από αιμοληψία) ή πάνω από 0,25 χιλιοστά του γραµµαρίου, ανά λίτρο εκπνεόµενου αέρα (στα γνωστά αλκοτέστ της τροχαίας).

Σχετικά με την ποσότητα του αλκοόλ που είναι ικανή για να φτάσουμε το ανωτέρω όριο ενδεικτικά πρέπει να έχουμε υπόψη τα ακόλουθα: Με κατανάλωση 490ml μπύρας (ένα ποτήρι μεγάλο), 200 ml κρασιού, 60 ml ούζου, 55ml ουίσκι ή βότκας «πιάνουμε» το όριο. Με λίγα λόγια όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα ενός ποτού σε αιθυλική αλκοόλη τόσο λιγότερη ποσότητα είναι ικανή για να μας οδηγήσει στο νόμιμο όριο. Πρέπει να διευκρινιστεί ότι οι συγκεκριμένες ποσότητες είναι ενδεικτικές.

πηγή

Απάντηση