ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Θεσ/νίκη: Τρόμος για 86χρονη, θύμα κλοπής από προσποιούμενους υπαλλήλους της ΔΕΗ

Τα πολλά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση λόγω του φορτωμένου δικτύου από τον παρατεταμένο καύσωνα που πλήττει τη χώρα, έχουν δώσει ξανά το έναυσμα σε επίδοξους κλέφτες, οι οποίοι με το πρόσχημα ότι είναι υπάλληλοι της ΔΕΗ, εισέρχονται σε διαμερίσματα και αφαιρούν χρήματα και αντικείμενα αξίας από ανυποψίαστους και ηλικιωμένους ανθρώπους.

Τελευταίο θύμα μιας τέτοιας υπόθεσης, έπεσε σήμερα το μεσημέρι μια 86χρονη γυναίκα, κάτοικος της περιοχής Χαριλάου Θεσσαλονίκης. Η γυναίκα επιστρέφοντας από τη λαϊκή αγορά της περιοχής, επιχείρησε να μπει στην πολυκατοικία του διαμερίσματος που μένει, όταν δύο άνδρες την πλησίασαν με το πρόσχημα ότι θέλουν να κοιτάξουν τους μετρητές του ρεύματος και την ακολούθησαν στην είσοδο.

Στη συνέχεια η ηλικιωμένη ανέβηκε με το ασανσέρ στο διαμέρισμά της, αλλά πριν προλάβει να κλείσει την πόρτα, είδε τους δύο ληστές που είχαν προλάβει να ανέβουν από τις σκάλες, να εισβάλουν στο σπίτι της δήθεν για να της επιστρέψουν χρήματα από την ΔΕΗ, λόγω του υψηλού λογαριασμού της. Αμέσως μετά κι ενώ ο ένας εκ των δύο κοιτούσε τον πίνακα του ρεύματος με τις κεντρικές ασφάλειες, ο έτερος μετέβαινε από δωμάτιο σε δωμάτιο προκειμένου να εντοπίσει πολύτιμα τιμαλφή και χρήματα.

Τελικά, αφού άρπαξαν κοσμήματα κι αφού έβαλαν την 86χρονη να υπογράψει πλαστό έγγραφο ότι ο έλεγχος ολοκληρώθηκε, στη συνέχεια τράπηκαν σε φυγή και η αστυνομία έχει ξεκινήσει έρευνα για τον εντοπισμό και τη σύλληψή τους.

Χτυπούσαν κουδούνια στην Πλατεία Φαναριωτών
Στο μεταξύ σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων της περιοχής, τις πρωινές ώρες σε διαμερίσματα που βρίσκονται πέριξ της κεντρικής πλατείας Φαναριωτών στη Θεσσαλονίκη, άγνωστοι χτυπούσαν το πρωί τα κουδούνια των θυροτηλεφώνων, προκειμένου να διαπιστώσουν ποιοι έχουν φύγει από την πόλη για διακοπές και ποιοι βρίσκονται ακόμη στα διαμερίσματά τους ώστε να προχωρήσουν σε παραβατικές πράξεις.

Γενικότερα, λόγω και της εποχής, το φαινόμενο των κλοπών με αυτόν τον τρόπο βρίσκεται σε έξαρση τόσο στην Αθήνα, όσο και στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας με τις αστυνομικές διευθύνσεις να εκδίδουν συχνά πυκνά ανακοινώσεις προς τους πολίτες, ώστε να μην πείθονται τόσο εύκολα από αγνώστους, με αποτέλεσμα να ανοίγουν την εξώπορτα είτε του διαμερίσματος τους, είτε της κεντρικής εισόδου στην πολυκατοικία.

Είναι δε χαρακτηριστικό, πως σε ένα διάστημα τουλάχιστον δύο ετών, αρκετές υποθέσεις έχουν εξιχνιαστεί και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις τα ποσά της «λείας» ξεπέρασαν τα 100.000 ευρώ, ενώ σε κάποιες άλλες, αποδείχθηκε πως πρόκειται για εγκληματικά κυκλώματα που έχουν βρει τον τρόπο να εξαπατούν ανθρώπους.

Οι οδηγίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης
Με αφορμή τις προαναφερόμενες περιπτώσεις και προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν παρόμοια περιστατικά, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης επαναλαμβάνει συχνά κάποιες γενικές συμβουλές ώστε να βοηθήσει τους πολίτες να είναι περισσότερο υποψιασμένοι.

Στο πλαίσιο αυτό:
Μην ανοίγετε την πόρτα σας σε άγνωστα άτομα.
Ασφαλίστε καλά το σπίτι σας ιδίως όταν κοιμάστε ή όταν πρόκειται να απουσιάσετε.
Μην πείθεστε εύκολα από άγνωστα άτομα που σας πλησιάζουν είτε με το πρόσχημα υπαλλήλων διαφόρων φορέων, είτε ευκαιριακών αγορών, είτε ως γνωστοί συγγενών σας προφασιζόμενοι την εξόφληση χρέους για λογαριασμό των συγγενικών σας προσώπων.
Έχετε πρόχειρα τα τηλέφωνα με τα οποία θα πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, στενοί συγγενείς κ.α.).

Απάντηση