ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΙΣΤΟΡΙΚΑ

Που βρισκόταν ο δεύτερος Πύργος της Θεσσαλονίκης πριν γκρεμιστεί μαζί με το θαλάσσιο τείχος. (Βίντεο) …

Μια δεύτερη ανάγνωση  της φωτογραφίας ντοκουμέντο που εντοπίστηκε από την ομάδα «Παλιές Φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης» στα Ουγγρικά Αρχεία και απεικονίζει το θαλάσσιο τείχος της Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησε η «Μηχανή του Χρόνου» με την βοήθεια του υπεύθυνου του Πολιτιστικού Κέντρου του ΜΙΕΤ Θεσσαλονίκης, αρχιτέκτονα  Γιάννη Επαμεινώνδα. Αφορμή στάθηκε η έκθεση που διοργανώνει το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας στην Βίλα Καπαντζή με θέμα «Το τέλος της παλιάς μας πόλης». Η φωτογραφία αποτελεί μέρος ενός άλμπουμ των Αρμένιων αδερφών Αμπντουλάχ, επίσημων φωτογράφων του Σουλτάνου Αμπντούλ Αζίζ. Τραβήχτηκε μεταξύ 1864 και 1866 από τον Λευκό Πύργο, ενώ εικάζεται ότι πραγματοποιήθηκαν περισσότερες λήψεις από διαφορετικά σημεία, που δεν έχουν ακόμα εντοπιστεί.

Ο Γιάννης Επαμεινώνδας αναφέρεται συνοπτικά στις δύο καταστροφικές πυρκαγιές, του 1890 και του 1917 και περιγράφει το σχέδιο του μηχανικού Βιτάλη για την κατασκευή της νέας προκυμαίας  μετά την κατεδάφιση του τείχους και την επιχωμάτωση της παραλίας.

Στην πανοραμική λήψη αποτυπώνονται τα θαλάσσια τείχη που βρίσκονται πάνω στην σημερινή οδό Προξένου Κορομηλά μέχρι και τον πύργο της Αποβάθρας, στη σημερινή περιοχή των Λαδάδικων. Η φωτογραφία αποτελεί μέρος ενός άλμπουμ των Αρμένιων αδερφών Αμπντουλάχ, επίσημων φωτογράφων του Σουλτάνου Αμπντούλ Αζίζ. Τραβήχτηκε  από τον Λευκό Πύργο, ενώ εικάζεται ότι πραγματοποιήθηκαν περισσότερες λήψεις από διαφορετικά σημεία, που δεν έχουν ακόμα εντοπιστεί.

Αποτυπώνονται τα θαλάσσια τείχη της Θεσσαλονίκης, όπως επισκευάστηκαν μετά τον σεισμό του 1829. Διακρίνεται ακόμα η περιοχή από τον Μεβλεβιχανέ μέχρι την παλιά Παλιά Καραντίνα και το πρώτο Τελωνείο στο λιμάνι.

Στο βάθος διακρίνονται τα δέντρα του Μπέχτσιναρ και του Δενδροποτάμου. Αυτό που διακρίνει το έμπειρο μάτι του αρχιτέκτονα είναι ο γκρεμισμένος σήμερα Πύργος της Αποβάθρας, ο  οκταγωνικός πύργος της Θεσσαλονίκης, αλλά ένα μικρό κομμάτι στεριάς, όπου οι ψαράδες άπλωναν τα πανιά τους και τραβούσαν τα καΐκια τους.

Ο προσεχτικός παρατηρητής και γνώστης της παλιάς πόλης εντοπίζει τον μιναρέ του Χαμζά Μπέη στη σημερινή Βενιζέλου και Εγνατία, και το τριώροφο σπίτι της οικογένειας Χαρίση, όπου αποτέλεσε και το πρώτο αγγλικό προξενείο.

Δείτε το βίντεο όπου ο αρχιτέκτων Γ.  Επαμεινώνδας περιγράφει στον Χρίστο Βασιλόπουλο την ιστορική φωτογραφία με τα θαλάσσια τείχη της Θεσσαλονίκης:

Ο πίνακας με τα θαλάσσια τείχη και αριστερά τον δεύτερο Πύργο της αποβάθρας. Ο Uberto Mouratore, κόμης του Salerno, είχε στην κατοχή αυτήν την ακουαρέλα του 1825. Πρόκειται για έργο άγνωστου Ιταλού ζωγράφου.  …

ΠΗΓΗ: mixanitouxronou.gr

 

Απάντηση