ΔΙΕΘΝΗΕΙΔΗΣΕΙΣΗΜΑΘΙΑΠΟΛΙΤΙΚΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Επίσκεψη της Πρέσβειρας της Κούβας και του Γενικού Πρόξενου της Κούβας στην Ημαθία

Επίσκεψη της Πρέσβειρας της Κούβας και του Γενικού Πρόξενου της Κούβας στην Ημαθία

Παρουσιάστηκε στη Βέροια το βιβλίο του Γενικού Πρόξενου «Ο Χοσέ Μαρτί και το «Ελληνικό στοιχείο»

Επίσκεψη στη Νάουσα και συναντήσεις με τον Δήμαρχο και φορείς της περιοχής

Με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου (και με την τήρηση όλων των υγειονομικών προϋποθέσεων όσον αφορά τον ανώτερο αριθμό θεατών αλλά και τα μέσα προφύλαξης π.χ μάσκες κλπ) πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 10/12 η παρουσίαση του βιβλίου του Γενικού Προξένου της Δημοκρατίας της Κούβας στην Ελλάδα, Jose Oriol Merrero Martinez, με τίτλο «Ο Χοσέ Μαρτί και το Ελληνικό Στοιχείο» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Τόπος.

Την εκδήλωση διοργάνωσε η Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Κούβας στη Ελλάδα, η ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ημαθίας, οι εκδόσεις Τόπος και το Βιβλιοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Βέροιας.

Μεταξύ των παρευρισκομένων ο δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, ο πρόεδρος της ΚΕΠΑ Κώστας Ρίζος, ο δημοτικός σύμβουλος της ΛΑΣ Γιάννης Τσαναξίδης, ο πρώην πρόεδρος του Δ.Σ Πέτρος Τσαπαρόπουλος, αντιπροσωπεία του Ελληνκουβανικού Συνδέσμου Θες/νικης, ο αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ Νίκος Ζώκας, ο πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ Περικλής Παυλίδης, εκπρόσωποι φορέων και αρκετοί μαθητές!

Ο Δημήτρης Ταχματζίδης μέλος του Δ.Σ του Συνδέσμου Φιλολόγων Ημαθίας χαιρέτησε και συντόνισε την εκδήλωση.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στο βιβλίο και την προσωπικότητα του Χοσέ Μαρτί, ενώ πρόσθεσε ότι με τέτοιες εκδηλώσεις δύνεται η ευκαιρία για σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δύο λαών, Ελλάδας – Κούβας.

Επίσης χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της ΚΕΠΑ Κώστας Ρίζος.

Για το βιβλίο μίλησαν ο δημοσιογράφος-συγγραφέας Αλέκος Χατζηκώστας και η  πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Ημαθίας, Ευγενίας Καβαλλάρη.

Συνόδευσαν με κείμενα – αποσπάσματα του εθνικού ήρωα της Κούβας, Χοσέ Μαρτί, οι Ελένη Καραγιάννη και Λευτέρης Κορυφίδης. Μουσικά πλαισίωσαν οι Πέτρος Ρίστας στην κιθάρα και Σίσσυ Γεωργοπούλου στο φλάουτο.

Η πρέσβειρα της Κούβας Zelmys Maria Dominguez Cortina απηύθυνε χαιρετισμό μέσω της μεταφράστριας Λουκίας Κωνσταντίνου. Μίλησε για όσους συνέβαλαν στην υλοποίηση αυτού του έργου, στις αρετές που χαρακτηρίζουν το βιβλίο και αναφέρθηκε στο πλούσιο βιογραφικό του συγγραφέα.

Η κα Κωνσταντίνου μετάφερε επίσης το μήνυμα του Διευθυντή του εκδοτικού οίκου Τόπος, Βαγγέλη Γεωργακάκη.

Τέλος τον λόγο πήρε ο Jose Oriol Merrero Martine, συγγραφέας του βιβλίου και Γενικός Πρόξενος της Δημοκρατίας της Κούβας στην Ελλάδα.

Από τη παρέμβαση του Αλέκου Χατζηκώστα

Είναι η τρίτη φορά που τα τελευταία χρόνια η πρέσβειρα και ο Γενικός πρόξενος της Κούβας επισκέπτονται τα μέρη μας. Γεγονός που αποδεικνύει δύο πράγματα: Αφενός την αγάπη τους για την περιοχή μας και τους ανθρώπους της και που ήδη έχουν αναπτύξει μ’αυτούς ανεξίτηλες φιλίες. Αφετέρου η αγάπη, η αλληλεγγύη και εκτίμηση που εκδηλώνουν πολύμορφα κάτοικοι και φορείς της περιοχής μας στην Κούβα και το λαό της, με απόδειξη ότι όλες οι παρουσίες τους εδώ αγκαλιάστηκαν πλατιά από τον κόσμο της περιοχής μας.

Το επιστημονικό και ταυτόχρονα λυρικό, εκλαϊκευτικό και βαθύτατα φιλελληνικό βιβλίο του Οριολ γίνεται μία ακόμη γέφυρα στέρεης φιλίας μεταξύ των λαών μας. Ένα ακόμη δείγμα ότι οι δεσμοί αυτοί μεταξύ των λαών δεν πρόκειται να σπάσουν, δόλιες και καλλιεργούμενες προπαγάνδες σε βάρος του νησιού της Επανάστασης και του αγώνα που κάνει καθημερινά κόντρα στο δολοφονικό εμπάργκο. Για να παραμείνει όρθιο και περήφανο, οικοδομώντας τη νέα κοινωνία με το λαό στο οικονομικό και πολιτικό τιμόνι!

Αλλά ποιος ήταν-είναι ο Χοσέ Μαρτί (1853-1895)Είναι Εθνικός ήρωας της Κούβας.Η ποίηση, οι ιδέες και η επαναστατική πράξη του Μαρτί τον κατατάσσουν στους απελευθερωτές της Λ. Αμερικής. Η απελευθερωτική και διεθνιστική του σκέψη, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την αλληλεγγύη των λαών, τη βασισμένη πάνω στο κοινό πολιτισμικό παρελθόν και το κοινό συμφέρον ν’ αντισταθούν στην επιβουλή του βορειοαμερικάνικου ιμπεριαλισμού, είχε και έχει μεγάλη επίδραση και εξακολουθεί να εμπνέει κάθε προοδευτικό κίνημα της Λ. Αμερικής…

Ας μου επιτραπεί ένα ακόμη σχόλιο-επί του πιεστηρίου- θα λέγαμε. Δόθηκε προχτές από τα διεθνή ΜΜΕ στη δημοσιότητα- στη Ελλάδα από το ΑΠΕ- ανοιχτή επιστολή που έδωσαν στη δημοσιότητα οι ΜΚΟ «Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW)» και «Pen America» που καλούν την Κουβανική κυβέρνηση να… «απελευθερώσει όλους τους καλλιτέχνες που κρατούνται αυθαίρετα».

Ασφαλώς, τα μεγάλα ονόματα του κινηματογράφου, της μουσικής και της διανόησης που υπέγραψαν το εν λόγω αντικομμουνιστικό κείμενο δεν άρθρωσαν ποτέ, ούτε λέξη για την παραβίαση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συνιστά ο συνεχιζόμενος εδώ και έξι δεκαετίες οικονομικός, εμπορικός και χρηματοπιστωτικός αποκλεισμός τον οποίο οι ΗΠΑ έχουν επιβάλλει στην Κούβα. Για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο αμερικανικό κολαστήριο του Γκουαντάναμο ούτε λόγος. Επιλεκτικές ευαισθησίες…Το θαυμάσιο βιβλίο-μελέτη του Χοσε Οριολ μας ανοίγει ένα παράθυρο. Όχι μόνο για να γνωρίσουμε καλύτερα (έστω και αν πιστεύουμε ότι τα ξέρουμε όλα) τη ίδια χώρα μας και την ιστορίας της, αλλά και μέσω των ματιών του συγγραφέα να γνωρίσουμε τον Χοσέ Μαρτί αλλά και τον λαό της Κούβας.»

Από τη παρέμβαση της Ευγενίας Καβαλλάρη

«Ο JoseOriolMarreroMartinez με το βιβλίο του «Ο Χοσέ Μαρτί και το ελληνικό στοιχείο» μας προσφέρει τη δυνατότητα( ή την ευκαιρία) να μελετήσουμε τον αντίκτυπο που είχαν στον εθνικό ήρωα της Κούβας οι ιδέες, οι αγώνες, ο πολιτισμός, οι τέχνες, οι κλασσικοί συγγραφείς, η γλώσσα, οι αθλητικές εκδηλώσεις, – «το ελληνικό στοιχείο»- στο σύνολο του, αλλά και οι ελληνικές περιοχές που αναφέρονται στο έργο του.

Σκοπός της συγγραφής αυτής να αναδειχθεί με συστηματική, ακαδημαϊκή έρευνα ο κοινός πολιτιστικός πλούτος μεταξύ Ελλάδας και Κούβας, αλλά και να καλυφθούν ανάγκες κοινωνικές λόγω συγγενικών δεσμών και ιστορικών δεσμών αίματος ανάμεσα στους λαούς των 2 χωρών. Πρόκειται για μια “απαίτηση πολιτιστικής και πατριωτικής τάξης” κατά τη ρήση του ίδιου του συγγραφέα.

Η πολιτιστική παρουσία της Ελλάδας στην Κούβα έχει αποτελέσει αντικείμενο ακαδημαϊκών ερευνών και μελετήθηκαν ιδιαίτερα οι δεσμοί και οι αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στους αγώνες της ανεξαρτησίας και των 2 λαών, η κοινή κουλτούρα αντίστασης, η προώθηση των τεχνών και καλλιέργειας του πολιτισμού. Ένας θησαυρός άγνωστος σε μας εν πολλοίς.

Σ’αυτόν τον θησαυρό μας ξεναγεί με το βιβλίο που ο OriolMarreroMartinez, ο οποίος με επιστημονική επάρκεια και με εφόδια την ευρυμάθεια του, τη βαθιά γνώση των Ανθρωπιστικών επιστημών και την αγάπη του για την Ελλάδα, επιχειρεί μια σφαιρική μελέτη της σχέσης του Χοσέ Μαρτί με το “ελληνικό στοιχείο” με επιστημονική τεκμηρίωση και ακρίβεια….»

Επίσκεψη στη Νάουσα

Συνάντηση με φορείς

Ιδιαίτερα θερμή συνάντηση είχαν το πρωϊ του Σαββάτου 11/12 εκπρόσωποι μαζικών φορέων της Νάουσας με την πρέσβειρα και το πρόξενο της Κούβας.Στη συνάντηση συμμετείχαν το Εργατικο Κέντρο Νάουσας, ο Αγροτικός Σύλλογος “Μαρίνος Αντύπας”, το σωματείο συνταξιούχων ΙΚΑ ενώ παρόντες ήταν ο δημοτικός σύμβουλος της ΛΑΣ Λάκης Λακηνάνος και ο τοπικός σύμβουλος Δημήτρης Βαλαής.Μιλώντας οι πρόεδροι του Εργατικού Κέντρου Σάκης Τσίτσης και του Αγροτικού Συλλόγου Τάκης Τσιουλάκος εξέφρασαν την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους στο λαό της Κούβας, καταδίκασαν το συνεχιζόμενο εγκληματικό εμπάργκο ενώ σημείωσαν τον θαυμασμό τους για τις επιτυχίες της Κούβας στη αντιμετώπιση της πανδημίας. Από την πλευρά της η πρέσβειρα αφού τους ευχαρίστησε για τη έκφραση της αλληλεγγύης  στάθηκε ιδιαίτερα στη προπαγάνδα με κατασκευασμένα ψέματα για την πραγματική κατάσταση στο νησί της επανάστασης, τον αγώνα που δίνει ο λαός και η κομματική-κρατική ηγεσία ενάντια στο εμπάργκο,καθώς και τις κατακτήσεις στους τομείς Υγείας, Παιδείας, αντιμετώπισης της πανδημίας κλπ. Από την πλευρά του γενικός πρόξενος στάθηκε στο περιεχόμενο του βιβλίο του, στη προσωπικότητα του Χοσέ Μαρτί (εθνικού ήρωα της Κούβας) και τη αγάπη του προς την Ελλάδα και κατέληξε ότι όπως η Ελλάδα αντιμετώπισε αυτοκρατορίες (Περσική, Οθωμανική) έτσι σήμερα και ο λαός της Κούβας με τους αγώνες του αντιστέκεται σαν να είναι Θερμοπύλες και Μεσολόγγι.Η συνάντηση έκλεισε με ανταλλαγή δώρων, με τους εκπροσώπου των φορέων να τους προσφέρουν κρασί και τσίπουρο “παραγωγής τους”!

Συνάντηση με Δήμαρχο 

*Τέλος η αντιπροσωπεία (ΦΩΤΟ) επισκέφθηκε τον Χώρο Θυσίας, το πάρκο του Αγίου Νικολάου και το Κέντρο Βιομηχανικής Κληρονομιάς Νάουσας – ΕΡΙΑ. Τέλος πριν φύγουν κατόπιν απαίτησης των κατοίκων του Τριλόφου επισκέφθηκε το χωριό όπου τους παρατέθηκε γεύμα.

Απάντηση