ΕΙΔΗΣΕΙΣΗΜΑΘΙΑΙΣΤΟΡΙΚΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Γιάννης Μοσχόπουλος:Ένα θυμιατό του 1821 από την Τριχοβίστα (Σημερινό Καμποχώρι Ημαθίας)

Γιάννης Μοσχόπουλος:Ένα θυμιατό του 1821 από την Τριχοβίστα (Σημερινό Καμποχώρι Ημαθίας)

Διαβάσαμε πριν λίγο από το προσωπικό προφίλ στο Facebook του γνωστού δικηγόρου και ιστορικού Γιάννη Μοσχόπουλου, ότι υπάρχει ένα θυμιατό του 1821 το οποίο σήμερα εκτίθεται στο Μουσείο του χωριού Πορτίτσα της Καρδίτσας.

Κάτι για το οποίο οι περισσότεροι,αν όχι όλοι οι Καμποχωρινοί δεν γνωρίζουν.

Γιάννη θάθελα προσωπικά,αλλά και εκ μέρους των συγχωριανών μου να σε ευχαριστήσουμε για αυτήν την ιστορική έρευνα και δημοσίευσή της και μάλιστα την συγκεκριμένη ημέρα.

Φυσικά θα πρέπει τώρα το Καμποχώρι να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε το κειμήλιο αυτό να επιστρέψει στον τόπο που το δώρισαν.

ENA ΘΥΜΙΑΤΟ ΤΟΥ 1821 ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΙΧΟΒΙΣΤΑ (ΚΑΜΠΟΧΩΡΙ)

Πρόκειται για ένα ασημένιο θυμιατό, στην κυκλική βάση του οποία υπάρχει η επιγραφή: «ΤΩ ΠΑΡΟΝ ΘΙΜΙΑΤΟS ΤΟΥ ΑΓηΟΥ ΓΕΟΡΓΙΟΥ ΑΠΟ ΧΟΡΙΟΝ ΤΡΙΧΟΒΙΣΤΑ ΔΙΑ CΙΝΔΡΟΜIΣ ΘΟΔΩΡΑΚΙ ΧΘΕΟΧΑ / ΡΙ 1821», που σήμερα εκτίθεται στο Μουσείο του χωριού Πορτίτσα της Καρδίτσας. Το θυμιατό ήταν δωρεά του Θεοδωράκη Χατζηθεοχάρη από την Βέροια, ο οποίος κατέστη (μάλλον από προίκα) συνιδιοκτήτης κατά 1/4 του νερόμυλου της Επισκοπής (Βεροίας), ο οποίος βρισκόταν εις τα σύνορα της τριχοβίτζιστας και σκυλίτζι. Δηλαδή ο μύλος ήταν όμορος με τα κτηματικά όρια της Τριχοβίστας (στην τοποθεσία «καρούτα») άρα ο μυλωνάς που προφανώς είχε στενές επαγγελματικές σχέσεις με τους κατοίκους της Τριχοβίστας) και το 1821 δώρισε το θυμιατό αυτό στο ναό του Αγίου Γεωργίου.
Σχετικά με την διαδρομή που ακολούθησε το θυμιατό, για να φθάσει από την Τριχοβίστα (σημερινό Καμποχώρι Ημαθίας) στην Πορτίτσα Καρδίτσας, μόνο εικασίες μπορούμε να κάνουμε. Ο Πέτρος Κομπορόζος πιθανολογεί ότι το θυμιατό αυτό βρέθηκε εκεί, είτε επειδή πουλήθηκε μετά τη λεηλασία της περιοχής του Ρουμλουκιού το 1822 από τους Οθωμανούς ή το έφερε κάποιος από την Τριχοβίστα, ο οποίος εγκαταστάθηκε στην Πορτίτσα ή προέρχεται από το γειτονικό μοναστήρι της Κορώνας, οι ιερομόναχοι του οποίου εφημέρευαν μέχρι το τέταρτο του 19ου αιώνα στην Πορτίτσα. Ο Γ. Χιονίδης πιθανολογεί ότι ίσως, μετά την αποτυχία της Επανάστασης του 1822, κάποιος άγνωστος αγωνιστής κατέφυγε στην περιοχή της Καρδίτσας και μετέφερε εκεί το θυμιατό της Τριχοβίστας. Κατά τη γνώμη μου επικρατέστερη είναι η εκδοχή το ασημένιο θυμιατό να αποτέλεσε πωληθέν λάφυρο των Οθωμανών σε κάποια καταστροφή του χωριού και του ναού της Τριχοβίστας. Σαν τέτοια καταστροφή θα μπορούσε να πιθανολογηθεί, εκείνη που ίσως να επακολούθησε από την καταστροφή της Νάουσας.-
ΓΙΑΝΝΗΣ Δ. ΜΟΣΧΟΠΟΥΛΟΣ / Αλεξάνδρεια, 25.3.2020 / mosio@otenet.gr

Απάντηση