
Ένα από τα πιο παλιά ομαδικά έθιμα της Μακεδονίας, τα Ρουγκάτσια αναβίωσε την Κυριακή 29.12.2019 ο Μορφωτικός Αναπτυξιακός & Λαογραφικός Σύλλογος Σταυρού «Η Εστία» στον Σταυρό Ημαθίας,συνοδεία ζουρνάδων.
Με το πέρας της πρωινής Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, οι άνδρες φουστανελοφόροι έλαβαν την ευχή του ιερέα και σέρνοντας τους ρουγκατσάρικους χορούς, περιόδευσαν στο χωριό και σταύρωναν με τα σπαθιά τους περαστικούς, σπίτια και καταστήματα δίνοντάς τους ευχές για χρόνια πολλά.
Σε ότι αφορά το έθιμο, πρόκειται για φουστανελοφόρους που φέρουν σπαθιά και επί Τουρκοκρατίας προφύλαγαν τους κατοίκους από επιθέσεις ληστών το διάστημα του 12ημέρου.
Σκοπός της τέλεσης του εθίμου ήταν η συγκέντρωση χρημάτων προκειμένου να ενισχύσουν την ανοικοδόμηση ναών, σχολείων ή τη συντήρηση παλιών κτιρίων.























Απάντηση