ΑΓΡΟΤΙΚΑΗΜΑΘΙΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Κώστας Καλαϊτζίδης: Συνεχίζουμε την αναπτυξιακή συνεργασία με τους ΤΟΕΒ και τα έργα υποδομής για τους αγρότες της Ημαθίας

Κώστας Καλαϊτζίδης: Συνεχίζουμε την αναπτυξιακή συνεργασία
με τους ΤΟΕΒ και τα έργα υποδομής για τους αγρότες της Ημαθίας

Παρουσία του  Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Σωτήρη Μπάτου και του Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κώστα Καλαϊτζίδη, πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Βέροια, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου, τακτική συνάντηση εργασίας της Περιφερειακής Ενότητας  Ημαθίας με εκπροσώπους των Διοικήσεων των ΤΟΕΒ της Ημαθίας. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η εξέταση ζητημάτων λειτουργίας των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων της περιοχής αλλά και η πορεία των έργων που σχεδιάζονται από κοινού, με την Π.Ε Ημαθίας και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Στη διάρκεια της σύσκεψης ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Καλαϊτζίδης αναφέρθηκε στη συνεχή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών, στα σημαντικά έργα ανάπτυξης που από κοινού έχουν σχεδιαστεί και υλοποιούνται και επανέλαβε ότι είναι αρωγός και συμπαραστάτης στην προσπάθεια που καταβάλουν οι ΤΟΕΒ της Ημαθίας. Αντίστοιχες ήταν και οι τοποθετήσεις από την πλευρά των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων της ΠΕ Ημαθίας που συμμετείχαν στη συνάντηση ενώ ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Σωτήρη Μπάτου έγινε αναφορά στον πρωταρχικό ρόλο της Περιφέρειας στην υλοποίηση της προσπάθειας για το έργο και την ανάπτυξη των ΤΟΕΒ και διατυπώθηκε για μια ακόμη φορά η πλήρης συμπαράσταση στην όλη προσπάθεια.

Οι εκπρόσωποι των ΤΟΕΒ της Ημαθίας, αναφέρθηκαν στον προγραμματισμό τους, στα έργα που υλοποιούν και σχεδιάζουν αλλά και σε προβλήματα στελέχωσης και διοικητικής υποδομής που τους απασχολούν, ειδικά μετά τα πρόσθετα καθήκοντα που τους έχουν ανατεθεί από τη νέα νομοθεσία (Ν.4546/18), την τήρηση μητρώου μελών- χρηστών (με την επιβολή προστίμου για όσους δεν έχουν δηλώσει τα στοιχεία τους), τη ρύθμιση των παλιών χρεών των αγροτών προς τους ΤΟΕΒ (εντός του 2020 πρέπει να στείλουν στη ΔΟΥ τους οφειλέτες) κλπ.

Οι ανάγκη βελτιώσεων υποδομών και νέων επενδύσεων για έργα εξοικονόμησης του νερού και της μέγιστης αξιοποίησής του για την άρδευση των αγροτικών εκτάσεων ήταν το βασικό θέμα της συνάντησης. Στο θέμα αυτό έγιναν αντίστοιχες τοποθετήσεις από όλες τις πλευρές και διαπιστώθηκε ότι υπάρχει ταύτιση απόψεων και συντονισμός ενεργειών για την υποστήριξη του υπάρχοντος προγραμματισμού και την αναζήτηση επιπλέον πόρων για έργα υποδομή εγγείων βελτιώσεων.

ΔΗΛΩΣΗ ΚΩΣΤΑ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗ

Σχετικά με τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 17 Δεκεμβρίου στη Βέροια,  ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας έκανε την παρακάτω δήλωση:

“Οι Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) της Ημαθίας αποτελούν βασικό πυλώνα της ημαθιώτικης γεωργίας και με το έργο τους συμβάλουν καθοριστικά στην ανάπτυξή της. Αυτός είναι ο λόγος που ως Αντιπεριφερειάρχης στάθηκα έμπρακτα δίπλα τους, αρωγός και συμπαραστάτης, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντά μου, έχοντας συνεχή συνεργασία και επικοινωνία με τις Διοικήσεις και τους συνεργάτες τους. Αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας μας, είναι το σπουδαίο έργο υποδομών και ανάπτυξης που πετύχαμε να κάνουμε ΜΑΖΙ τους αλλά και όσα παρόμοια σχεδιάζουμε για τη συνέχεια.

Η συνεργασία όμως απαιτεί και συχνή επικοινωνία και σε ένα τέτοιο πλαίσιο, με τη συμμετοχή και του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μπάτου Σωτήρη, είχαμε μια ακόμη συνάντηση με τις διοικήσεις των ΤΟΕΒ της Ημαθίας, σήμερα 17 Δεκεμβρίου στη Βέροια, στον πάντα φιλόξενο χώρο του Επιμελητηρίου Ημαθίας, μαζί με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες της ΠΕ Ημαθίας που έχουν πολύ σημαντική συμβολή στην προσπάθειά μας.

Κάναμε μια ανασκόπηση της μέχρι τώρα συνεργασίας μας, επαναπροσεγγίσαμε τους στόχους μας και οριοθετήσαμε κάποια βασικά ζητήματα, πέρα από τα έργα υποδομών που υλοποιούμε και σχεδιάζουμε από κοινού για την Ημαθία. Οι ΤΟΕΒ έχουν έλλειψη μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού, χρειάζονται μηχανοργάνωση και γενικά υποδομές για να ανταποκριθούν και στα νέα καθήκοντά τους που προκύπτουν από τη νέα νομοθεσία (Ν.4546/18). Στην κατεύθυνση αυτή, θα σταθώ αρωγός και θα προσπαθήσω να βρεθούν τρόποι άμεσης επίλυσης ώστε να ενισχυθούν οι ΤΟΕΒ της περιοχής και να προσφέρουν ακόμη περισσότερο, από το πολύτιμο έργο που ήδη υλοποιούν.

Παράλληλα όμως σήμερα είχα μια ακόμη ευκαιρία να τονίσω την αμέριστη συμπαράσταση που έχουμε, για την προσπάθεια που κάνουμε, από την πλευρά της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του περιφερειάρχη μας, Απόστολου Τζιτζικώστα, γεγονός που φάνηκε και από την ουσιαστική παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μπάτου Σωτήρη, ενός στελέχους που γνωρίζει καλά τα αγροτικά θέματα και είναι αυτό που λέμε, ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Μαζί του θα έχουμε συνεχή συνεργασία και είμαι σίγουρος ότι όχι απλά θα ενισχύσει την προσπάθειά μας αλλά και θα δημιουργήσει μαζί μας, έργα που έχουμε ανάγκη. Τον ευχαριστώ θερμά.

Τέλος, έδωσα συγχαρητήρια για το έργο τους, στους εκπροσώπους των διοικήσεων των ΤΟΕΒ της Ημαθίας με τους οποίους συναντήθηκα σήμερα, τους ζήτησα να τα μεταφέρουν και στους υπαλλήλους και συνεργάτες που έχουν ανά περιοχή διότι τα αξίζουν ισάξια και τους ευχήθηκα καλές γιορτές και μια καινούργια χρονιά, δημιουργική, παραγωγική, με υγεία και ευτυχία για όλους”.

Απάντηση