ΗΜΑΘΙΑΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Την παραδοσιακή στολή Μακεδονομάχου του αείμνηστου Βασιλείου Τσιάρτα παραχώρησε η οικογένεια Τσιάρτα στον πολιτιστικό σύλλογο Παλαιοχωρίου Λιανοβεργίου

Την παραδοσιακή στολή Μακεδονομάχου του αείμνηστου Βασιλείου Τσιάρτα παραχώρησε η οικογένεια Τσιάρτα στον πολιτιστικό σύλλογο Παλαιοχωρίου Λιανοβεργίου.

Πραγματοποίησαν την επιθυμία του Αναστασίου Τσιάρτα η σύζυγός του Σοφία και η κόρη του Ελευθερία και παραχώρησαν όπως επιθυμούσε την παραδοσιακή στολή Μακεδονομάχου, που φορούσε σε εκδηλώσεις ο αείμνηστος πατέρας του Βασίλειος Τσιάρτας, στον πολιτιστικό σύλλογο Παλαιοχωρίου Λιανοβεργίου.

Η σεμνή τελετή παραχώρησης πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 31/9 κατά τη διάρκεια πολιτιστικής εκδήλωσης που διοργάνωσε ο τοπικός πολιτιστικός σύλλογος, σε συνεργασία με την τοπική ποδοσφαιρική ομάδα.

Τα αποκαλυπτήρια έκανε ο πρόεδρος του συλλόγου Κώστας Δανδίδης και αφού πρώτα η εκπρόσωπος του συλλόγου διάβασε ένα μικρό ιστορικό για τον αείμνηστο Βασίλειο Τσιάρτα.

Τις ευχαριστίες του προς την οικογένεια Τσιάρτα και ιδιαίτερα προς την Κυρία Σοφία και την κόρη της Ελευθερία για την παραχώρηση της στολής, εξέφρασε ο πρόεδρος του συλλόγου Κώστας Δανδίδης,Ευχαριστίες που ανταπέδωσε και εκ μέρους της οικογένειας προς τον σύλλογο η Ελευθερία Αναστασίου Τσιάρτα.

Βασίλειος Ιωάννου Τσιάρτας.

Γεννημένος στην Γαλατινή Κοζάνης το 1913 πολέμησε στην Αλβανία το 1940 για όλη την περίοδο εκείνη.

Παντρεύτηκε την Ελευθερία Καφάση και στην πορεία απέκτησαν πέντε παιδιά.Τον Γιάννη,τον Αναστάσιο,την Σουλτάνα, τον Δημήτρη και τον Χρήστο.

Στη συνέχεια για λόγους εργασίας έφυγε από τη Γαλατινή και έζησαν για αρκετά χρόνια στην Νάουσα  και μετά το 1947 αποφάσισαν να φύγουν προς Θεσσαλονίκη.Στην διαδρομή όμως χάλασε το φορτηγό τυχαία στο σημείο 45 km όπου τελικά έγινε η μόνιμη κατοικία όλης της οικογένειας το 45 το οποίο έχτισε μόνος του και διατηρούσε την ταβέρνα ΄΄ο Πλάτανος΄΄στο 45

Ασχολήθηκε με τις οικοδομικές εργασίες και στην συνέχεια εστιάτορας.

Είχε μεγάλη αγάπη για την παράδοση και τα ήθη και έθιμα της Μακεδονίας και για αυτό το λόγο συμμετείχε σε παραδοσιακές και χορευτικές εκδηλώσεις της Κοζάνη,της Σιάτιστας,της Νάουσας και στο Ρουμλούκι.

Πάντοτε είχε την επιθυμία να μπορέσει να κάνει μία Μακεδονική στολή για τη συμμετοχή του στις εκδηλώσεις.Αυτό πραγματοποιήθηκε μετά από αρκετά χρόνια όπου και κατασκευάστηκε αυτή η στολή με μεράκι και ζήλο από τον ίδιο και τους ραφτάδες της εποχής και με αυτήν την στολή συμμετέχει στις εκδηλώσεις.

Αυτή η στολή η οποία στη συνέχεια έμεινε στο πατρικό σπίτι, στην Σόφια και στον Τάσο που μείνανε μαζί, κρίθηκε σκόπιμο για λόγους ιστορικούς να δοθεί στον πολιτιστικό σύλλογο Παλαιοχωρίου λιανοβεργίου ΄΄Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ΄΄ ώστε να εκτεθεί στους νεότερους για μουσειακή χρήση.

 

Οικογένεια Τσιάρτα.Από αριστερά.Ελένη σύζυγος Ιωάννη Τσιάρτα,Σοφία Τσιάρτα  σύζυγος Αναστασίου Τσιάρτα,Σουλτάνα Τσίτσαρη κόρη Βασιλείου Τσιάρτα,Ολυμπία Τσώτσου σύζυγος Βασιλείου Ιωάννη Τσιάρτα.Σύζυγος Αναστασίας Χρήστου Τσιάρτα.Κάτω από αριστερά.Παναγιώτα Βασιλείου Τσιάρτα δισέγγονη,Αναστασία Χρήστου Τσιάρτα,Απόστολος Κούντζας δισέγγονος,Ελευθερία Αναστασίου Τσιάρτα,Βασίλειος Ιωάννου Τσιάρτα.

Σοφία Τσιάρτα. Σύζυγος Αναστασίου Τσιάρτα

Ελευθερία Τσιάρτα.Κόρη Αναστασίου Τσιάρτα

Ελένη σύζυγος Ιωάννη Τσιάρτα

Αναστασία Χρήστου Τσιάρτα και ο σύζυγος.

Βασίλειος Ιωάννου Τσιάρτα,η σύζυγός του Ολυμπία Τσώτσου και η κόρη Παναγιώτα

Ελευθερία Αναστασίου Τσιάρτα και ο πρόεδρος του συλλόγου Κώστας Δανδίδης.

Απάντηση