ΑΓΡΟΤΙΚΑΕΙΔΗΣΕΙΣΗΜΑΘΙΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Με ρυθμούς «χελώνας» η καταγραφή ζημιών του ΕΛΓΑ στο Μακροχώρι Ημαθίας.Προβληματισμός και αγωνία για τους αγρότες!

Ξεκίνησε εδώ και λίγες μέρες η καταγραφή ζημιών στις αγροτικές καλλιέργειες του Μακροχωρίου επιβεβαιώνοντας την τεράστια φετινή καταστροφή στις αγροτικές ροδάκινο-καλλιέργειες λόγω των συνεπειών που προέκυψαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές βροχοπτώσεις, καταιγίδες,θυελλώδεις άνεμοι,χαλαζόπτωση) που εκδηλώθηκαν στις 10 Ιουλίου 2019.

Την ίδια ώρα, καταβάλλεται ένας αγώνας δρόμου για να καταγραφεί το μέγεθος των ζημιών ώστε να δρομολογηθούν το συντομότερο δυνατόν οι αποζημιώσεις.

Το ποσοστό διεκπεραίωσης των ελέγχων από πλευράς ΕΛΓΑ παρά την προσπάθεια απογοητεύει και γεννά πολλά ερωτηματικά και οφείλεται στο ότι η παρουσία δυο γεωπόνων-εκτιμητών για χιλιάδες στρέμματα είναι ελάχιστη έως μηδενική.

Είναι ενδεικτικό το ότι η ανησυχία των αγροτών είναι μεγάλη καθώς σε πολλές περιπτώσεις δεν έγινε η παραμικρή συγκομιδή σε ποικιλίες ροδακίνων όπως Λουάντε,Κατερίνα,Α37 και πολλές άλλες ποικιλίες με τους γεωπόνους-εκτιμητές σύμφωνα με καταγγελίες αγροτών να ισχυρίζονται προφάσεις με σκοπό να μειώσουν το ποσοστό της καταστροφής ανά αγροτική καλλιέργεια.

Έγινε συγκομιδή,ελάχιστα κιλά ανά δέντρο είναι μερικά από τα συνήθη που ακούν οι αγρότες κατά την επίσκεψη τους στις καλλιέργειες,χωρίς ωστόσο να προβούν σύμφωνα με τους αγρότες σε διασταύρωση στοιχείων.(π.χ έλεγχος παραδοτέων κιλών μέσω τιμολογίων των συνεταιρισμών).

Είναι φυσικό βέβαια σε πολλές περιπτώσεις οι ελεγκτές να μην βρίσκουν ροδάκινα στα δέντρα ωστόσο εάν η διάρκεια του ελέγχου κρατήσει μέχρι και το μήνα Δεκέμβριο τότε μετά λύπη τους θα διαπιστώσουν ότι θα λείπουν και τα φύλλα κάτι που προφανώς σκόπιμα έκανε ο αγρότης.

Οι πρόσφατες δεσμεύσεις που πήραν οι αγρότες του Μακροχωρίου φαίνεται να μην υλοποιούνται ανεβάζοντας την ανησυχία τους στα ύψη.

Η αγωνία για τους πληγέντες αγρότες του Μακροχωρίου και της ευρύτερης περιοχής φτάνει στο αποκορύφωμά της, καθώς από τη μια στιγμή στην άλλη έχασαν μέσα από τα χέρια τους μια “χρυσή” σοδειά, όπως είχε χαρακτηριστεί από πλευράς ποιότητας και ποσότητας χωρίς να βλέπουν φως στο ορίζοντα.

Ρεπορτάζ:Μανώλης Πεχλιβανίδης

Απάντηση