ΑΓΡΟΤΙΚΑΗΜΑΘΙΑΠΟΛΙΤΙΚΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Θοδωρής Παπακωνσταντίνου:Σκληρά απάντα στην Φρόσω Καρασαρλίδου και στους εμπλεκόμενους με την εμπορία του ροδάκινου.(βίντεο)

Σκληρή απάντηση έδωσε στην Φρόσω Καρασαρλίδου, αλλά και στους εμπλεκόμενους με την εμπορία του ροδάκινου, ο γραμματέας του Αγροτικού συλλόγου Βέροιας και υποψηφίους βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Θοδωρής Παπακωνσταντίνου, με τηλεφωνική του παρέμβαση στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ράδιο AVENA 97,7 και avena.gr το πρωί της Τετάρτης 12/6.

Ακόμη ο κύριος Παπακωνσταντίνου εξέφρασε την αγανάκτησή του ως αγρότης, δηλώνοντας ότι η φετινή χρονιά είναι η τελευταία που ασχολείται με την καλλιέργεια αυτού του προϊόντος.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας εξέδωσε και ανακοίνωση.

Δείτε παρακάτω την ανακοίνωση του, τι είπε στο ράδιο AVENA 97,7 και avena.gr και την δήλωση της Φρόσως Καρασαρλίδου

 

Μία ημέρα πρίν την σύσκεψη στο επιμελητήριο για το ροδάκινο είχα αναρτήσει

την παρακάτω δημοσίευση η οποία παραμένει επίκαιρη ακόμη και μετά την σύσκεψη, αλλά ακόμη και μετά το δελτίο τύπου που δημοσιοποίησε σήμερα 12/6/2019  η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κα Φρόσω Καρασαρλίδου.

Δυστυχώς και λυπάμαι που το γράφω, η καλλιέργεια του επιτραπέζιου ροδάκινου, οδηγήθηκε στην πλήρη απαξίωση  και οι αγρότες στην πλήρη εξαθλίωση. Με απόλυτη ευθύνη των πολιτικών του ΣΥΡΙΖΑ.  Απόλυτη .

«Σπουδαίες οι λύσεις που επεξεργαστήκατε και προωθήσατε την τελευταία τετραετία για το ροδάκινο».

Επαναφέρατε τον θεσμό της “απόσυρσης”.Μπράβο !!!!

Και η Ευρωπαϊκή Χρηματοδότηση για την ανακούφιση των πληγέντων αγροτών από τις επιπτώσεις του “εμπάργκο” πήγε κι αυτή στήν απόσυρση ;
Και οι χρηματοδοτήσεις για την εξεύρεση νέων αγορών για την προώθηση του ροδάκινου πήγαν τελικά κι αυτές στην απόσυρση ;
Οι χρηματοδοτήσεις που θα έπρεπε να είχαν σαν στόχο επίσης να αντικατασταθούν οι πλεονασματικές εκτάσεις τις ροδακινιάς από άλλες παραγωγές έγιναν κι αυτές απόσυρση ;
Έγινε κάποιος προγραμματισμός για την αναδιάρθρωση της παραγωγής ροδακίνου ή της αντικατάστασής της με άλλες καλλιέργειες; Ερωτώ;

Οι εισροές  των χρημάτων της Ευρωπαικής Ενωσης
είχε κάποιο αποτέλεσμα ;

Μήπως η απόσυρση έφερε άνοδο των τιμών του παραγωγού ή της παραγωγής ; Κι αν όχι γιατί ;
Ποιές ήταν οι τιμές στα επιτραπέζια τα χρόνια της εφαρμογής της δήθεν “απόσυρσης” ;
Τιμές απόλυτης ξεφτίλας θα έλεγα. Γιατί ;
Εν γνώσει σας χάθηκε μια τεράστια ευκαιρία για στήριξη του εισοδήματος ΟΛΩΝ των αγροτών ροδακινοπαραγωγών, για μια γενναία αναδιάρθρωση – αντικατάσταση της καλλιέργειας, για άνοιγμα νέων αγορών .
Οι ευθύνες που σας βαραίνουν τεράστιες.
Ακόμη και την ύστατή σας στιγμή, το μόνο που έχετε να αντιπροτείνετε είναι και πάλι η απόσυρση, υποσχόμενοι αυτή τη φορά τα ψίχουλα του de minimis (μιας και έκλεισε ο κύκλος της Ευρωπαικής Στήριξης) ξέροντας πολύ καλά πως δεν προλαβαίνετε πιά.
Γιατί ο αγροτικός κόσμος της Ημαθίας αυτή τη φορά ετοιμάζει την δική σας “απόσυρση” .

Τι είπε στο ράδιο AVENA 97,7  και avena.gr

Δήλωση Φρόσως Καρασαρλίδου για την σύσκεψη στο Επιμελητήριο για το ροδάκινο

Το πρόβλημα της παραγωγής και διάθεσης των ροδάκινων ήταν το αντικείμενο σύσκεψης που κάλεσε ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας στο Επιμελητήριο, όπου συμμετείχαμε και οι τρείς κυβερνητικοί βουλευτές του Νομού.

Το θέμα, μας απασχολεί πολλά χρόνια, είναι πολύ σοβαρό και πρέπει να αναδεικνύεται η πραγματική του εικόνα, χωρίς τον κίνδυνο να καταστεί αντικείμενο προεκλογικών αντιπαραθέσεων.

Οι αγρότες ταλαιπωρημένοι από το ρωσικό εμπάργκο, την οικονομική κρίση, τα μνημόνια και τις συνεχόμενες καταστροφές των τελευταίων τριών χρόνων, αυτό που πραγματικά επιθυμούν είναι πρωτίστως η διάθεση των προϊόντων τους για τα οποία κοπιάζουν μια ζωή και η στήριξή τους ώστε να μην πάει χαμένος αυτός ο κόπος, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών, της κατάρρευσης των τιμών και της υπερπαραγωγής.

Πιστεύω ότι έχουμε όλοι, απόλυτη συνείδηση για τη σοβαρότητα του θέματος και διαβεβαιώνω ότι είμασταν και είμαστε εδώ, με τον αγροτικό κόσμο. Κάναμε το περισσότερο δυνατόν, σύμφωνα με τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στη χώρα μας κι αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ.

Επειδή τέθηκε το ερώτημα, τι έκανε η κυβέρνηση:

-1ο Ενισχύσαμε μέσω de minimis παραγωγούς ροδάκινων και νεκταρινιών (2018: 8.500.000€ και 2019: 13.220.000€) για αντιμετώπιση προβλημάτων στην παραγωγή.

-2ο Με την δημιουργία του πλαισίου δυναμώνουμε τις διεπαγγελματικές οργανώσεις σημαντικό μοχλό για να διασφαλίσουμε την ποιότητα των Ελληνικών αγροτικών προϊόντων αλλά και να επεκτείνουμε και να προστατεύουμε τη φήμη τους.

-3ο Καταργήσαμε το τέλος επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμένους αγρότες και τους συνεταιρισμούς.

-4ο Δώσαμε έκπτωση 10% στο φορολογητέο εισόδημα των συνεταιρισμένων αγροτών.

-5ο Μειώσαμε τη φορολογία των Συνεταιρισμών από το 13% στο 10%.

 

Ήδη, δύο ημέρες πριν από τη σύσκεψη, ανακοίνωσα ότι κατέθεσα αίτημα στο Υπουργό για απόσυρση ροδακίνων προς διάφορες κατευθύνσεις και στην ίδια λογική κινήθηκαν και οι προτάσεις των φορέων τις οποίες θα θέσει προς διαπραγμάτευση η συσταθείσα επιτροπή. Επισημαίνω, και δεν υπάρχει ουδεμία αμφιβολία επ΄αυτού, ότι είμαστε εδώ, μαζί, να το συζητήσουμε και να το διεκδικήσουμε.

Το πρόβλημα υφίσταται πολλά χρόνια, είναι εξαιρετικά σοβαρό για το μέλλον του Νομού και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο πολιτικών αντιπαραθέσεων και προεκλογικών ελιγμών.

 

Φρόσω Καρασαρλίδου

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας

Απάντηση