ΗΜΑΘΙΑΚΟΙΝΩΝΙΚΑΠΑΙΔΕΙΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Το δικό τους «Κύμα» κατά του ρατσισμού στέλνουν στις 12 Ιουνίου οι μαθητές του ΓΕΛ Μακροχωρίου! (βίντεο & φωτο)

Το ΓΕΛ Μακροχωρίου την Τετάρτη 12 Ιουνίου, στις 20.00 παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση με θέμα «Το Κύμα».Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί στο Δημαρχείο του Μακροχωρίου με Ελεύθερη Είσοδο για το κοινό.

Το Κύμα (Γερμανικά: Die Welle, Αγγλικά: The Wave) είναι μία γερμανική ταινία του 2008. Είναι ένα κοινωνικό-πολιτικό θρίλερ σε σκηνοθεσία του Ντένις Γκάνζελ.

Βασίζεται στο κοινωνικό πείραμα του Ron Jones, Το Τρίτο Κύμα. Η ταινία παρήχθη από τον Christian Becker για την Rat Pack Filmproduktion. Γνώρισε επιτυχία στους γερμανικούς κινηματογράφους και μετά από δέκα εβδομάδες, 2.3 εκατομμύρια άνθρωποι την είχανε παρακολουθήσει. Το Κύμα δεν είναι η μόνη ταινία που μετέτρεψε ένα κοινωνικό πείραμα που πραγματοποιήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες σε μυθιστορηματική πλοκή. Το Stanford-Prison-Experiment του 1971 χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή του 2001 Das Experiment από τον Oliver Hirschbiegel και την παραγωγή του 2015 σε σκηνοθεσία της Kyle Patrick Alvarez, The Standford Prison Experiment. Το Κύμα του Gansel βασίζεται στο πείραμα “Τρίτο Κύμα” του δασκάλου Ron Jones, το οποίο πραγματοποιήθηκε σε ένα σχολείο της Καλιφόρνια το 1967. Επειδή οι φοιτητές του δεν μπορούσαν να συνειδητοποιήσουν πως κάτι όπως ο εθνικοσοσιαλισμός θα μπορούσε να συμβεί πάλι, ίδρυσε ένα ολοκληρωτικό, αυστηρά οργανωμένο “κίνημα”, με σκληρές ποινές, το οποίο διοικούνταν αυταρχικά από τον ίδιο. Η περίπλοκη αίσθηση της κοινότητας οδήγησε σε ένα κύμα ενθουσιασμού, όχι μόνο από τους δικούς του φοιτητές, αλλά και από φοιτητές άλλων τάξεων οι οποίοι αργότερα συμμετείχαν στο πρόγραμμα. Ο Jones αργότερα παραδέχτηκε ότι απολάμβανε να έχει τους φοιτητές του ως οπαδούς. Τελικά, ο Jones ματαίωσε το πρόγραμμα την πέμπτη ημέρα και έδειξε στους φοιτητές του τις ομοιότητες με το κίνημα της νεολαίας των Ναζί. Το 1976, ο Jones δημοσίευσε μια αφήγηση με τις εμπειρίες του με τίτλο “Το Τρίτο Κύμα”, το οποίο έγινε κινηματογραφική ταινία με τον ίδιο τίτλο το 1981. Την ίδια χρονιά, ο Morton Rhue δημοσίευσε το βιβλίο του “Το Κύμα”, το οποίο δημοσιεύτηκε στη Γερμανία το 1984, και έκτοτε έχει γνωρίσει μεγάλη επιτυχία ως λογοτεχνικό κείμενο. Έχει πουλήσει συνολικά πάνω από 2,5 εκατομμύρια αντίτυπα. Η ταινία, έχει ακόμη επηρεάσει πολλά έργα και ρόλους έργων παγκοσμίως.

Με την πολύτιμη βοήθεια του κ.Γιάννη Ρήγα οι μαθητές του Λυκείου θα παρουσιάσουν μια διασκευή της ταινίας με εικόνες και παραστάσεις από την περιοχή του Μακροχωρίου και των ευρύτερων περιοχών,ενώ η μετάφραση του έργου έγινε από την κ.Ελπίδα Βιάννη.

Μια σπουδαία κίνηση λοιπόν από τους καθηγητές του Λυκείου Μακροχωρίου καθώς μέσω της παράστασης οι μαθητές παρωθούνται να εξελιχθούν σε ελεύθερους πολίτες με δημοκρατικό ήθος, να καλλιεργήσουν αρμονικά το σώμα, την ψυχή και το πνεύμα τους, να αναπτύξουν την κριτική τους σκέψη, να αναπτύξουν το πνεύμα της φιλίας και συνεργασίας με τους άλλους, χωρίς κανενός είδους ρατσιστικές διακρίσεις, να αποκτήσουν τις δυνατότητες κατανόησης και επαφής με την Τέχνη, την Επιστήμη και την Τεχνολογία, να συνειδητοποιήσουν, να εκτιμήσουν και να διαφυλάξουν τις ανθρωπιστικές αξίες του πολιτισμού.

Το Ραδιόφωνο AVENA 97,7FM και το AVENA.GR στηρίζει την προσπάθεια καθηγητών και μαθητών και θα δώσει το παρόν το βράδυ της Τετάρτης 12 Ιουνίου καλύπτοντας την όλη θεατρική παράσταση.

Ρεπορτάζ-Επιμέλεια-Σύνταξη:Μανώλης Πεχλιβανίδης

Βίντεο από τις πρόβες:

Φωτορεπορτάζ:

 

 

Απάντηση