ΗΜΑΘΙΑΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Με τα σπαθιά και τους χορούς τους ξεσήκωσαν τον Σταυρό Ημαθίας οι Ρουγκατσάρηδες του Συλλόγου «Η ΕΣΤΙΑ»

Με κόντρα τον καιρό, αλλά σύμμαχο την καλή γιορτινή διάθεση που «νίκησε» το φαινόμενο «Σοφία» το Σάββατο 5 Ιανουαρίου ο Σύλλογος Σταυρού «Η ΕΣΤΙΑ» πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία το έθιμο «ΡΟΥΓΚΑΤΣΙΑ».

Τα μέλη του συλλόγου αφού πήραν την ευλογία του Ιερέα του Ι.Ν. βγήκαν χορεύοντας στους δρόμους του Σταυρού και σκόρπισαν χαμόγελα και κέφι με τον ζουρνά αλλά το σημαντικότερο είναι ότι όσο περνάνε τα χρόνια τα έθιμα ατονούν και αυτό είναι ένα στοιχείο που κάνει το σύλλογο του Σταυρού να κρατάει όσο μπορεί ζωντανή και δυνατή την παράδοση.

Τα Ρουγκάτσια* είναι ένα από τα ωραιότερα Ρουμλουκιώτικα έθιμα (Ρουμλούκι=ονομασία της ευρύτερης περιοχής επί τουρκοκρατίας) που τελούνται έως και σήμερα με κάποιες παραλλαγές σε σχέση με το παλιό τυπικό. Πρόκειται για μία ομάδα φουστανελοφόρων που φέρουν σπαθιά και κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς περιφέρονται στα χωριά του κάμπου χορεύοντας με τους ήχους των ζουρνάδων και του νταουλιού.

Επί τουρκοκρατίας αδυνατώντας οι τουρκικές αρχές να αστυνομεύσουν τις περιοχές από επιθέσεις ληστών ανέθεταν σε ομάδες Ελλήνων να προφυλάξουν τους κατοίκους. Αυτοί ήταν νέοι από χωριά της περιοχής οι οποίοι γύριζαν τις μέρες του 12ημέρου τα χωριά τα οποία και προστάτευαν και ως αντίτιμο των υπηρεσιών τους εισέπρατταν δώρα. Οι χωρικοί σε ένδειξη ευχαριστίας πλήρωναν τα ρουγκάτσια με ό,τι είχε ένα σπίτι τότε (κρέας, καλαμπόκι, σιτάρι, κρασί κ.α.).

Αναρτήθηκε από:Μανώλης Πεχλιβανίδης

Απάντηση