ΗΜΑΘΙΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Τοποθέτηση του Γιώργου Κάκαρη, στο Δημοτικο συμβούλιο Βέροιας για τον κίνδυνο να χαθεί το Τελωνείο της Ημαθίας με τα νεα δεδομένα που προκύπτουν.

Τελωνείο, οι δικαιολογίες έχουν τέλος η ανικανότητα ποτέ !!!

Τον Οκτώβρη του 2015  το Υπουργείο Οικονομικών έστειλε έγγραφο προς το Δήμο Βέροιας με θέμα τη συγχώνευση των Τελωνείων Βέροιας και Σκύδρας και την εγκατάσταση του νέου τελωνείου στις κτιριακές εγκαταστάσεις και χώρους της ΑΜΑΛΘΕΙΑ Α.Ε.

Προς την κατεύθυνση αυτή, το Υπουργείο ζήτησε πριν την έκδοση της σχετικής Απόφασης συγχώνευσης, στοιχεία από τον δήμο Βέροιας και την Περιφερειακή Ενότητας Ημαθίας που αφορούν τη δωρεάν παραχώρηση της χρήσης.

Μου ζητήθηκε από το δήμαρχο λόγω της γνωριμίας και σχέσης με τον τότε Αν.Υπουργό κ.Αλεξιάδη για το θέμα αυτό να κλειστεί ραντεβού στο Υπουργείο. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στις 31/10/2015 με την παρουσία όλων των βουλευτών όπως και αντιπροσωπείας του Επιμελητηρίου.

Να επισημάνω ότι το Τελωνείο το διεκδικούσε η Πέλλα με ιδιόκτητο κτίριο. Πέρασαν σχεδόν 2 χρόνια και αφού είχε εξασφαλιστεί η παραμονή από το 2015, ψάχνουν κάποιοι δικαιολογίες, έχουν ευθύνες για την τεράστια καθυστέρηση. Το Υπουργείο Οικονομικών περίμενε από Δήμο και Περιφέρεια τις αποφάσεις παραχώρησης του ακινήτου προς αυτό.

Το Μάρτιο του 2017 επειδή ανησυχούσε το Επιμελητήριο, έκανε συνέντευξη Τύπου για την πορεία των διαδικασιών για την στέγαση του ενοποιημένου Τελωνείου στο χώρο της πρώην Περιφερειακής αγοράς της Κουλούρας.

Τον Απρίλιο του 2017 επιτέλους πάρθηκαν οι αποφάσεις απο περιφέρεια και απο Δήμο εγκρίνοντας  την παραχώρηση τμήματος του ακινήτου της «Αμάλθεια Α.Ε.» για τη στέγαση του τελωνείου Ημαθίας .

Τον Οκτώβρη 2017 έβαλα το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο και προειδοποίησα ότι υπάρχει ο κίνδυνος να χαθεί, καλώντας το Δήμαρχο να μην κρύβεται για την ώρα σε γραφειοκρατικές διαδικασίες του Υπουργείου, όπου όταν λυθούν δεν πρόκειται ως συνήθως να πράξει τίποτε.

Στις αρχές Μαΐου 2018 άναψε «Πράσινο φως» από το Υπουργείο για μεταστέγαση του Τελωνείου Ημαθίας στην Κουλούρα με την κατάθεση και ψήφιση σχετικής τροπολογίας που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών από τους βουλευτές του Νομού, Φρόσω Καρασαρλίδου, Χρήστο Αντωνίου και Γιώργο Ουρσουζίδη στην ολομέλεια της Βουλής.

Στις 31/10/2018 ανακοινώθηκε από την κ.Τζάκρη βουλευτού Πέλλας η συνάντηση της με τον Αν. Υπουργό Εξωτερικών κ. Κατρούγκαλο και η συμφωνία του για τη διάνοιξη νέας συνοριακής διάβασης στα σύνορα Ελλάδας- fYROM από την Πέλλα. Αντιλαμβανόμαστε πως σταθμός χωρίς τελωνείο δεν μπορεί να γίνει, άρα αποκτά προβάδισμα η Πέλλα έναντι της Ημαθίας. Αντιλαμβανόμαστε φαντάζομαι την άμεση σύνδεση με τις εξαγωγές.  Ό,τι δεν κατέστη δυνατόν δια της ευθείας οδού, θα επιτευχθεί δια της πλαγίου, όχι επειδή “μας την έφερε” κάποιος, απλά επειδή εμείς δεν κάναμε αυτό για το οποίο δεσμευτήκαμε.

Κύριε Δήμαρχε το Υπουργείο έπραξε εσείς :

Τι κάνατε 1,5 χρόνο και δεν αποφασίζατε την παραχώρηση ;

Τι κάνετε 7 μήνες από την ψήφιση της τροπολογίας ;

Οι δικαιολογίες περισσεύουν σε αντίθεση με την ανικανότητα διοίκησης του Δήμου. Ελπίζω να μην πληρώσει ο επιχειρηματικός κόσμος της Ημαθίας την απάθεια σας και χαθεί το τελωνείο στην Ημαθία.

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΚΑΡΗΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

 

Απάντηση