ΑΡΘΡΑΗΜΑΘΙΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Τάσος Τασιόπουλος:τοπική αυτοδιοίκηση

τασιοπουλος τασος

τασιοπουλος τασος

– Πριν λίγο καιρό παραδόθηκε από τον Κομματικό Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου κ. Κώστα Πουλάκη το σχέδιο Νόμου που αφορά την Τ.Α. , με την επισήμανση ότι “παραδίδεται μετά από ένα  χρόνο εξαντλητικής συζήτησης και με τους πολίτες σε όλη την Ελλάδα” προφανώς εξαιρουμένου του Ν. Ημαθίας γιατί εδώ δεν έγινε καμιά συζήτηση όχι μονάχα με τους πολίτες αλλά απ΄ότι γνωρίζουμε ούτε καν με τα θεσμικά όργανα της αυτοδιοίκησης, ούτε με τους αυτοδιοικητικούς.

– Γιατί αλήθεια δεν έγινε συζήτηση;

– Προφανώς επειδή από πέρυσι (3/4/2017) η ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας) πρόταξε 11 “κόκκινες γραμμές” αφού η μεταρρύθμιση στην Τ.Α. δεν είναι κομματικός σχεδιασμός αλλά εθνική υπόθεση.

– Ποιες αλλαγές όμως προβλέπονται στο κατατεθέν προσχέδιο νόμου;

– Ουσιαστικά μόνον η απευκταία διαλυτική απλή αναλογική ως θέσπιση μιας των μορφών άμεσης δημοκρατίας και παρεμπιπτόντως, η αναβάθμιση των τοπικών λαϊκών συνελεύσεων, ο θεσμός των τοπικών δημοψηφισμάτων, η θέσπιση εδικών συμβουλίων για μεγάλα θέματα κάθε περιοχής, οι διαδικασίες πλατιάς κοινωνικής διαβούλευσης και η παράλληλη θέσπιση διερευνητικών επιτροπών μαζί με την υπό προϋποθέσεις ανακλητικότητα των αιρετών- αυτό δεν σημαίνει κατάργηση εκλογών και κατάργηση της δημοκρατίας; – με κύριο στόχο, λέει, τον περιορισμό των δημαρχοκεντρικών χαρακτηριστικών του σημερινού συστήματος.

– Φέξε μου και γλίστρησα!!!!

– Πέρα όμως από τα ακαταλαβίστικα περί την εφαρμογή προτεινόμενα, είναι προφανές ότι το ενδιαφέρον του νόμου εστιάζεται στο να καταστεί δυνατό στις προσεχείς εκλογές να εκλέγει και ο ΣΥΡΙΖΑ καμιά έδρα αφού “η κατανομή του συνόλου των εδρών του δημοτικού συμβουλίου θα γίνεται με το σύστημα της απλής αναλογικής” και σε περίπτωση που κανένας συνδυασμός δεν συγκεντρώσει το 50% +1 από τον πρώτο γύρο – πράγμα σχεδόν αδύνατο – τότε ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ θα εκλέγεται με επαναληπτική εκλογή σε 2ο γύρο μεταξύ των δύο πρώτων, χωρίς παραταξιακή πλειοψηφία, έρμαιο λοιπών παρατάξεων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται περί την συναλλαγή για τη διοίκηση ενός δήμου.

– Βέβαια είναι αναγκαίο  να αλλάξουν τα πράγματα στους δήμους καθώς επί πάρα πολλά χρόνια οι δημότες είναι μάρτυρες ενός τρόπου διοίκησης που περιλαμβάνει υποκρισία, παρατυπία, παρανομία, πελατειακές σχέσεις, έλλειψη οργάνωσης, προσωπικά οφέλη, εκμετάλλευση ανθρώπων και θεσμών, παρασκήνιο, ανηθικότητα και κυρίως συναλλαγές κάτω από το τραπέζι.

– Αν όμως αυτά συνέβαιναν με το μέχρι τώρα δημαρχοκεντρικό σύστημα με το προτεινόμενο από το υπουργείο θα εμπλακεί και η πρόταξη των δημοτικών αρχόντων σε μικρά και εξουσιαστικά σύνδρομα, σε μισαλλοδοξίες και σε ότι βόλευε, βολεύει και θα βολεύει άρχοντες και συνάρχοντες.

– Το πρόγραμμα “Καλλικράτης” έφτιαξε λιγότερους και δυνατότερους δήμους για να είναι ικανοί να ανταποκριθούν στις καινούριες  απαιτήσεις και να αξιοποιήσουν την τεχνολογία και τις σύγχρονες μεθόδους διοίκησης.

– Μερικοί το πίστεψαν, αλλά ήταν μακριά νυχτωμένοι αφού σχεδόν καμιά από τις προβλέψεις του “Καλλικράτη” δεν επαληθεύτηκε.

– Όμως επειδή η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ δεν είναι μόνον εκλογές ούτε άτακτες συναθροίσεις όπως πιστεύουν στην κυβέρνηση, αλλά είναι θεσμοί και δικαιώματα, είναι στάση σεβασμού απέναντι σε όλους γι’ αυτό πρέπει πράγματι κάτι να αλλάξει.

– Πρώτη αλλαγή είναι η θεσμοθέτηση θητειών.

– Δυο τετραετίες είναι ικανές και να σχεδιαστεί  και να εκτελεστεί ένα σοβαρό έργο.

– Μαζί με την θεσμοθέτηση δύο τετραετιών προτεραιότητα πρέπει να δοθεί και στην αξιοκρατία, καθώς το μέγα πρόβλημα είναι η διαχειριστική ανεπάρκεια η οποία προκύπτει μετά τις εκλογές.

– Επειδή όμως η Τ.Α. δεν πρέπει να είναι χωνευτήρι ανίκανων λειτουργών αλλά ως απαύγασμα  της Τοπικής Κοινωνίας πρέπει να μπορεί να παρέχει υπηρεσίες ποιότητας σε πρώτο χρόνο και μάλιστα με μικρότερο κόστος για το δημότη, οφείλει να ιδωθεί ως  κομμάτι της εξυγίανσης του πολιτικού συστήματος και αυτό ως ιδέα έχει κατατεθεί στο πρόσφατο συνέδριο της Κεντροαριστεράς. Ενδιαφέρον έδειξε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

– Το πρόβλημα είναι πολιτικό και πολιτικά πρέπει να επιλυθεί με την εκλογή ΔΗΜΑΡΧΟΥ σε ξεχωριστό ψηφοδέλτιο από την εκλογή των δημοτικών συμβούλων, οι οποίοι θα εκλέγονται εκτός παρατάξεων από κοινό ψηφοδέλτιο.

– Ο δήμαρχος που θα εκλεγεί χωρίς να χρειάζεται να ξοδεύει πακτωλό χρημάτων, χωρίς ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ, αλλά με δικό του πρόγραμμα, για να εξασφαλίζει τις απαραίτητες πλειοψηφίες πρέπει να είναι άνθρωπος που έχει σαφές γνωστικό αντικείμενο, εμπειρία και γνώση του χώρου που θα κληθεί να διοικήσει αφού ΔΕΝ θα στηρίζεται σε μια εν πολλοίς προπληρωμένη και σίγουρα προεπιλεγμένη ΟΜΑΔΑ  που λειτουργεί στα πλαίσια μιας παραταξιακής λογικής η οποία ποτέ δεν είναι μακριά από την υποκρισία, την παρανομία και την συναλλαγή.

– Με την εκλογή του ένας  ΔΗΜΑΡΧΟΣ χωρίς παραταξιακό στρατό δεν θα είναι πουθενά αλλού υποχρεωμένος εκτός από τον αυτοσυνείδητο δημότη στον οποίο θα λογοδοτούν για τις αποφάσεις τους και οι δημοτικοί σύμβουλοι.

– Σε μια τέτοια περίπτωση γίνεται πράξη το ότι ο χώρος της Τ.Α. καθίσταται χώρος προσφοράς καταξιωμένων ανθρώπων της τοπικής κοινωνίας αφού θα επιλέγονται από κοινή λίστα χωρίς κομματισμούς, χωρίς παρατάξεις, χωρίς συναλλαγές και χωρίς πληρωμένες καταχωρήσεις σε κάθε είδους σωτήρες των τοπικών κοινωνιών.

 

Τάσος Τασιόπουλος

 

ΥΓ1. Άρχισαν τα καραγκιοζιλίκια στο δήμο Αλεξάνδρειας μεταξύ δημοσιολογούντων και δημόσια γραφόντων καθώς ξευτελίζονται δημόσια προβάλλοντας άλλοτε σαν τον Ρωμανό τον υμνωδό τα έργα και τις ημέρες του δήμου -γιατί άραγε;- και άλλοτε ως δημόσιοι κατήγοροι στήνουν στον τοίχο- ποιος τους ακούει- τον ίδιο άνθρωπο.

– Ποιος να τους πιστέψει!!!

– Ιδιαίτερα τον “προεκλογικό διώκτη” που με καναδυό δεκάρες αλλάζει άποψη.

– Πάντα βέβαια ξεθωρριασμένο είναι το δεκάρικο για το καλό του τόπου.

ΥΓ2. Τρανό παράδειγμα η επίσκεψη του δημάρχου στο εξωκλήσι του Σχοινά που αυτές τις μέρες είναι στο επίκεντρο πανελληνίως.

– Ο πρώην υμνωδός “κατακεραυνώνει” την επίσκεψη προφανώς επειδή “του έφαγε η γομάρα το ψωμί” και ο πρώην ορκισμένος εχθρός “αποθεώνει” την επίσκεψη μάλλον επειδή τώρα “γεννούν και τα κοκόρια δίκροκα αυγά”.

– Δίκιο έχει αυτός ιδιαίτερα αν “τα αυγά” είναι πάπιας, δηλαδή πρασινωπά.

ΥΓ3. Ακούγεται πως οσονούπω στο χώρο της ΝΔ θα σκάσει 4η υποψηφιότητα καθώς τώρα που ωρίμασαν οι εποχές και έλειψαν οι ανόητοι θα χτυπήσει πόρτες “σοβαρή υποψηφιότητα” με διψήφια νούμερα ψήφων στο παρελθόν, προφανώς για το καλό του τόπου.

 

ΥΓ4.Πανελληνίως ξεφτιλίζονται και όσων η υποκρισία τρέχει από τα αυτιά, σχετικά με τα ποδοσφαιρικά δρώμενα, με την ιστορία του ΙΒΑΝ ΣΑΒΒΙΔΗ.

– Εξάλλου δεν είναι πρώτη φορά που κλέβουν πρωταθλήματα.

– Είναι πολλά τα λεφτά και όχι μόνον Βαγγέλη. Τί ήθελε τώρα και αυτός ο ΙΒΑΝ και χάλασε την σούπα.

Απάντηση