ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣΗΜΑΘΙΑ

ΑΠ. ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: “Η κυβέρνηση να προχωρήσει σε συγκεκριμένα μέτρα στήριξης του εισοδήματος των ροδακινοπαραγωγών. Αν δεν μπορεί, ας σταματήσει τουλάχιστον να τους κοροϊδεύει”

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Τις ανακολουθίες και την αδυναμία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να υλοποιήσει μέτρα στήριξης των ροδακινοπαραγωγών που έχουν υποστεί τις συνέπειες του ρωσικού εμπάργκο, αναδεικνύει με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Αν. Τομέαρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Ημαθίας κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος.

 

Στην ερώτηση που κατέθεσε τονίζει ότι, παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες και διαβεβαιώσεις, η  κυβέρνηση ουδέποτε έθεσε το ζήτημα των αποζημιώσεων στο Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε.

 

Τονίζει ότι, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε καταφέρει να διασφαλίσει την καταβολή 33 εκ. ευρώ στους ροδακινοπαραγωγούς (εισοδηματική στρεμματική ενίσχυση), ως αντιστάθμισμα για τις συνέπειες του εμπάργκο.

 

Ο κ. Βεσυρόπουλος αναφέρει ότι, μόλις τον Ιανουάριο του 2018, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υπέβαλλε αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά από επιστολή του Έλληνα Υπουργού προς τον Επίτροπο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. P. Hogan, αφήνοντας τελείως ανεκμετάλλευτη όλη την προηγούμενη εμπειρία, τις κινήσεις και το ευνοϊκό κλίμα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που είχε επιτευχθεί επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, ένα αίτημα όμως που απορρίφθηκε.

 

Ο Βουλευτής Ημαθίας υπενθυμίζει τις επανειλημμένες δημόσιες δεσμεύσεις του κ. Αποστόλου ότι, σε περίπτωση απόρριψης του σχετικού αιτήματος από την Ε.Ε., η κυβέρνηση θα εξετάσει την αποζημίωση από Εθνικά κονδύλια,  ΠΣΕΑ ή  «de minimis» και με δεδομένο ότι, τα ΠΣΕΑ δεν καλύπτουν περιπτώσεις αυτής της κατηγορίας, ζητά σαφείς και συγκεκριμένες απαντήσεις.

 

Σε δήλωσή του, ο κ. Βεσυρόπουλος τονίζει:

 

«Οι ροδακινοπαραγωγοί γνωρίζουν ότι, τα μόνα χρήματα που έλαβαν για να αντισταθμιστούν οι συνέπειες από το εμπάργκο, τα έλαβαν το 2014 και χάρη στις προσπάθειες και στη συγκροτημένη δουλειά και προετοιμασία που έκανε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Έκτοτε υπάρχει το απόλυτο τίποτα. Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση πρέπει να ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα στήριξης των ροδακινοπαραγωγών.  Αν δεν μπορεί να το κάνει, ας σταματήσει τουλάχιστον να τους κοροϊδεύει».

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

 

ΘΕΜΑ: «Σε απόλυτο αδιέξοδο οι ροδακινοπαραγωγοί που υφίστανται τις συνέπειες από το ρωσικό εμπάργκο»

 

Κύριε Υπουργέ,

 

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ εδώ και τρία χρόνια, έχει να παρουσιάσει από πενιχρά έως ανύπαρκτα αποτελέσματα στο ζήτημα της στήριξης του εισοδήματος των ροδακινοπαραγωγών (εισοδηματική στρεμματική ενίσχυση) που επλήγησαν από το Ρωσικό εμπάργκο που έχει τεθεί σε ισχύ από το 2014.

 

Παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες και διαβεβαιώσεις η  κυβέρνηση ουδέποτε έθεσε το ζήτημα των αποζημιώσεων στο Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε. Η κυβέρνηση θα μπορούσε από τον πρώτο χρόνο της θητείας της, να διεκδικήσει περαιτέρω ενισχύσεις για τις ζημιές από το εμπάργκο μέχρι του ποσού των 27 εκατ. ευρώ, αν λάβουμε υπόψη την τότε απόφαση της Κομισιόν που έδινε τη δυνατότητα (option) να διεκδικηθούν περαιτέρω ενισχύσεις για τις ζημιές από το εμπάργκο μέχρι του ποσού των 60 εκατ. ευρώ., εκ των οποίων τα 33 εκ. ευρώ ήταν αυτά που καταβλήθηκαν στους Έλληνες ροδακινοπαραγωγούς μετά από προσπάθειες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

 

Επίσης, καθυστέρησε για τρία ολόκληρα χρόνια να προκηρύξει το μέτρο Μ9, προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ, για τη σύσταση ομάδων και οργανώσεων παραγωγών, που θα μπορούσε να συμβάλλει στη δημιουργία καλύτερων προοπτικών για τους ροδακινοπαραγωγούς.

Μόλις τον Ιανουάριο του 2018, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, υπέβαλλε αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά από επιστολή του Έλληνα Υπουργού προς τον Επίτροπο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. P. Hogan, αφήνοντας τελείως ανεκμετάλλευτη όλη την προηγούμενη εμπειρία, τις κινήσεις και το ευνοϊκό κλίμα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που είχε επιτευχθεί επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας.

 

Μετά την απόρριψη του ανωτέρω αναφερθέντος  αιτήματος από την Ε.Ε. και την αποδοχή στην σχετική απαντητική επιστολή από τον Επίτροπο Γεωργίας κ. Χόγκαν ότι, πραγματικά μειώθηκαν σημαντικά τα εισοδήματα των ροδακινοπαραγωγών, είναι επιτακτική η ανάγκη να αναζητηθούν νέες πηγές χρηματοδότησης για τις αποζημιώσεις.

 

Με δεδομένο ότι, οι ροδακινοπαραγωγοί βρίσκονται πλέον σε ιδιαίτερα δυσχερή σχέση και μετά τις επανειλημμένες δημόσιες δεσμεύσεις του αρμόδιου Υπουργού της Κυβέρνησης ότι, σε περίπτωση απόρριψης του σχετικού αιτήματος  προς την Ε.Ε. θα εξετάσει την αποζημίωση από Εθνικά κονδύλια,  ΠΣΕΑ ή  «de minimis» και με δεδομένο ότι, τα ΠΣΕΑ δεν καλύπτουν περιπτώσεις αυτής της κατηγορίας.

 

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

 

1. Πότε θα ξεκινήσει τις διαδικασίες για τον υπολογισμό των αποζημιώσεων από το  «de minimis» διότι οι αγρότες αδυνατούν να συνεχίσουν τις καλλιεργητικές φροντίδες της πολυδάπανης ροδακινοκαλλιέργειας και ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν τραγικά αδιέξοδα επιβίωσης.

 

Απάντηση