ΑΡΘΡΑΗΜΑΘΙΑ

«Οχυρωμένη» πόλη η Βέροια

Του Τσιμόπουλου Κώστα

Με ανοιχτό το στόμα παρακολούθησαν  οι πολίτες τις θανατηφόρες και καταστροφικές πλημμύρες που έγιναν στη Μάνδρα Αττικής και σε άλλα σημεία της χώρας μας.  Και από την οργή της φύσης δεν ξέφυγε και ο Νομός Ημαθίας. Δεκάδες σπίτια στα καμποχώρια του Νομού μας και χιλιάδες στρέμματα γης πλημμύρισαν, με ζημίες που θα εκτιμηθούν στην συνέχεια. Η Τάφρος «66» με το μεγάλο βάθος που διαθέτει, έφτασε σε οριακό επίπεδα από το ανάχωμα, ενώ ο «Κρασοπούλης» στη Μελίκη ξεχείλισε σε κάποια σημεία. Ευτυχώς από τις πλημμύρες στην Ημαθία δεν θρηνήσαμε κάποιον συντοπίτη μας.

Αντικρίζοντας κανείς τις εικόνες από τις πλημμύρες στην Μάνδρα Αττικής και ενίοτε στην Αθήνα, αναρωτιέται κανείς πως η Βέροια δεν αντιμετωπίζει τέτοια σοβαρά προβλήματα. Αυτά που προκλήθηκαν, είναι από εκείνα που ξεπερνιούνται, καθώς δεν είναι ολικής καταστροφής. Υπήρξε άμεση αντίδραση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Βέροιας και από τα συνεργεία του Δήμου και στις περισσότερες των περιπτώσεων έδωσαν άμεσα λύσεις.
«Οχυρωμένη» πόλη η Βέροια

Η αλήθεια είναι πως πλέον η Βέροια έχει οχυρωθεί αντιπλημμυρικά λόγω των μεγάλων έργων αποχέτευσης όμβριων που έγιναν στις αρχές της δεκαετίας του 80, αξιοποιώντας η ΔΕΥΑΒ κοινοτικά κονδύλια επί δημαρχίας του Ανδρέα Βλαζάκη και μετέπειτα στην δεκαετία του ΄90 επί δημαρχίας Γιάννη Χασιώτη.

Οι πλημμύρες αποτελούν μια από τις συχνότερες φυσικές καταστροφές παγκοσμίως, με μεγάλες απώλειες τόσο στην οικονομία, όσο και σε ανθρώπινες ζωές. Και η πόλη της Βέροιας το έζησε δύο φορές στη νεώτερη ιστορία της. Το 1935 και πιο πρόσφατα το 1979. Μάλιστα στην πλημμύρα το 1979 οι καταστροφές ήταν μεγάλες καθώς είχε πλημμυρίσει και ο Τριπόταμος που διέρχεται την πόλη.

Η Βέροια δεν έχει μεγάλο πλάτωμα. Αυτό που έχει από το «φρύδι» της Ελιάς μέχρι και τον Προμηθέα, έχει μια μικρή κλίση 2 με 3%, αρκετή για να φεύγουν τα νερά. Στην περιοχή της Καλλιθέας η κλίση είναι μεγαλύτερη και φυσικά η ταχύτητα του νερού είναι επίσης μεγαλύτερη, αλλά στην πράξη δεν υπάρχουν προβλήματα.

Η Βέροια πριν ακόμα κάνει το αποχετευτικό δίκτυο, γινόντουσαν πλημμύρες από τις μπουτοβάγιες  (νεροαύλακες), τα νερά έφευγαν στους μπαχτσέδες και τα χωράφια. Μάλιστα θεωρούνταν ότι μετέφεραν και καλό υλικό. Φερτά από κοπριές και άλλα οργανικά στοιχεία, πολύ χρήσιμα καθώς εκείνη την εποχή δεν υπήρχε νιτρολίπανση.

Τέσσερις οι σημαντικοί παράγοντες

Σήμερα η Βέροια λόγω της κλίσης που έχει και δίνει ταχύτητα στο νερό, από μόνη δεν βοηθάει. Απεναντίας πολλαπλασιάζει τις καταστροφές. Επειδή όμως  υπάρχει το χωριστικό δίκτυο όπου τα όμβρια συλλέγονται ξεχωριστά από τα ακάθαρτα, δίνει λύση στο πρόβλημα. Γι αυτό αντίστοιχο πρόβλημα δεν υπήρξε ούτε στην Έδεσσα, ούτε στη Νάουσα. Όπως έλεγαν οι παλιοί δασολόγοι και γεωλόγοι, βρίσκονται στους πρόποδες του Βερμίου όρους το οποίο διαθέτει γεωλογικό υπόβαθρο. Αποτελείται από τραβερτίνη (πορόπετρα) που τραβάει το νερό σαν σφουγγάρι. Έτσι δεν επέρχεται πολύ γρήγορα ο κορεσμός του εδάφους για να βγουν τα νερά επιφανειακά.

Για το θέμα αυτό ζητήσαμε την άποψη του δασολόγου Γιάννη Σημανίκα ο οποίος εστίασε την άποψή του για την αντιπλημμυρική προστασία της Βέροιας, σε τέσσερις σημαντικούς  παράγοντες.

«Η διαφορά της πλημμύρας του 1979 με το σήμερα, είναι πως από το 1980 και μετά υπάρχει το δίκτυο της ΔΕΥΑΒ. Όλα τα άλλα υπήρχαν. Έτσι δημιουργήθηκε ένας  συνδυασμός τεσσάρων σημαντικών παραγόντων.

1. Η κλίση που έχει η πόλη και η μορφολογία

2. Καλή δουλειά τα προηγούμενα χρόνια από την ΔΕΥΑΒ με το αποχετευτικό σύστημα και το σύστημα συλλογής των όμβριων υδάτων.

3. Το γεωλογικό υπόβαθρο που είναι ο τραβερτίνης (πορόπετρα) που δεν επιτρέπει τον κορεσμό όταν έχουμε μεγάλες ποσότητες υδάτων.

4. Μέσα από την πόλη περνάει ο Τριπόταμος (κάτω φωτό). Με εξαίρεση κάποια σημεία που δεν έχει μεγάλη διατομή, στα υπόλοιπα σημεία έχει μεγάλη διατομή με αποτέλεσμα να μπορεί να παροχετεύει μεγάλη ποσότητα νερού».

Επίσης ο Γιάννης Σημανίκας απάντησε στο ερώτημά μας για τα προβλήματα που παρουσιάζονται σήμερα στη Βέροια, τα οποία βέβαια δεν είναι τόσο σημαντικά όσο αυτά που υπήρξαν όχι μόνο στην υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά και στα πεδινά της Ημαθίας, όπως στον Δήμο Αλεξάνδρειας.

«Προβλήματα μικρότερης έντασης πάντα θα υπάρχουν. Δεν μπορείς να τα αποφύγεις. Πρέπει κι εμείς στα σπίτια μας να κάνουμε κάποιες παρεμβάσεις για την παροχέτευση των υδάτων. Για παράδειγμα όταν βλέπεις πως ένα φρεάτιο δέχεται πολύ νερό, ένα από τα λούκια του σπιτιού να το παροχετεύσεις σε άλλο φρεάτιο. Αυτά είναι απλά πράγματα που μπορεί να τα κάνει ο κάθε πολίτης της Βέροιας» μας είπε.

 

Πολύ επικίνδυνες οι «ιρλανδικές» διαβάσεις

Αναζητώντας τα πιο επικίνδυνα σημεία στη Βέροια στην περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων όπως αυτών των τελευταίων ημερών, ο Γιάννης Σημανίκας μας επισήμανε δύο σημεία.

«Πρόβλημα υπάρχει πάντα στην «ιρλανδική» διάβαση πίσω από την Venus και σ΄ αυτή στο Λιανοβρόχι. Αυτά τα σημεία της Βέροιας θέλουν προσοχή. Γι αυτό δεν πρέπει να περνούμε από αυτές τις διαβάσεις όταν έχουμε τέτοιες συνθήκες, υπερτιμώντας το αυτοκίνητό μας ή τις οδηγικές μας δυνατότητες.

Η μεγάλη προσοχή πρέπει να δίνεται στις μικρές γέφυρες, όπως στην παλιά σιδηροδρομική γραμμή, τις οποίες παράτησε ο ΟΣΕ.  Σε παρατημένες γέφυρες οι οποίες είναι γεμάτες από πέτρες και κλαδιά και άλλα φερτά υλικά».

 

Λίγες οι κλήσεις στην Πυροσβεστική

Το μέγεθος των προβλημάτων που υπήρξαν από τις έντονες βροχοπτώσεις στον Δήμο Βέροιας το δείχνουν και οι κλήσεις που δέχθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία Βέροιας.

Από το απόγευμα της Πέμπτης και μέχρι την Παρασκευή το απόγευμα, η Πυροσβεστική Βέροιας δέχθηκε 48 κλήσεις για άντληση νερών από υπόγεια (δεν αντλήθηκαν 3 λόγω μικρής στάθμης νερού).

Επίσης η ίδια υπηρεσία έκανε απεγκλωβισμό ενός ατόμου από το αυτοκίνητό του στην περιοχή της Βεργίνας, καθώς επίσης και μία μεταφορά στον Παλαιό Πρόδρομο ενός ηλικιωμένου με κινητικά προβλήματα, από τον δρόμο στο εσωτερικό του σπιτιού του, γιατί ήταν πλημμυρισμένη η αυλή.

Τέλος, ελεγχόμενα χαρακτήρισε τα προβλήματα που έχουν προκληθεί λόγω της συνεχόμενης βροχόπτωσης στον δήμο Βέροιας ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βασίλης Παπαδόπουλος.

«Τα προβλήματα υπάρχουν σε χαμηλές κατοικίες και υπόγεια εντός πόλης, στη Βεργίνα, στο Μετόχι, στη Μέση, στα Παλατίτσια και αλλού, όπως και αγρούς» είπε συγκεκριμένα.

ΠΗΓΗ:  24oresimathia.gr

Απάντηση