ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΠΙΣΤΗΜΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΗΜΑΘΙΑ

ESTIA LAB IKE – Επιτυχία των “δικών μας ανθρώπων” σε διεθνές συνέδριο

Πραγματοποιήθηκε και φέτος στις αίθουσες του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης στη Σίνδο το Πανελλήνιο Συνέδριο Λιπιδίων που συνδιοργανώθηκε από το Εργαστήριο Τεχνολογίας και Ποιοτικού Ελέγχου Ελαίων και Λιπών του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων της Σχολής Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής (ΣΓΕΤΕΤΡΟΔ) και την Οργάνωση “ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΛΙΠΙΔΙΩΝ” (GREEK LIPID FORUM). Από πλευράς ΑΤΕΙΘ Υπεύθυνη Οργάνωσης του Συνεδρίου ήταν η Δρ. Ελένη Καλογιάννη, Επίκουρη Καθηγήτρια Τεχνολογίας και Ποιοτικού Ελέγχου Λιπών και Λαδιών. Το Συνέδριο χαιρέτησαν ο Πρύτανης του ΑΤΕΙΘ κ. Κωνσταντίνος Βαρσαμίδης, ο Κοσμήτορας της Σχολής Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών κ. Στυλιανός Ραφαηλίδης, η Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων κ. Βασιλική Παπαδημητρίου, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Τεχνολόγων Τροφίμων κ. Ιωάννης Σμαρνάκης, και o Πρόεδρος του Greek Lipid Forum κ. Αριστοτέλης Ξενάκης.
Η συμμετοχή στο 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο ανήλθε στα 120 άτομα, φοιτητές και ειδικοί επιστήμονες από καταξιωμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλαδας και του εξωτερικού.  Παρουσιάστηκαν, προφορικά και σε μορφή poster, περί τις 70 εργασίες πάνω σε θέματα, όπως η προστασία των λιπαρών υλών από την οξείδωση, η παραγωγή και τυποποίηση ελαιόλαδου, τα βιολειτουργικά συστατικά του ελαιόλαδου, η αξιοποίηση των υποπροϊόντων και των αποβλήτων των βιομηχανιών ελαιόλαδου, καθώς και η χρησιμοποίηση βιοτεχνολογίας για την βελτίωση των λιπαρών υλών.

Από τις επιχειρήσεις που υπέβαλλαν αίτηση συμμετοχής με προφορική παρουσίαση ή poster, μόνο 3 επελέγησαν, μεταξύ των οποίων και η εταιρεία ESTIA LAB IKE (!) των κυρίων Θωμά Ζαφειριάδη, Κτηνίατρου-Τεχνολόγου Τροφίμων MSc. τον οποίο φιλοξενήσαμε ουκ ολίγες φορές για να συζητήσουμε θέματα που αφορούν τον γεωργοκτηνoτροφικό τομέα και τον τομέα των τροφίμων, του ¨συντοπίτη¨ μας αλλά και συνεργάτη του AVENA  Βασίλειου Καϊλιάνη, Τεχνολόγου Γεωπόνου Φυτικής Παραγωγής, που ασχολείται με την συμβουλευτική επιχειρήσεων τροφίμων και γεωργοκτηνοτροφικών επιχειρήσεων. Η εταιρεία ESTIA LAB IKE συμμετείχε με poster, με θέμα την μείωση των λιπαρών στα γαλακτοκομικά προϊόντα με έμφαση το βούτυρο, τα τυριά, το παγωτό και το γιαούρτι, θέμα το οποίο είναι πολύ ενδιαφέρον για όλους όσους ασχολούνται με τον τομέα των τροφίμων. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολύτιμη βοήθεια στην εκπόνηση του ερευνητικού για το πόστερ έδωσε και ο κ. Ευστάθιος Χρόνης Υγιεινολόγος Τροφίμων – Στρατιωτικός Κτηνίατρος, εξωτερικός συνεργάτης της εν λόγω εταιρείας.

Το 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λιπιδίων στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία, όπως άλλωστε τόνισε και ο Πρόεδρος του Greek Lipid Forum κ. Αριστοτέλης Ξενάκης, στα συμπεράσματα του Συνεδρίου, ανεβάζοντας πλέον ψηλά τον πήχη για τις μελλοντικές εκδηλώσεις που θα διοργανώσει το Greek Lipid Forum στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, και κυρίως για το επόμενο Πανελλήνιο Συνέδριο Λιπιδίων που θα διεξαχθεί στην Αθήνα το 2018. Επίσης, ευχαρίστησε και τις 3 εταιρείες (ESTIALAB I.K.E. – FOOD ALLERGENS LABORATORY – U&A UNISMACK S.A.) που αν και δεν ήταν επιστημονικά ιδρύματα ή φορείς του δημοσίου, κατάφεραν να κινήσουν το ενδιαφέρον της επιστημονικής επιτροπής επιλογής θεμάτων του συνεδρίου και να επιλεγούν για την παρουσίαση των δικών τους επιστημονικών εργασιών, λέγοντας πως η έρευνα είναι προνόμιο όχι μόνο πανεπιστημίων και δημόσιων φορέων αλλά και των ίδιων των εταιρειών που αγαπούν το αντικείμενο με το οποίο ασχολούνται.

Εμείς από την πλευρά μας ως ομάδα του AVENA.GR και AVENA 97.7  εκφράζουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια στους αγαπητούς μας φίλους Θωμά και Βασίλη για  την επιτυχία τους στο συνέδριο και να τους ευχηθούμε πολλές μελλοντικές επιτυχίες…!!!

Απάντηση