ΕΙΔΗΣΕΙΣΗΜΑΘΙΑΠΑΙΔΕΙΑ

Αλέξανδρου Ακριτίδη: «Βιβλιοπαρουσίαση «Της ζήσης χαρμολύπες »

Ο συγγραφέας και πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μελίκης, Αλέξανδρος Ακριτίδης και οι Εκδόσεις Ινφογνώμων σας προσκαλούν στην παρουσίαση της συλλογής διηγημάτων «Της ζήσης χαρμολύπες» που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017 στις 7:00 μ.μ. στη αίθουσα της Δημοτική Βιβλιοθήκη «Θεανώ Ζωγιοπούλου»

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
Ελισάβετ Τάρη, Σχολική Σύμβουλος – Συγγραφέας
Ευαγγελία Παπανίκου, Συγγραφέας

Αποσπάσματα θα διαβάσει η Βούλα Κοτσάλου

Η παρουσία σας θα μας τιμούσε ιδιαίτερα.

Δημοτική βιβλιοθήκη «Θ. Ζωγιοπούλου», Θ. Ζωγιοπούλου 5, 3ος όροφος τηλ. 2331024879.

«Της ζήσης οι χαρμολύπες» μέσα από πέντε επιλεγμένα αφηγήματα.

 

“Το σάζι του πατέρα μου” αναφέρεται στην υποδοχή και αντιμετώπιση των προσφύγων του 1922 από τον κρατικό μηχανισμό και τον ντόπιο πληθυσμό, θίγοντας το σημαντικό ζήτημα της προσφυγικής αποκατάστασης. Μια ιστορία γι’ αυτά που δένουν τους ανθρώπους με το παρελθόν τους αλλά και για τις ανέμελες νύχτες της αγγελόπλαστης Σμύρνης. Τιμήθηκε με το 1ο Βραβείο Διηγήματος από το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού το 2012. “Το ύστατο χαίρε” είναι μια δραματική ιστορία με κωμικά στοιχεία, που εξετάζει με μια εναλλακτική ματιά τη διαχείριση του πένθους. Τιμήθηκε με το 1ο Βραβείο Διηγήματος από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών το 2009. “Ο θησαυρός” είναι ένα ηθογραφικό ταξίδι, που εστιάζει στις πατροπαράδοτες αξίες του ελληνικού λαού. Τιμήθηκε με το 1ο Βραβείο Διηγήματος από το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος το 2011. “Οι ήρωες” είναι ένα ευρηματικό διήγημα που αναδεικνύει τη μεταπολεμική “μνήμη” των ανθρώπων, μέσα από κωμικοτραγικά περιστατικά. Τέλος, το διήγημα «Εν βρασμώ ψυχής» είναι ένα ψυχογράφημα, που βασίζεται πάνω στις ανθρώπινες σχέσεις και συμπεριφορές, που μπορούν να διαμορφωθούν μέσα στο κοινωνικό πλαίσιο της επαρχίας.

Βιογραφικό Αλέξανδρου Ακριτίδη

Ο Αλέξανδρος Ακριτίδης γεννήθηκε το 1975 στην Καλαμάτα, μεγάλωσε στη Μελίκη Ημαθίας, ενώ έχει και ρίζες από τα Πλατανάκια Σερρών. Είναι στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ε.Α.Π. και δημιουργός της ιστοσελίδας www.apostaktirio.gr, που έχει ως αποστολή τη διάδοση της Λογοτεχνίας και των Τεχνών γενικότερα. Διετέλεσε Πρόεδρος του Λαογραφικού Ομίλου Μελίκης και Περιχώρων την διετία 2012-2014, ενώ στις Δημοτικές εκλογές του 2014, εξελέγη Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μελίκης Ημαθίας, όπου ζει με τη σύζυγό του και τα δυο του παιδιά.

Εργογραφία:

Τα πρώτα του βιβλία, η ποιητική συλλογή «Λέξεις που ψάχνουν για φτερά» (2005) και  η συλλογή διηγημάτων «Αλαργινή ηχώ» (2007), εκδόθηκαν από τις Εκδόσεις Α. Αλτιντζής. Ακολούθησαν τα μυθιστορήματα, «Η πυξίδα των ονείρων» (2011) και «Χίλιοι τρόποι να πεθάνεις» (2014), από τις Εκδόσεις Ιβίσκος. Η συλλογή διηγημάτων «Της ζήσης χαρμολύπες» εκδόθηκε το 2016 από τις Εκδόσεις Ινφογνώμων.

Τα διηγήματά του «Το ματωμένο βουνό» και «Ο θησαυρός» ανέβηκαν ως θεατρικά έργα από το 6ο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Κορδελιού Θεσσαλονίκης, συμμετέχοντας στους Πανελλήνιους Θεατρικούς Αγώνες «ΑΚΤΙΣ ΟΝΕΙΡΟΥ» 2015 και 2017.

 

Απάντηση