ΑΓΡΟΤΙΚΑΗΜΑΘΙΑ

Εξώδικο στον ΕΛΓΑ από τους αγροτικούς φορείς Ημαθίας-Πέλλας: Αποζημιώσεις, αλλιώς αγωγές. Τζάκρη: Σήμερα συνεδριάζει η επιστημονική επιτροπή για το πόρισμα επί των βροχοπτώσεων

Εξώδικη διαμαρτυρία προς τον ΕΛΓΑ καταθέσανε το πρωί της Δευτέρας οι αγροτικοί φορείς, ζητώντας να προχωρήσει στην αναγγελία ζημίας για τις βροχοπτώσεις του Ιουλίου, ώστε να μπορέσουν οι παραγωγοί να κάνουν δηλώσεις και να σωθεί η χρονιά. «Σε διαφορετική περίπτωση θα γίνει συγκέντρωση δηλώσεων και αγωγές εναντίον του οργανισμού για διεκδίκηση αποζημιώσεων που πιστεύουμε ότι μας ανήκουν» τόνισε το μεσημέρι της Δευτέρας στη συνάντηση των αγροτικών φορέων ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Χρήστος Γιαννακάκης. «Δεν ζητάμε ελεημοσύνη, τήρηση των κανονισμών» σημείωσε ο κ. Γιαννακάκης, αναφερόμενος στην ανάγκη ενίσχυσης του ΕΛΓΑ από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στην αναγγελία ζημιάς. «Αν οι δύο νομοί βουλιάξουν στη φτώχεια, οι πρώτοι που θα υποστούν τη φθορά θα είναι οι βουλευτές» σημείωσε ο κ. Γιαννακάκης απευθυνόμενος στους παρόντες βουλευτές (Αντωνίου, Βεσυρόπουλος, Τζάκρη).

Αναφορικά με το θέμα των ζημιών η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη τόνισε ότι σήμερα συγκροτείται η επιστημονική επιτροπή του ΕΛΓΑ για την ένταξη της βροχόπτωσης και την κάλυψη των ζημιών, με δεσμευτικό το πόρισμά της για όλους. «Πολύ δύσκολα δεν θα αναγνωρίσει το δίκαιο αίτημα η επιτροπή» σημείωσε η κ. Τζάκρη.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι αγροτικοί σύλλογοι των νομών Ημαθίας και Πέλλας, αλλά και εκπρόσωποι από τη Φλώρινα και την Κοζάνη, μέλη δ.σ. Ομάδων Παραγωγών, ενώ παραβρέθηκαν οι δήμαρχοι Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, Νάουσας Νίκος Κουτσογιάννης, Αλεξάνδρειας Παναγιώτης Γκυρίνης, Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου και Πέλλας Γρηγόρης Στάμκος. Επιστολή στήριξης έστειλε η βουλευτής κ. Καρασαρλίδου και ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας και ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Καλαϊτζίδης.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γεωργών Βέροιας Τάσος Χαλκίδης είχε πει νωρίτερα ότι υπάρχει απόφαση της έκτακτης γενικής συνέλευσης την περασμένη Παρασκευή για κατά τόπους κινητοποιήσεις. «Πρέπει να δώσουμε ένα ηχηρό μήνυμα ότι δεν γίνεται να μην αποζημιωθούμε» τόνισε. Αποφασίστηκε η όποια κινητοποίηση να γίνει μετά την απόφαση της επιστημονικής επιτροπής του ΕΛΓΑ, ενώ την Τετάρτη θα γίνει συμβολική κατάληψη του ΕΛΓΑ στη Βέροια.

Τις ενέργειες των αγροτών υποστήριξαν με την παρουσία τους και δηλώσεις ο Τάσος Γιάγκογλου εκ μέρους του Επιμελητηρίου Ημαθίας, η Αθηνά Τσιπουρίδου εκ μέρους του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας και Ομοσπονδίας, καθώς και ο Σάκης Τσίτσης από το Εργατικό Κέντρο Νάουσας.

 

Οι δήμαρχοι

Στις τοποθετήσεις τους οι δήμαρχοι και εκπρόσωποι των δημάρχων τόνισαν:

Κουτσογιάννης: Οποιαδήποτε στήριξη στο πλευρό σας. Σημαντικό να υπάρξει και γενικότερη στρατηγική για τον πρωτογενή τομέα, αλλιώς θα τρέχουμε πάντα για λύσεις. Ως δήμος μελέτη προοπτικές του πρωτογενούς τομέα.

Γκυρίνης: Πρέπει να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ. Να ανακοινωθεί τιμή στο συμπύρηνο. Και οι βιομήχανοι από κοινού να στηρίξουμε το προϊόν.

Ιγνατιάδου (Σκύδρας): Κοινή λογική η στήριξη του παραγωγού και η αποζημίωση των παραγωγών. Εκτός και αν είναι πάτημα σε έναν κανονισμό.

Στάμκος (Πέλλας): Εθνικό προϊόν, αντιμετώπιση με εθνική στρατηγική.

Βοργιαζίδης: Διαρκή να είναι τα μέτρα στήριξης, άμεση ανακοίνωση της τιμής στο συμπύρηνο και δίκαιη αντιμετώπιση των παραγωγών. Δίπλα σε όλους τους αγώνες.

 

Οι βουλευτές

Αντωνίου: Εξέταση του φαινομένου από επιστημονική επιτροπή. Το δελτίο τύπου του ΕΛΓΑ μάς ενόχλησε ως βουλευτές. Ο κανονισμός σαφής. Στηρίζαμε κα στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των αγροτών. Να δοθεί παράταση για τις αναγγελίες. Δεν θεωρούμε εχθρικές απέναντί μας τις κινητοποιήσεις, ίσα ίσα μας βοηθούν να περάσουμε κάποια θέματα.

Βεσυρόπουλος: Πρώτα η πτώση των τιμών. Το 2014 αντιμετωπίστηκε η κατάσταση με συλλογή των στοιχείων διαφοράς εισοδήματος, 185 ευρώ το στρέμμα. Το ίδιο να γίνει και σήμερα. Ξεκάθαρος ο κανονισμός του ΕΛΓΑ για τις βροχοπτώσεις. Άμεσα η αναγγελία και οι δηλώσεις ζημιάς.

 

Τζάκρη: Τα χρήματα του 2014 επί Καρασμάνη ήταν από τον ελληνικό προϋπολογισμό. Σήμερα συγκροτείται η επιστημονική επιτροπή του ΕΛΓΑ για τις ζημιές. Ζητάμε άμεση πιστή εφαρμογή του κανονισμού στη βάση του δεσμευτικού πορίσματός της. Πολύ δύσκολα δεν θα αναγνωρίσει το δίκαιο αίτημα η επιτροπή.

http://laosnews.gr/

Απάντηση