ΕΙΔΗΣΕΙΣΗΜΑΘΙΑΠΑΙΔΕΙΑ

Το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας συναντά την παράδοση

Στα πλαίσια του πολιτιστικού προγράμματος που ανέλαβαν και διεκπεραίωσαν τη φετινή χρονιά εκπαιδευτικοί του Ειδικού Δημ. Σχολείου με τίτλο “Γνωρίζω τον τόπο μου, ήθη-έθιμα-παραδόσεις”, οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να έρθουν σε επαφή με την παράδοση του ΠΟΝΤΟΥ, του ΡΟΥΜΛΟΥΚΙΟΥ και της ΚΟΖΑΝΗΣ.
Αφού έμαθαν μέσα από δραστηριότητες, φωτογραφίες και βίντεο για την ενδυμασία, τους χορούς, τα μουσικά όργανα, τα παραδοσιακά φαγητά και κάποια αντιπροσωπευτικά ήθη και έθιμα κάθε περιοχής, ήρθαν σε άμεση επαφή με εκπροσώπους της κάθε πολιτιστικής κληρονομιάς.
Συγκεκριμένα, δεχτήκαμε επίσκεψη στο σχολείο μας από Πόντιους μουσικούς καλλιτέχνες για να δείξουν στα παιδιά από κοντά την ποντιακή λύρα, το νταούλι, το αγγείο (γκάιντα) και το γαβάλ (φλογέρα). Όλοι οι μαθητές/τριες του σχολείου ενθουσιάστηκαν με τους ήχους της ποντιακής μουσικής και μέσα σε ένα πολύ ζεστό κλίμα χορέψαμε ομάλ και πατούλα! Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το λυράρη Κωνσταντινίδη Κώστα, τον νταουλτζή Ιμιρτζίδη Τάσο και τον Ελευθεριάδη Γιώργο με το αγγείο-γαβάλ του για το χρόνο που μοιράστηκαν με τα παιδιά, ώστε να τους δείξουν και να τους δώσουν τη δυνατότητα να πειραματιστούν με τους ήχους αυτών των παραδοσιακών μουσικών οργάνων του Πόντου.
Στη συνέχεια αφού ολοκληρώθηκε και ο κύκλος των δραστηριοτήτων για το Ρουμλούκι (τόπος των Ρωμιών), το Ειδικό Σχολείο Αλεξάνδρειας επισκέφτηκε την ΕΣΤΙΑ ΡΟΥΜΛΟΥΚΙΩΤΩΝ Αλεξάνδρειας, όπου εκεί μας υποδέχτηκαν ο πρόεδρος του συλλόγου και η χοροδιδάσκαλος και μαζί με άλλα μέλη του συλλόγου μας παρουσίασαν την περίφημη φορεσιά της γυναίκας του Ρουμλουκιού. Μαθήτρια του σχολείου μας είχε τη δυνατότητα να δοκιμάσει την παραδοσιακή φορεσιά και το γνωστό σε όλους κατσούλι. Αντίστοιχα τα αγόρια δοκίμασαν την τραγιάσκα που φορούσαν στο κεφάλι οι άνδρες της περιοχής. Ερωτήσεις και απορίες απαντήθηκαν από τους παρευρισκόμενους δίνοντάς μας και περισσότερες πληροφορίες για έθιμα του Ρουμλουκιού όπως τα Ρουγκάτσια. Η επίσκεψή μας τελείωσε με κεράσματα από το σύλλογο για τα παιδιά και με ένα χαμόγελο στα χείλη για αυτήν την όμορφη παρουσίασή τους.
Τελευταία επίσκεψη για το Ειδικό δημοτικό σχολείο στα πλαίσια αυτού του πολιτιστικού προγράμματος ήταν και ο Λαογραφικός, Εκπολιτιστικός σύλλογος “Ο ΑΜΑΡΑΝΤΟΣ” των εκ Σερβίων καταγόμενων κατοίκων Αλεξάνδρειας και Περιχώρων. Μέσα στο ζεστό και πολύ φιλόξενο σε παραδοσιακό περιβάλλον του συλλόγου , μας υποδέχτηκαν η Βάλια και ο Στράτος μέλη του Συλλόγου. Παρουσίασαν στα παιδιά τις παραδοσιακές φορεσιές της περιοχής της Κοζάνης αλλά και όλα τα παραδοσιακά αντικείμενα που υπάρχουν στην έκθεση του συλλόγου δίνοντας πληροφορίες για το καθετί. Οι μαθητές/τριες εντυπωσιάστηκαν με τα παλιά αντικείμενα και ρωτούσαν συνεχώς για τις ονομασίες που χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι της περιοχής της Κοζάνης. Κεράσματα για όλα τα παιδιά υπήρχαν στο τέλος της επίσκεψής μας και ευχές ανταλλάχτηκαν για ένα καλό καλοκαίρι και την υπόσχεση να ξανασυναντηθούμε την επόμενη σχολική χρονιά.
Κάπως έτσι ολοκληρώνεται το φετινό πολιτιστικό πρόγραμμα του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Αλεξάνδρειας “Γνωρίζω τον τόπο μου, ήθη-έθιμα-παραδόσεις”. Το σημαντικότερο από όλα είναι το αληθινό ενδιαφέρον των μαθητών/τριών για κάθετι που γνώριζαν και το πόσο απολαμβάνανε να χορεύουν τους παραδοσιακούς χορούς που μάθανε από κάθε περιοχή. Ευχαριστούμε όλους για τη θετική τους ανταπόκριση στο κάλεσμά μας και τη φιλοξενία τους στους συλλόγους, όπου διατηρείται ακόμα η παράδοση και διαδίδεται στους νεότερους με τον οποιοδήποτε τρόπο για να γίνουν και αυτοί αύριο άξιοι συνεχιστές της πολιτιστικής τους κληρονομιάς.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Ειδικού σχολείου αφού “συναντήθηκαν” με την παράδοση μπορούν να μοιραστούν και διαδώσουν και αυτοί τις δικές τους εμπειρίες και αναμνήσεις.

DSC_0650 DSC_1094 DSC_1389

Απάντηση