ΑΡΘΡΑΗΜΑΘΙΑ

ΤάσοςΤασιόπουλος: Shauble

– Το χειρότερο είναι σε καιρό κρίσης οι άνθρωποι να ψάχνουν σωτήρες όπως έκαναν το 1933 οι Γερμανοί με τον ΧΙΤΛΕΡ και όπως αυτό που ξεκίνησε με τη χρεοκοπία του 1932 στην Ελλάδα και κατέληξε με την δικτατορία του ΜΕΤΑΞΑ το 1936.
– Η τελευταία οχταετία σημαδεύτηκε από πολύ μεγάλα λάθη κυβερνώντων και κυβερνωμένων.
– Λάθος στρατηγικής σημασίας ήταν η αποδοχή του αρχικού μνημονίου επειδή είχε βασικά λάθη στο σχεδιασμό του.
– Οι ελληνικές κυβερνήσεις ήταν σχεδόν πάντα ανύπαρκτες στις διαπραγματεύσεις των προγραμμάτων εξυγίανσης και προσαρμογής τα οποία συμπλήρωναν τον δανεισμό δισεκατομμυρίων ευρώ.
– Όλες οι προσπάθειες όλων των κυβερνώντων από το 2010 ως σήμερα περιορίζονται στην πολιτική διαχείριση της κρίσης και δεν δίνουν σημασία στις λεπτομέρειες που προσδιορίζουν αρνητικές εξελίξεις.
– Τραγικό λάθος η Ελλάδα να είναι η μόνη χώρα της οποίας οι κυβερνήσεις αρνούνται τη λεγόμενη ιδιοκτησία των οικονομικών προγραμμάτων. Όλες κράτησαν αποστάσεις από αυτά, δημιουργώντας σκόπιμα την εντύπωση ότι είναι μια υπόθεση της Τρόικας και δεν αφορά τους Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ- Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ- Α. ΣΑΜΑΡΑ και ΤΣΙΠΡΑ -ΚΑΜΕΝΟ.
– Μια επικοινωνιακή όμως αντιμετώπιση διαχείρισης του πολιτικού κόστους αποδεικνύεται εντελώς αναποτελεσματική και δημιουργεί ανυπέρβλητα εμπόδια στην οικονομική διαχείριση.
– Μια τέτοια διαχείριση είναι εμπαιγμός προς την κοινωνία που ουσιαστικά δεν έχει καμιά ελπίδα. Σε μια τέτοια περίπτωση το μέλλον προδιαγράφεται παγιδευμένο στην απόγνωση. Σε μια τέτοια περίπτωση η χώρα χρεοκοπεί και χάνει με υπογεγραμμένες παραδοχές και συνομολογήσεις την αυτοδιαχείριση και την πολιτική της ανεξαρτησία και επιτροπεύεται με όρους εξευτελιστικούς και ταπεινωτικούς.
– Σε μια τέτοια περίπτωση εύκολα σε παραμυθιάζουν οι έμποροι της παραπληροφόρησης με επαγγελίες βελτιώσεων εύκολα οι παραλογισμένοι από την απόγνωση άνεργοι μιας ανέλπιδης επιβίωσης, οι άνεργοι των μεταπτυχιακών, της γλωσσομάθειας και των πρόσθετων πτυχίων νιώθουν τυχεροί δουλεύοντας σαν ραγιάδες στο δεκάωρο ή δωδεκάωρο μαγκάνι με τρία κατοστάρικα το μήνα.
– Όμως γιατί όλα αυτά;
– Μα επειδή είναι η μόνη χώρα που δεν ακολούθησε τις οδηγίες Shauble (Σόυμπλε) όπως έκαναν Κύπρος, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ισπανία οι οποίες αφού πρώτα ψήφισαν όλοι μαζί τα μνημόνια έκαναν εκλογές για να επιλεγεί από τον πολίτη ποιος θα τα εφαρμόσει.
– Επειδή πουθενά εκτός Ελλάδας δεν υπήρξαν ψεύτες αντιμνημονιακοί και άτολμοι μνημονιακοί.
– Επειδή κανένας δεν είχε Ζάπεια, ούτε πουθενά έβαλαν νταούλια να σχίσουν τα μνημόνια.
– Επειδή οι πολίτες όλοι ήταν μνημονιακοί καθώς υιοθέτησαν τα προγράμματα που όλες οι πολιτικές δυνάμεις ψήφισαν μαζί, οι οποίες επίσης δήλωσαν και ήταν μνημονιακές.
– Επειδή ιδιαίτερα σε μας ο παραδοσιακός δικομματισμός (ΠΑΣΟΚ- Ν.Δ.) έχει ξεπεραστεί και η λεγόμενη Αριστερά συμπλέουσα με ένα ακροδεξιό κομμάτι άρχισε να αποσυντίθεται λόγω των ευθυνών της στην κλιμάκωση της κρίσης, είναι βέβαιο πως αν δεν επικρατήσει και στην Ελλάδα η λογική Shauble “φτιάξτε και εφαρμόστε ένα δικό σας μνημόνιο ή εφαρμόστε το μνημόνιο της Τρόικας” τότε το πιο πιθανό σενάριο είναι αυτό που δείχνει το δρόμο στην αναζήτηση από τους ανεύθυνους πολίτες – δηλαδή από εμάς ως σύνολο των Ελλήνων- ενός συγκαλυμμένου δικτάκτορα.
– Τα πρόσωπα που έχουν την ευθύνη της σημερινής κατάστασης και της εφιαλτικής απελπισίας είναι συγκεκριμένα, επώνυμα και σε όλους γνωστά. Είναι τα επώνυμα όλων μας, όλων των πολιτών, που ψήφιζαν και ψηφίζονταν δίχως ίχνος αυτογνωσίας ντροπής ή μετάνοιας, με την ίδια νοοτροπία την ίδια συμπεριφορά εξουσιολαγνείας, με στελέχη των ευτελέστερων προδιαγραφών.
– Όμως το εφιαλτικότερο από όλα τα δεινά είναι η νέκρωση των ανακλαστικών που οδηγεί κατ’ ευθείαν σε ΧΙΤΛΕΡΙΖΟΝΤΕΣ και δεν υπάρχει ούτε ένας αρχηγός που να δείχνει λύση που θα μπορούσε να εφαρμοστεί με πιο δημοκρατικό και δημιουργικό – αλλά Shauble – τρόπο.
Τάσος Τασιόπουλος

ΥΓ1.Με βιογραφικά -αλλά Γιωργάκη – ο Κυρ. Μητσοτάκης διάλεξε πανελλαδικά δεκαπέντε (15) στελέχη πρώτης γραμμής, που προφανώς θα χρησιμοποιήσει σε θέσεις ευθύνης.
– Ανάμεσά τους και “ο αγρότης από την Ημαθία που μιλάει εφτά γλώσσες”, τον φίλο Νίκο.
– Λέτε η Ν.Δ. Ημαθίας να εξασφάλισε μελλοντικό υφ/ργό Εξωτερικών ή μήπως ο δήμος Αλεξάνδρειας υποψήφιο δήμαρχο;
ΥΓ2. Απαντώντας στα πάρα πολλά ερωτήματα που δέχτηκα για σχόλιο σε προηγούμενο ΥΓ λέω “ναι, είναι έγκλημα ένας δήμος να δεσμεύεται με τεχνοκράτες!! που αποδεδειγμένα και απολογιστικά δεν τα κατάφεραν μια προηγούμενη δεκαετία να συνεχίζουν να προσφέρουν το τίποτα του χτες”.
ΥΓ3. Προφανώς και δεν ασχολείται κανένας με τις αστειότητες των οχημάτων ιδιοκτησίας του ΦΟΔΣΑ που ο δήμος δεν έβγαλε πινακίδες, γιατί φτάνει ένα κουκούτσι μυαλού να καταλάβουν οι λοιποί γιατί σκούζει ο γάτος.

Απάντηση