ΕΙΔΗΣΕΙΣΗΜΑΘΙΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ομιλία Δημάρχου κατά την παρουσίαση του σχεδίου για την αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας από το Δήμο Νάουσας.

Καλωσήρθατε στη Νάουσα, εσείς οι φίλοι αυτού του τόπου από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, την Trans Adriatic Pipeline – τον γνωστό μας αγωγό TAP.

Καλωσήρθατε στη Νάουσα, κι εσείς οι ντόπιοι. Καλωσήρθατε και να χαίρεστε την πόλη και τον τόπο σας. Κι αν σας φαίνεται περίεργο που ο δήμαρχος σας καλωσορίζει στο σπίτι σας, επιτρέψτε μου να εξηγήσω με πολύ λίγα λόγια γιατί αυτό το σπίτι χρειάζεται νέες συστάσεις.

Κλείνουμε έναν αιώνα σχεδόν από τότε που άρχισαν τα σκαμπανεβάσματα. Τέτοιο καιρό, εκατό χρόνια πριν, η λαμπρή βιομηχανία της Νάουσας είχε ήδη χάσει τους Οθωμανούς πελάτες και έπρεπε να πληρώνει δασμούς για να “εξάγει” στην Αθήνα. Από το Μάντσεστερ των Βαλκανιών του 19ου αιώνα βουτήξαμε στην κρίση, ξαναπήραμε μπροστά στο μεσοπόλεμο, δεν μας άρεσε και καταλήξαμε στα πυρπολημένα εργοστάσια του εμφυλίου, για να ξαναλάμψουμε τις δεκαετίες του ’60 και του ’70 και να ξαναπάρουμε την κάτω βόλτα με την υποτίμηση της δραχμής και το άνοιγμα των συνόρων που έβαλαν τέλος στην ανταγωνιστικότητα της κλωστουφαντουργίας μας.

Από τους κορυφαίους στους ουραγούς και από την εργατική αριστοκρατία στην πρωτεύουσα της ανεργίας! Θέλει γερό στομάχι η ιστορία της Νάουσας! Ή στρουθοκαμηλισμό! Και φαίνεται ότι για πολλά χρόνια, και πριν και μέσα στην ελληνική κρίση, οι περισσότεροι εδώ, όπως και σ’ όλη την Ελλάδα, βρήκαν παρηγοριά στον στρουθοκαμηλισμό. Πολιτικαντισμοί, εξορκισμοί και κατάρες εχθρών και συμμάχων, ιδεολογικοί καυγάδες και διαπραγματεύσεις για νέα δάνεια που θα πληρωθούν κάποτε στο μέλλον. Πολύ κουβέντα και λίγη πρόοδος. Η λύση θα έρχεται πάντα απ’ έξω!

Ε, λοιπόν, τώρα, εδώ, κάνουμε μια σημαντική πράξη. Εμείς, όχι οι απ’έξω! Σήμερα, όχι κάποτε στο μέλλον. Με το νερό που έγινε η ενέργεια για να μπει η Νάουσα στον παγκόσμιο χάρτη το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, μ’ αυτό το νερό ξαναδίνουμε την ενέργεια που χρειάζεται για να ξαναπάρει τη θέση που της αξίζει. Και κυριολεκτικά και μεταφορικά.

9 υδροηλεκτρικοί σταθμοί. Συνολική ισχύς 2,5 ΜW. Ετήσια παραγωγή 14.000.000 ΚWH. Ετήσια έσοδα 1.400.000 ευρώ. Από το νεράκι!
Έσοδα, κυρίες και κύριοι. Ετήσια. 1.400.000 ευρώ. Μέχρι να τελειώσει το νερό των βουνών μας, δηλαδή, στο βάθος των αιώνων.

Καθαρά έσοδα, κυρίες και κύριοι. Καθαρά, χωρίς οικονομικά βάρη για τις επόμενες γενιές και καθαρά, χωρίς επιβάρυνση του φυσικού περιβάλλοντος. Καθαρά και πράσινα. Έτσι θα είναι τα πράγματα σ’ αυτή τη νέα Νάουσα που σας συστήνω. Στο ίδιο πρόγραμμα του Δήμου εντάσσεται και η ηλιακή ενέργεια. Μέσα στον Δήμο, σε 34.500 τ.μ. με συνολική ισχύ 2MW. Με ετήσια παραγωγή 2.800.000 ΚWH. Με ετήσια εξοικονόμηση 510.000 ευρώ. Εξοικονόμηση, κυρίες και κύριοι. Ετήσια. Όσο χρειάζονται για να φωτιστούν δρόμοι, πλατείες, οδοί, όλος ο Δήμος για έναν χρόνο! Ό,τι σας λέω, το λέμε και στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για τις 7 άδειες ηλεκτροπαραγωγής που καταθέσαμε και περιμένουμε να εγκρίνει. Και θα το κάνει γιατί έτσι έχουν τα πράγματα.

Καθαρά και ξάστερα. Σαν τις πράξεις που γίνονται μετά από σκέψη, μετά από μελέτη, με σωστό βηματισμό, με κατάλληλους συμμάχους, με μεγάλη προοπτική. Έτσι είναι κι αυτή εδώ που ξεκίνησε ως σκέψη πριν από δυόμιση χρόνια που ετοιμάζαμε το πρόγραμμα του Κοινού Τόπου για να διεκδικήσουμε τη διοίκηση του Δήμου, ως πρωτοεμφανιζόμενοι στην Αυτοδιοίκηση.
Ξέραμε ότι το νερό είναι δύναμη αλλά όταν, πριν από 18 μήνες, ψάξαμε το ποτάμι με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΝ Γιάννη Παρθενόπουλο και τον ειδικό μου συνεργάτη Σπύρο Βλάχο, τα βρήκαμε σκούρα. Τα ελεύθερα σημεία ήταν πραγματικά λίγα γιατί τα περισσότερα είχαν αφεθεί στους ιδιώτες. Λίγο έλειψε να “το πάρει το ποτάμι”!

Είδαμε όμως τα φρεάτια εκτόνωσης του δικτύου ύδρευσης. Η ορμή του νερού μας έδειξε ότι εκεί υπάρχει μάλλον. Καλέσαμε το Μετσόβειο και, αρχές του 2016, ξεκινάμε τη συνεργασία με τη μελετητική ομάδα υπό τον αντιπρύτανη κ. Παπαντώνη. Αντιλαμβανόμαστε ότι η ανάπτυξη υδροηλεκτρικών επί του δικτύου ύδρευσης είναι αποδοτική και καινοτομική σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Έτσι προσεγγίζουμε το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και την Ευρωπαϊκή τράπεζα. Μας βλέπουν θετικά. Το ίδιο και η Ρυθμιστική αρχή ενέργειας. το ίδιο και η Περιφέρεια. Το ίδιο και ο ΤΑΠ. Κι έτσι είμαστε εδώ. Και για αυτόν, τον λόγο θέλω να σας ευχαριστήσω για τη στήριξη σας στο εγχείρημα μας.

Μετά από σκέψη, μετά από μελέτη, με σωστό βηματισμό, με κατάλληλους συμμάχους, με μεγάλη προοπτική. Έτσι λέμε να συνεχίσουμε κιόλας σε άλλους τομείς που θα επηρεάσουν την ανάπτυξη της πόλης. Κι αν, τώρα που τελειώνω έχετε σκοπό να χειροκροτήσετε, αφιερώστε το χειροκρότημα στο μέλλον της Νάουσας και των πόλεων που θα τη μιμηθούν. Το μέλλον είναι λαμπρό!

 

 

Απάντηση