ΕΙΔΗΣΕΙΣΗΜΑΘΙΑΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

Κοινές δράσεις των ειδικών σχολείων Αλεξάνδρειας και Μ.Μοναστηρίου

 

Πιστεύοντας σε μια κοινωνία της ισότητας και της διαφορετικότητας και  σε ένα σχολείο που είναι ανοικτό σε όλα τα παιδιά  αποδεχτήκαμε με πολύ μεγάλη χαρά  την πρόσκληση,  από το Δημοτικό Σχολείο Μικρού Μοναστηρίου Θεσσαλονίκης , για συμμετοχή μας  στην εκδήλωση που είχε προγραμματίσει  στο χώρο του σχολείου στις 5 Δεκεμβρίου 2016 ημέρα Δευτέρα, σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης των μαθητών /τριών  του σχολείου αλλά και της τοπικής κοινωνίας για την Αναπηρία με αφορμή την  Παγκόσμια Ημέρα  Ατόμων με Αναπηρία και σε συνεργασία  με τον Σύλλογο Αναπήρων Παραπληγικών Νοτιοδυτικής Θεσσαλονίκης  «Η Φροντίδα.

Η πολύ καλή οργάνωση τόσο από τον Διευθυντή κ. Λυσίμαχο  Γεμεντζόπουλο     και τον καθηγητή Φυσικής Αγωγής κ. Βασιλειάδη Δημήτριο που είχαν την επιμέλεια της όσο και από όλο το εκπαιδευτικό προσωπικό και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου έκαναν την, εκεί, παραμονή των μαθητών του Ειδικού σχολείου εύκολη χωρίς προβλήματα καθώς είχαν όλα προβλεφθεί και τροποποιηθεί ανάλογα.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι μαθητές όλων των τάξεων του δημοτικού σχολείου Μ.Μοναστηρίου. Σκοπός της ήταν η ανάπτυξη της ενσυναίσθησης των μικρών μαθητών και η κατ’ επέκταση ευαισθητοποίησή τους σε θέματα αναπηρίας, μέσω μιας πληθώρας διαθεματικών δραστηριοτήτων τόσο σε θεωρητικό όσο και σε βιωματικό επίπεδο. Η αρχική προσέγγιση του θέματος της εκδήλωσης έγινε με εισαγωγική ομιλία όσον αφορά στις αναπηρίες και την προβολή σχετικών βίντεο από τον κ. Βασιλειάδη.

Τον λόγο αμέσως μετά πήρε η πρόεδρος του Σύλλογο Αναπήρων Παραπληγικών Νοτιοδυτικής Θεσσαλονίκης  «Η Φροντίδα»  κ. Ελευθερία Γκόλφου    όπου ανέφερε τις δυσκολίες των ατόμων με μερική και ολική τύφλωση καθώς  και την αντιμετώπισή τους από τον κοινωνικό περίγυρο.

Στη συνέχεια ανέλαβε δράση το Ειδικό σχολείο Δημοτικού Αλεξάνδρειας όπου συμμετείχε με δραστηριότητες βιωματικού χαρακτήρα βάσει των κατηγοριών αναπηρίας που επιλέχθηκαν και με τον τρόπο αυτό οι μαθητές να έρθουν «πιο κοντά» με τις πραγματικές δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσει ένα άτομο με κάποιας μορφής αναπηρία. Ακολούθησαν μουσικοκινητικά παιχνίδια όπου συμμετείχαν οι μαθητές και των δυο σχολείων και το χάρηκαν πολύ.

Με την παρουσία της τίμησε την εκδήλωση και η Παραολυμπιονίκης της κολύμβησης κ. Αντωνιάδου Χρυσούλα όπου παρουσίασε και τόνισε τον σπουδαίο ρόλο του αθλητισμού και του πρωταθλητισμού στα άτομα με αναπηρία τόσο στη σωματική διάπλασή τους όσο και στην ψυχική τους ευημερία.

Επίσης παραβρέθηκαν η Αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Κιαχαγιά – Παρασχάκη Πολυξένη, ο Σύμβουλος Γενικής Αγωγής Αθμιας Εκπαίδευσης κ Βαγενά Αναστάσιο  και ο Πρόεδρος του Τοπ.Διαμερίσματος Μ.Μοναστηρίου κ. Μετλάρης Αθανάσιος .

Στο τέλος της εκδήλωσης εκπρόσωποι των σχολείων και των προσκεκλημένων φορέων φύτεψαν από ένα δένδρο ελιάς στην αυλή του σχολείου, ως ένδειξη φιλίας και βαθιάς αμοιβαίας εκτίμησης, παρουσία όλων των μαθητών και των δυο σχολείων.

Ευχαριστούμε από καρδιάς το Σύλλογο Διδασκόντων του σχολείου για την πρόσκληση και  την οργάνωση της εκδήλωσης  και ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Σύλλογο Αναπήρων Παραπληγικών Νοτιοδυτικής Θεσσαλονίκης  «Η Φροντίδα» για την πρόσκληση αλλά και τη δωρεά διάθεση του λεωφορείου για τη μεταφορά των μαθητών /τριών του σχολείου μας  και ιδιαίτερα ευχαριστούμε την πρόεδρο του Συλλόγου κ.Γκόλφου Ελευθερία

Απάντηση