ΕΙΔΗΣΕΙΣΗΜΑΘΙΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Βέροια: Η Έλενα Ράπτη για τον τερματισμό της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών (βίντεο)

Η βουλευτής Έλενα Ράπτη ήταν η κεντρική ομιλήτρια σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της ΔΗΜ.ΤΟ.  Ν.Δ. Βέροιας ΝΟΔΕ Ημαθίας το βράδυ της Τρίτης στη Βέροια.

Τα έσοδα της εκδήλωσης διατέθηκαν για την “Πρωτοβουλία για το Παιδί”

Στα πλαίσια της εκστρατείας για τον τερματισμό της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών, που γίνεται υπό την αιγίδα του Οργανισμού του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Ελλάδα, «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ», η Έλενα Ράπτη πραγματοποίησε μια εξαιρετική ομιλία-παρουσίαση του ζητήματος.

Δεν έμεινε στις εντυπώσεις, δεν περιορίστηκε σε τυπικές αναφορές. Με την αμεσότητα του ανθρώπου που γνωρίζει το πρόβλημα και το πάθος αυτού που το ζει και αγωνίζεται ουσιαστικά για την επίλυσή του, η Έλενα Ράπτη καθήλωσε, γοήτευσε και κυρίως, έσπασε ταμπού και στεγανά και αποκάλυψε όλες τις πτυχές του ζητήματος.

Μιλώντας επί μια ώρα περίπου, χωρίς σημειώσεις, με ενδιάμεσες προβολές μικρών, αλλά ουσιαστικού περιεχομένου βίντεο, η βουλευτής, χωρίς ταμπού, αλλά με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και αμεσότητα, ανέλυσε το ζήτημα, τις παραμέτρους του και ταυτόχρονα τους ενδεδειγμένους τρόπους αντιμετώπισης.
Όπως τόνισε, η προσέγγιση με το παιδί και αυτά που πρέπει να ξέρει και να προσέχει είναι εξαιρετικά σημαντικά.

Τα κρίσιμα σημεία που πρέπει να προσέχει ο γονιός και το πως πρέπει να επικοινωνεί με το παιδί.
“Υπάρχουν πολλά περιστατικά που δεν καταγγέλλονται. Για να μην συμβεί στο δικό σας παιδί, μάθετέ του τον κανόνα του εσώρουχου”

Στα πέντε σημεία του κανόνα το παιδί μαθαίνει και ξέρει ότι το σώμα του, του ανήκει, άρα δεν επιτρέπει να το αγγίζει κανείς χωρίς τη δική του συγκατάθεση, υπάρχει το καλό (αποδεκτό) και κακό άγγιγμα, όπως και τα καλά και κακά μυστικά.

“Μυστικά που προκαλούν άγχος, αμηχανία, φόβο, ντροπή δεν πρέπει να μένουν μυστικά”, τόνισε και γι’ αυτό πρέπει να διαμορφώνεται ένα κλίμα εμπιστοσύνης στο οποίο το παιδί να θέλει και να μπορεί να μιλήσει.

“Προσέξτε κάποιες εκφράσεις ή αντιδράσεις των παιδιών σε σχέση με την απροθυμία τους να συναντηθούν με κάποια πρόσωπα. Τα πρόσωπα αυτά μπορεί να βρίσκονται στο άμεσο περιβάλλον, μπορεί να είναι άτομα που τα εμπιστεύονται οι γονείς”

Η κ. Ράπτη υπογράμμισε ότι η προστασία των ανηλίκων είναι ευθύνη των ενηλίκων.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, όταν βγήκαν για πρώτη φορά στο δρόμο για να ενημερώσουν, οι αντιδράσεις ήταν εντελώς αμήχανες έως αρνητικές. Ο καθένας πίστευε ότι αυτό δε μπορεί να συμβεί στο δικό του παιδί.

Σταδιακά ο κόσμος άρχισε να γίνεται πιο δεκτικός και να καταλαβαίνει πόσο σημαντική είναι η πρόληψη.

Για το νομικό λαίσιο της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων μίλησε ο δικηγόρος, Αναστάσιος Ντουγκας και ακολούθησε συζήτηση με ερωτήσεις και θέματα που τέθηκαν από το κοινό που γέμισε ασφυκτικά την αίθουσα.

Βίντεο της εκδήλωσης

Έλενα Ράπτη-Ομιλία σε εκδήλωση ενάντια στη σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών

Verianet News

 

 

Απάντηση