ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΛΛΑΔΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑΥΓΕΙΑΣ

Μέτρα για τον κορωνοϊό: Τι αλλάζει στην καθημερινότητά μας – Τα μέτρα που φεύγουν και… οι μάσκες που μένουν

Μέτρα για τον κορωνοϊό: Τι αλλάζει στην καθημερινότητά μας – Τα μέτρα που φεύγουν και… οι μάσκες που μένουν

Τι θα ισχύει πλέον για την είσοδό μας σε καταστήματα, εμπορικά κέντρα και κέντρα διασκέδασης – Πώς θα πηγαίνουν μαθητές και εκπαιδευτικοί στα σχολεία

Νέα δεδομένα από σήμερα, 1η Μαΐου σε ότι αφορά τα περιοριστικά μέτρα κατά του κορωνοϊού, με πρόσθετη χαλάρωση ενόψει των καλοκαιρινών μηνών και με δεδομένη την αποκλιμάκωση που παρουσιάζει η πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Μέσα στην εβδομάδα, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας εισηγήθηκε και η κυβέρνηση, με τη σειρά της, αποφάσισε τα ακόλουθα:

  • Αναστολή του Covid pass από 1η Μαϊου και επαναφορά της χωρητικότητας στο 100%. Έτσι, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι εισέρχονται ελεύθερα σε καταστήματα εστίασης, διασκέδασης και εμπορικά κέντρα, ενώ από σήμερα όλοι οι χώροι λειτουργούν στο 100% της χωρητικότητάς τους.

  • Αναστολή πιστοποιητικού EUDCC στις πύλες εισόδου της χώρας.

  • Ένα rapid τέστ την εβδομάδα (από δύο που ήταν ως τώρα) στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, εξαίρεση τα νοσοκομεία και οι ΜΦΗ που παραμένουν τα δυο rapid τεστ την εβδομάδα για ανεμβολίαστους εργαζόμενους. Διευκρινίζεται ότι αυτό αφορά σε όσους εργαζομένους έχουν πάρει εξαίρεση από τον εμβολιασμό και τους συνοδούς ασθενών.

  • Ένα rapid τεστ (από 2 που ήταν ως τώρα) σε ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς και τα μέλη ΔΕΠ. Παράλληλα, καταργούνται τα τακτικά self test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Παραμένουν οι μάσκες

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων επέμεινε, ωστόσο, στη χρήση της προστατευτικής μάσκας στους εσωτερικούς χώρους τουλάχιστον μέχρι το τέλος Μαΐου. Στους εξωτερικούς χώρους δεν είναι υποχρεωτική η χρήση τους, αλλά όπου υπάρχει συνωστισμός, καλό θα ήταν οι πολίτες που είναι περισσότερο ευάλωτοι, να τη χρησιμοποιούν.

Στα σχολεία, διατηρείται η υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, καθώς και η χρήση αντισηπτικών, ο τακτικός αερισμός χώρων, ο σχολαστικός καθαρισμός επιφανειών και εξοπλισμού, τα ξεχωριστά διαλείμματα κ.λπ.

Πηγή 

 

 

Απάντηση