ΑΓΡΟΤΙΚΑΕΙΔΗΣΕΙΣΕΛΛΑΔΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Στα λιπάσματα μεταφέρεται το βάρος των αποφάσεων για ενισχύσεις αγροτών

Στα λιπάσματα μεταφέρεται το βάρος των αποφάσεων για ενισχύσεις αγροτών

Στοχευμένη σε παραγωγούς και προϊόντα που διασφαλίζουν αφενός την επισιτιστική επάρκεια και αφετέρου τα εξαγωγικά προϊόντα της χώρας, θα είναι η στήριξη που θα παράσχει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μέσω των δυνατοτήτων που «ξεκλείδωσε» η ενεργοποίηση πόρων του αποθεματικού κρίσης για τη στήριξη των ευρωπαίων αγροτών.

Παράλληλα στο σημερινό Συμβούλιο Υπουργών, η ελληνική πλευρά, με το επιχείρημα πως είναι τόσο βαθιά η κρίση που πλήττει τον πρωτογενή τομέα, ώστε καμία χώρα δεν μπορεί να την ξεπεράσει μόνη της, θα ζητήσει την περαιτέρω αύξηση του ποσού των 500 εκατ. ευρώ, για το οποίο ήδη άναψε πράσινο φως η Κομισιόν.

Τις σχετικές αναφορές έκανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, σε χαιρετισμό του στην ημερίδα που οργάνωσε η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος, το βράδυ της Παρασκευής 18 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη, εστιάζοντας ιδιαίτερα στην ενεργειακή κρίση που επηρεάζει δραματικά το κόστος παραγωγής στον πρωτογενή τομέα, θέτοντας ζητήματα επισιτιστικής επάρκειας.

«Είναι καθήκον της πολιτείας, της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να προσπαθήσουμε σε αυτήν την πολύ δύσκολη στιγμή να δώσουμε τη δυνατότητα στους αγρότες μας να παράξουν» σημείωσε, προσθέτοντας ότι σε συνεργασία και με άλλες χώρες, η Ελλάδα έχει προβάλει συγκεκριμένα αιτήματα τα οποία έχουν αρχίσει και γίνονται αποδεκτά. Αποκάλυψε ακόμη ότι η χώρα μας στο σημερινό Συμβούλιο Υπουργών θα ζητήσει περισσότερα χρήματα για τον Μηχανισμό Κρίσης.

«Τη Δευτέρα στο Συμβούλιο Υπουργών θα επιδιώξουμε την αύξηση αυτού του ποσού καθώς μια τέτοια βαθιά κρίση, δεν μπορεί να ξεπεραστεί με τις δυνάμεις ενός μόνο κράτους. Χρειάζεται και μια στήριξη συνολικά από τις χώρες της Ε.Ε» είπε χαρακτηριστικά, για να π προσθέσει πως «υπάρχει μια αναλογία σημαντική στη χώρα μας, αλλά δεν αρκεί. Και βεβαίως δίνεται η δυνατότητα να είναι ελαστικό το πλαίσιο ενίσχυσης από εθνικούς πόρους».

Ποιοι θα έχουν προτεραιότητα στη στοχευμένη στήριξη

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επισήμανε ότι καθώς τα ταμεία και τα διαθέσιμα χρήματα έχουν κάποιο όριο, η στήριξη θα πρέπει να είναι στοχευμένη και να κατευθυνθεί με προτεραιότητα.

«Θα πρέπει να στηριχθούν πραγματικά κατά προτεραιότητα, εκείνοι οι παραγωγοί οι οποίοι έχουν αδυναμία και χρειάζονται την ενίσχυση, είτε γιατί πρέπει να διασφαλιστεί η επισιτιστική επάρκεια της χώρας, είτε επειδή πρέπει να παραμείνει υψηλά το εξαγωγικό μας προϊόν. Καθώς το εξαγωγικό προϊόν, είναι αυτό που τελικά θα δώσει στη χώρα, τη δύναμη να συνεχίσει τα επόμενα βήματα της» είπε χαρακτηριστικά. Νωρίτερα μιλώντας σε δημοσιογράφους ανέφερε πως είναι πρόωρο να πει πως θα εκφραστεί αυτή η στήριξη, χωρίς να αποκλείει αυτό να γίνει και μέσα από την επιδότηση της αγοράς λιπασμάτων.

Ο υπουργός σημείωσε ακόμη πως σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο, για πρώτη φορά βλέπει «τέτοια ωριμότητα από τον αγροτικό κόσμο», και μια τέτοια προσπάθεια από όλον τον πρωτογενή τομέα, να υπάρξει συνεννόηση και ουσιαστική στήριξη, ενώ δεσμεύτηκε ότι «τα βήματα της στήριξης θα είναι συνεχόμενα με βάση την εξέλιξη της κρίσης».

Σημαντικός πυλώνας το βαμβάκι

Αναφερόμενος στην καλλιέργεια του βαμβακιού εξήρε το ρόλο της Διεπαγγελματικής, με την επισήμανση πως «είναι από τις λίγες που με αυτόν τον πολύ επιστημονικό και επαγγελματικό τρόπο, προσεγγίζει τους παραγωγούς, τους δίνει τη δυνατότητα να βελτιώσουν την παραγωγή τους, δίνει το πεδίο συνεργασίας με τους εκκοκκιστές και φροντίζει για την καλύτερη εξαγωγή του προϊόντος, προς όφελος όλων», ενώ για το ίδιο το προϊόν τόνισε πως προσφέρει πολύ σημαντική βοήθεια στην Ελληνική οικονομία και αποτελεί έναν πυλώνα σημαντικό, σταθερό, αξιόπιστο και ποιοτικό.

Να ληφθούν περισσότερα μέτρα για τη μείωση του κόστους

Οι διεθνείς εξελίξεις επιτάσσουν την ανάγκη προστασίας του εθνικού μας προϊόντος, ανέφερε στην εισαγωγική του ομιλία ο πρόεδρος της ΔΟΒ, Ευθύμης Φωτεινός, ζητώντας να ληφθούν περισσότερα μέτρα από την κυβέρνηση για τη μείωση του κόστους καλλιέργειας.

«Η τιμή του πετρελαίου έχει σχεδόν διπλασιαστεί, με τη χώρα μας να αναδεικνύεται πρωταθλήτρια ακρίβειας στην χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ η ετήσια μεσοσταθμική αύξηση στην τιμή των λιπασμάτων είναι άνω του 70%», είπε και προειδοποίησε πως οι δυσθεώρητες αυξήσεις στο κόστος παραγωγής, απειλούν την επιβίωση χιλιάδων εκμεταλλεύσεων, μεταξύ των οποίων και του βάμβακος.

 πηγή

 

 

Απάντηση