ΑΓΡΟΤΙΚΑΕΙΔΗΣΕΙΣΕΛΛΑΔΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Ανοδικό κύμα στην αγορά βάμβακος για προπωλήσεις σύσπορου με 70 λεπτά

Ανοδικό κύμα στην αγορά βάμβακος για προπωλήσεις σύσπορου με 70 λεπτά

Την επίσημη έναρξη της περιόδου προπωλήσεων στο σύσπορο βαμβάκι σηματοδοτεί σχετική ανακοίνωση της Διεπαγγελματικής Βάμβακος, με την διεθνή αγορά να κινείται ανοδικά τα τελευταία 24ωρα, ανεβάζοντας την τιμή συμβολαίων Δεκεμβρίου 2022 στα 103 σεντς η λίμπρα.


Η κινητικότητα αυτή στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, ανεβάζει την τιμή σύσπορου στα 68 λεπτά το κιλό, με αρκετούς αναλυτές ωστόσο να εκτιμούν πως πλέον ο στόχος των 105 σεντς η λίμπρα είναι πολύ κοντά, κάτι που συνεπάγεται 70 λεπτά το κιλό για το ελληνικό σύσπορο βαμβάκι.

Η ζήτηση για φυσική ίνα τις τελευταίες εβδομάδες έχει ενισχυθεί ιδιαίτερα, με τις βιομηχανίες του κλάδου να αδυνατούν να την εξυπηρετήσουν, σύμφωνα με τα όσα αποτυπώνουν δημοσιεύματα στον αμερικανικό Τύπο. Η προοπτική θέλει την αλυσίδα εφοδιασμού να αντιμετωπίζει προβλήματα μέχρι και το 2023, κάτι που εφόσον επιβεβαιωθεί από την πραγματικότητα, αναμένεται να κρατήσει την διεθνή αγορά βάμβακος στα υψηλά του εύρους καθ’ όλη την διάρκεια του τρέχοντος έτους. Το γενικό αίσθημα στην αγορά είναι ανοδικό λοιπόν, ενώ ενδιαφέρον θα έχει και ο τρόπος με τον οποίο θα κινηθούν οι επενδυτές ενόψει του επερχόμενου «ρολαρίσματος» από τα συμβόλαια Μαρτίου 2022 στα συμβόλαια Ιουλίου. Αυτό έχει σημασία γιατί το σπρεντ (η διαφορά) ανάμεσα στις τιμές Μαρτίου 2022 και Δεκεμβρίου 2022 διαμορφώνεται στα 23 σεντς η λίμπρα (Μάρτιος 2022 126,45 σεντς η λίμπρα). Άνθρωποι της αγοράς μεταφέρουν στην Agrenda ότι το πιο πιθανό σενάριο που συζητιέται στις διεθνείς πιάτσες, θέλει τα συμβόλαια Δεκεμβρίου να προσεγγίζουν, να ανεβαίνουν δηλαδή, κοντά στα συμβόλαια που αναφέρονται στη σοδειά του προηγούμενου έτους (Μάρτιος 2022 και Ιούλιος 2022). Με άλλα λόγια, εφόσον οι ισορροπίες δεν διαταραχθούν από κάποιον εξωγενή παράγοντα, φαίνεται ότι η διεθνής τιμή των συμβολαίων που αναφέρονται στην επερχόμενη παραγωγή, βάσει των οποίων προκύπτει και η τιμή για τις προπωλήσεις στην ελληνική αγορά, έχουν περιθώρια περαιτέρω ανόδου.

Φυσικά η αρνητική εμπειρία της προηγούμενης χρονιάς, κάνει επιφυλακτικούς αρκετούς παραγωγούς, οι οποίοι έχοντας φιξάρει πέρυσι στα 50 και 55 λεπτά το κιλό, προσπαθούσαν μέχρι και πριν από λίγες εβδομάδες να επαναδιαπραγματευτούν την τιμή αξιώνοντας 10 λεπτά πάνω από τις τιμές που φίξαραν την περασμένη άνοιξη.

Σε κάθε περίπτωση, οι διεθνείς αγορές μετοχών βρίσκονται σε ένα κρίσιμο στάδιο, με την μεταβλητότητα τις επόμενες ημέρες να προδιαγράφεται έντονη όσο οι κεντρικές τράπεζες διαπραγματεύονται τη νομισματική τους πολιτική. Πρόκειται για μια συνθήκη που είτε θα στρέψει αρκετά χαρτοφυλάκια προς την σιγουριά των commodities είτε θα οδηγήσει σε κατοχύρωση κερδών και προσεκτικές κινήσεις μέχρι να υπάρξουν σημάδια αποφόρτισης του κλίματος στις αγορές.

Οι τελευταίες εκτιμήσεις του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ για την παγκόσμια παραγωγή βαμβακιού το 2021/22 αναθεωρήθηκαν ελαφρώς πτωτικά σε 120,96 εκατ. μπάλες, προερχόμενες από πτωτική αναθεώρηση στην παραγωγή των

ΗΠΑ και της Ινδίας (-500.000 μπάλες αντίστοιχα). Η παγκόσμια κατανάλωση για το 2021/22 αναμένεται να κινηθεί ελαφρώς υψηλότερα σε 124,24 εκατ. μπάλες σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη, με τη δυναμική της καταναλωτικής

ζήτησης να εξακολουθεί να παραμένει δυνατή. Το παγκόσμιο εμπόριο για το 2021/22 προβλέπεται να κινηθεί χαμηλότερα κατά 385.000 μπάλες σε 46,56 εκατ. μπάλες, με πτωτική αναθεώρηση των εισαγωγών από την Κίνα και των εξαγωγών από τις ΗΠΑ. Λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες προβλέψεις για την προσφορά και τη ζήτηση βαμβακιού, τα παγκόσμια αποθέματα αναμένεται να μειωθούν κατά 726.000 μπάλες σε 85,01 εκατ. τόνους μπάλες (από 85,73 εκατ. τόνους μπάλες), διαμορφώνοντας τον λόγο αποθέματα/κατανάλωση σε 68,4% από 69% που ήταν στην προηγούμενη πρόβλεψη. Η πρόσφατη άνοδος στην τιμή του πιθανά να ήταν αποτέλεσμα ανησυχιών για περιορισμένες προμήθειες, ισχυρής ζήτησης και διεθνούς παγκόσμιας ανάπτυξης. Ωστόσο, οι πρόσφατες εκτιμήσεις για σχετικά μειωμένο ρυθμό οικονομικής ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας, δύναται να ασκήσουν πτωτική πίεση στις τιμές του μεσοπρόθεσμα.

Πηγή 

Απάντηση