ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΛΛΑΔΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑΥΓΕΙΑΣ

Καραντίνα μόνο πέντε ημερών για όσους έχουν ήπια ή καθόλου συμπτώματα κορωνοϊού

Καραντίνα μόνο πέντε ημερών για όσους έχουν ήπια ή καθόλου συμπτώματα κορωνοϊού

Τι εισηγείται η επιτροπή των ειδικών – Οι ασθενείς μέχρι σήμερα έμπαιναν σε καραντίνα για δέκα ημέρες – Πλέον, στο τέλος των πέντε ημερών, ο ασθενής θα μπορεί να επιστρέψει σε δραστηριότητες με μάσκα παντού – Για τους επαγγελματίες Υγείας απαιτείται και αρνητικό τεστ
Το χρονικό διάστημα της καραντίνας για όσους μολύνονται συζήτησαν κατά τη σημερινή τους συνεδρίαση οι ειδικοί της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιστήμονες εισηγούνται τη μείωση της 10ημερης καραντίνας που ισχύει σήμερα για όσους μολύνονται με κορωνοϊό.

Θα γίνει κατηγοριοποίηση των ασθενών με Covid ανά ηλικία και επάγγελμα και συμπτώματα και εμβολιαστικής κατάστασης, ώστε να οριστεί το εύρος του χρονικού διαστήματος καραντίνας μετά τη διάγνωση με θετικό τεστ.

Η εισήγηση θα αποτυπωθεί τις επόμενες ημέρες σε Κοινή Υπουργική απόφαση (ΚΥΑ).

Επίσης, θα προβλέπεται λήξη καραντίνας με αρνητικό τεστ κατά περίπτωση. Οι υγειονομικοί θεωρείται ότι θα χρειαστούν την αρνητικοποιηση, ανεξάρτητα από καραντίνα, για να επιστρέψουν στην εργασία τους.

Ειδικότερα, μετά και τις νέες οδηγίες του CDC, η καραντίνα θα μειωθεί από δέκα ημέρες που ισχύει σήμερα σε πέντε, για τους ασυμπτωματικούς και όσους φέρουν ήπια συμπτώματα. Οι επαγγελματίες υγείας θα μπορούν να επιστρέφουν μόνο με τεστ κορωνοϊού, ενώ μετά τη λήξη της καραντίνας, ο ασθενής θα φορά υποχρεωτική μάσκα παντού.

Η απόφαση αυτή έρχεται μετά την επικαιροποίηση των οδηγιών από το CDC, αλλά και την απότομη αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας ειδικά στους νέους.

Οι νέες οδηγίες του CDC

«Η νέα παραλλαγή εξαπλώνεται γρήγορα και μπορεί να επηρεάσει όλες τις πτυχές της κοινωνίας μας», δήλωσε η Rochelle Walensky, διευθύντρια των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), αναφερόμενη στην απόφαση.

Η μείωση της καραντίνας αφορά όσους δεν έχουν συμπτώματα ή για εκείνους που δεν έχουν πυρετό και βλέπουν τα υπόλοιπα συμπτώματα να υποχωρούν.

Τι θα πρέπει να κάνουν οι ασυμπτωματικοί ασθενείς μετά το πέρας των 5 ημερών

Απομόνωση και μάσκα για τουλάχιστον πέντε μέρες παντού

Οι κανόνες απομόνωσης είναι για άτομα που έχουν μολυνθεί, για τα άτομα που είναι ανεμβολίαστα, μερικώς εμβολιασμένα, πλήρως εμβολιασμένα ή έχουν κάνει και την αναμνηστική δόση.

  • Ο χρόνος έναρξης της απομόνωσης ξεκινά την ημέρα που θα βγει κάποιος θετικός.

  • Ένας ασθενής άτομο θα πρέπει να μπαίνει σε απομόνωση για πέντε ημέρες, αντί για 10 που συνιστούσαν προηγουμένως.

  • Στο τέλος των πέντε ημερών, εάν δεν έχει συμπτώματα, μπορεί να επιστρέψει στις κανονικές δραστηριότητες, αλλά πρέπει να φοράει μάσκα παντού, ακόμα και στο σπίτι γύρω από άλλους, για τουλάχιστον άλλες πέντε ημέρες.

  • Εάν εξακολουθεί να έχει συμπτώματα μετά την απομόνωση για πέντε ημέρες, θα πρέπει να μείνει στο σπίτι μέχρι να νιώσει καλύτερα και μετά να ξεκινήσει να φοράει μάσκα ανά πάσα στιγμή.

 

Απάντηση