Με 67 λεπτά στην πόρτα του εκκοκιστηρίου το σύσπορο, ανοδική τάση
Στα 67 λεπτά παραδοτέα στο εκκοκκιστήριο διαµορφώνεται η τιµή για το σύσπορο βαµβάκι, µε αρκετούς παραγωγούς ωστόσο να έχουν τιµολογήσει την παραγωγή τους σε υψηλότερα επίπεδα, πριν από την υποχώρηση των διεθνών τιµών στα τέλη Νοεµβρίου. Οι προσφορές για το σύσπορο διαµορφώνουν υψηλότερα επίπεδα µε το πριµ ποιότητας, προσεγγίζοντας τα 70 λεπτά.
Με 67 λεπτά στην πόρτα του εκκοκιστηρίου το σύσπορο και την τάση ξανά ανοδική
Τα τελευταία 24ωρα πάντως η διεθνής τιµή βάµβακος δείχνει σηµάδια ανάκαµψης από τα χαµηλά των 102,5 σεντς ανά λίµπρα που έγραψαν τα ταµπλό στις 2 ∆εκεµβρίου. Με την τιµή για τα συµβόλαια Μαρτίου 2022 στα 106,29 σεντς, η τεχνική ανάλυση τοποθετεί στα 105,6 και στα 104,55 σεντς τα δύο πρώτα επίπεδα στήριξης, µε την αντίσταση στην άνοδο να διαµορφώνεται στα 107 και στα 108 περίπου σεντς ανά λίµπρα.
Οι εκτιµήσεις διεθνών αναλυτών παραµένουν αισιόδοξες ως προς τα θεµελιώδη της αγοράς, µε τα αντανακλαστικά της φυσικής αγοράς να ενεργοποιούνται και τη ζήτηση να ενισχύεται την περασµένη εβδοµάδα. Άλλωστε και στα τεχνικά, η µακροπρόθεσµη εικόνα παραµένει ταγµένη προς την άνοδο. Βασική προϋπόθεση πάντως να µην εκδηλωθεί κάποιος «µαύρος κύκνος» στις διεθνείς αγορές ή να αποτραβηχτούν τα funds απότοµα, κάτι που θα είχε πτωτικές επιπτώσεις σε όλα τα χρηµατιστήρια.
Αναφορικά µε τις προοπτικές της επόµενης καλλιεργητικής περιόδου, τα συµβόλαια ∆εκεµβρίου 2022 έχουν χάσει το επίπεδο των 90 σεντς ανά λίµπρα και παρά την ανοδική αντίδραση, φαίνεται ότι η αγορά δυσκολεύεται να τα κατακτήσει εκ νέου. Στις ΗΠΑ ορισµένοι παραγωγοί έχουν ήδη προπωλήσει έως και το 50% της µελλοντικής τους παραγωγής σε επίπεδα πέριξ των 92 σεντς ανά λίµπρα, κάτι που δίνει περισσότερες πιθανότητες και στο σενάριο της ICAC περί διατήρησης της αγοράς στα υψηλά του εύρους και για το 2022.
Στην Ελλάδα είναι ακόµα νωρίς για να ανοίξει η συζήτηση των προπωλήσεων, έπειτα και από την εµπειρία της φετινής χρονιάς. Άλλωστε και τα εκκοκκιστήρια δεν δίνουν από τώρα τη δυνατότητα φιξαρίσµατος ποσοτήτων που θα παραχθούν του χρόνου. Έτσι και αλλιώς, η κατάσταση είναι τέτοια στο παραγωγικό µέτωπο που και οι ίδιοι οι παραγωγοί δεν ξέρουν πώς θα κινηθούν στις εαρινές σπορές, όσο το κόστος άρδευσης λόγω ∆ΕΗ και των εφοδίων σε δεύτερη φάση, καθιστούν σχεδόν απαγορευτική οποιαδήποτε ποτιστική καλλιέργεια.
Απάντηση