ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Κατάντησαν τους Έλληνες επαίτες: Ανακοίνωσαν πενταψήφιο αριθμό ενεργειακής αλληλεγγύης – Θα ζητάμε να μην κοπεί το ρεύμα

Κατάντησαν τους Έλληνες επαίτες: Ανακοίνωσαν πενταψήφιο αριθμό ενεργειακής αλληλεγγύης – Θα ζητάμε να μην κοπεί το ρεύμα

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατάφερε με την ενεργειακή πολιτική της να εκτοξεύσει τις τιμές στο ρεύμα, καθώς εν μέσω παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης αποφάσισε να κλείσει τα εργοστάσια λιγνίτη, ενώ παράλληλα δεν φρόντισε τους προηγούμενους μήνες να προμηθευτεί φυσικό αέριο.

Έτσι τους τελευταίους μήνες οι Έλληνες βλέπουν τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος να είναι αρκετά «φουσκωμένοι» και αρκετοί είναι αυτοί που αδυνατούν να τους πληρώσουν.

Γι’ αυτό τον λόγο η κυβέρνηση ανακοίνωσε μια σειρά από μέτρα, τα οποία όμως δεν δίνουν λύση στο πρόβλημα, αντιθέτως μετατρέπουν τους πολίτες σε επαίτες, καθώς τα μέτρα είναι ορισμένες (μικρές) οικονομικές ενισχύσεις, αλλά και η δημιουργία πενταψήφιου αριθμού έκτακτης ενεργειακής ανάγκης.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης το πρωί της Κυριακής, ανακοίνωσε ότι τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί ένας πενταψήφιος αριθμός έκτακτης ανάγκης ενεργειακής αλληλεγγύης, όπου οι πολίτες που βρίσκονται σε δυσμενή θέση θα μπορούν να μιλήσουν για να διαχειριστούν το ποσό που καλούνται να πληρώσουν και να μην τους κοπεί το ρεύμα.

Ο Κ.Σκρέκας είπε ότι η επιδότηση για το ρεύμα έχει χρονικό ορίζοντα μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου. Ωστόσο, εάν το επόμενο διάστημα συνεχιστούν οι εκρηκτικές αυξήσεις στις τιμές, η ενίσχυση θα παραμείνει, κυρίως για τους πιο ευάλωτους.

Η Ευρώπη λέει ότι πρέπει να μπουν κάποια κριτήρια για να βοηθηθούν οι οικογένειες που το έχουν πραγματικά ανάγκη. «Εξετάζουμε ποια είναι αυτά τα κριτήρια», είπε.

Ο υπουργός εξήγησε πως το μεγάλο πρόβλημα της αύξησης της τιμής του ρεύματος προέρχεται από τις εκρηκτικές αυξήσεις στην τιμή του φυσικού αερίου. «Η τιμή του αερίου αυξήθηκε 4 και 5 φορές από την περσινή χρονιά.»

Για το φυσικό αέριο μέχρι τώρα έχει δοθεί 15% έκπτωση στα νοικοκυριά, όμως όπως είπε ο κ. Σκρέκας αυτό δεν αρκεί γι’ αυτό θα αυξηθεί. Ο ακριβής αριθμός της έκπτωσης θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.

Τόνισε, δε, ότι η έκπτωση θα συνεχιστεί για το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους.

πηγή 

 

 

Απάντηση