ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑΥΓΕΙΑΣ

Έρχεται το lockdown για εμβολιασμένους: Η κυβέρνηση «ακυρώνει» πιστοποιητικά – Ποιοι χάνουν τα «προνόμια» από Δευτέρα

Έρχεται το lockdown για εμβολιασμένους: Η κυβέρνηση «ακυρώνει» πιστοποιητικά – Ποιοι χάνουν τα «προνόμια» από Δευτέρα

Έφτασε η ώρα του lockdown για τους «πρώην» εμβολιασμένους, καθώς από Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου όσοι πολίτες άνω των 60 ετών δεν κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου θα χάσουν τα «προνόμια» τους, καθώς πλέον το πιστοποιητικό για τους συγκεκριμένους πολίτες θα λήγει πλέον στους 7 μήνες.

Tο ίδιο αναμένεται να συμβεί και με όσους άνω των 18 ετών διαθέτουν πιστοποιητικά νόσησης. Μετά την κατάθεση της σχετικής τροπολογίας την Πέμπτη (9/12), οφείλουν να προχωρήσουν σε υποχρεωτικό εμβολιασμό αναμνηστικής δόσης στους 3 μήνες, εάν επιθυμούν να ανανεώσουν την ισχύ του εμβολιαστικου «πάσου» που ανοίγει τις πόρτες σε χώρους εστίασης, ψυχαγωγίας και αθλητισμού.

Συγκεκριμένα χιλιάδες εμβολιασμένοι πολίτες άνω των 60 ετών θα θεωρούνται από τη Δευτέρα ανεμβολίαστοι, εάν μέχρι τότε δεν έχουν πραγματοποιήσει την ενισχυτική τρίτη δόση και έχουν μεσολαβήσει 7 μήνες από τον εμβολιασμό τους με δύο δόσεις.

Η σχετική υπουργική απόφαση που προσδιορίζει τις λεπτομέρειες, θα αναφέρει πως οι εμβολιασμένοι χωρίς τρίτη δόση πολίτες θα αποκλείονται από τις 13 Δεκεμβρίου από τους χώρους αμιγώς για εμβολιασμένους και συγκεκριμένα από εσωτερικούς χώρους εστίασης, ψυχαγωγίας και άθλησης (κέντρα διασκέδασης, γυμναστήρια, θέατρα, κινηματογράφους, μουσεία, εκθέσεις, συνέδρια και γήπεδα).

Το παράδοξο, ωστόσο, είναι πως το αντίστοιχο ευρωπαϊκό πιστοποιητικό τους δεν θα λήγει στους 7 μήνες για τα ταξίδια εκτός Ελλάδας, καθώς το μέτρο αυτό λαμβάνεται μονομερώς από την χώρα μας με βάση τις ανάγκες και τα ιδιαίτερα επιβαρυμένα επιδημιολογικά δεδομένα.

Την ερχόμενη εβδομάδα, τα υπόλοιπα κράτη – μέλη της Κομισιόν αναμένεται να αποφασίσουν τη λήξη των πιστοποιητικών εμβολιασμού για όλους τους ευρωπαίους πολίτες στους 9 ή στους 12 μήνες (με επικρατέστερο σενάριο τους 9 μήνες).

Αναφερόμενος στο θέμα αυτό ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης τόνισε πως έχει ανοίξει μεγάλη συζήτηση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

«Ως ελληνική κυβέρνηση θεωρούμε ότι πρέπει να είναι στο μικρότερο δυνατό χρόνο. Η συζήτηση δείχνει ότι πάμε προς τους 9 μήνες γιατί αυτή είναι και η πρόταση της Κομισιόν. Εμείς θέλουμε, σε ειδικές κατηγορίες, όπως οι άνω των 60, η αναμνηστική δόση να έχει γίνει στον 7ο μήνα, διαφορετικά λογίζονται ως ανεμβολίαστοι», επισήμανε.

Ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών

Πιο ξεκάθαρα είναι τα δεδομένα για τους ανεμβολίαστους ηλικικωμένους. Από τις 16/1/2021 όσοι από αυτούς δεν έχουν πραγματοποιήσει καμία δόση εμβολίου, θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο της τάξης των 100 ευρώ και το ίδιο ποσό, για κάθε μήνα που παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Λήξη πιστοποιητικών νόσησης στους 3 μήνες για τους άνω των 18 ετών

Η λήξη της διάρκειας του πιστοποιητικού νόσησης έχει ήδη μειωθεί στους 3 μήνες (90 ημέρες) μετά τη διάγνωση της νόσου Covid -από τους 9 μήνες που ίσχυε μέχρι σήμερα- με τροπολογία που κατατέθηκε χθες Πέμπτη (9/12) στη Βουλή.

Από το μέτρο εξαιρούνται όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας, που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου.

Για όσους πολίτες είχαν κάνει τον προγραμματισμό τους με βάση το εξάμηνο, θα υπάρξει ένα χρονικό περιθώριο να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους. Και συγκεκριμένα, όσοι νόσησαν πριν από τις 30 Οκτωβρίου 2021 και εξέδωσαν πιστοποιητικό, αυτό θα λήξει στις 31 Ιανουαρίου 2022, οπότε θα έχουν αρκετό χρονικό περιθώριο έως τότε, να πραγματοποιήσουν τον εμβολιασμό τους.

Κανονικά θα ισχύει το τρίμηνο, ωστόσο, για όσους έχουν νοσήσει και εκδώσει πιστοποιητικό μετά την 1η Νοεμβρίου  2021. Αυτοί έχουν μπορούν να πραγματοποιήσουν τον εμβολιασμό τους κανονικά μέχρι τη λήξη του τριμήνου τους.

 

Απάντηση