ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑΕΙΔΗΣΕΙΣΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Δείτε πότε αφαιρούνται οι πινακίδες για παράνομη στάθμευση – Ποιο το πρόστιμο

Δείτε πότε αφαιρούνται οι πινακίδες για παράνομη στάθμευση – Ποιο το πρόστιμο

Αδιαμφισβήτητα η εύρεση θέσης πάρκινγκ αποτελεί καθημερινό Γολγοθά για τους περισσότερους οδηγούς ειδικά στο κέντρο της Αθήνας.

Σε γενικές γραμμές, η παράνομη στάση και στάθμευση τιμωρείται με πρόστιμο που κυμαίνεται από τα 40 έως τα 150 ευρώ, ενώ ανάλογα την βαρύτητα της παρανομίας μας, μπορεί να χάσουμε την άδεια οδήγησης και τις πινακίδες κυκλοφορίας για διάστημα 10 ημερών. Τέτοιες περιπτώσεις είναι σε στάσεις λεωφορείων (απόσταση 12 μέτρων), σε εισόδους γκαράζ, σε χώρους με ειδική σήμανση και φανάρια κυκλοφορίας (απόσταση 12 μέτρων).

Εκεί όμως που ο Κ.Ο.Κ. αυστηροποιεί ακόμα πιο πολύ τις ποινές του, είναι όταν παρκάρουμε παράνομα σε χώρο στάθμευσης για οχήματα ή για συγκεκριμένο όχημα Ατόμων με Αναπηρίες.

Οι οδηγοί οχημάτων που παρεμποδίζουν ράμπες διάβασης ατόμων με αναπηρία ή σταθμεύουν σε αποκλειστικές ή γενικές θέσεις στάθμευσης ατόμων με αναπηρία, τιμωρούνται με επί τόπου αφαίρεση των πινακίδων κυκλοφορίας και της άδειας οδήγησης, από το βεβαιούντα την παράβαση, για 60 ημέρες. Το πρόστιμο είναι 200 ευρώ.

Επιπλέον, όλες οι παραπάνω παραβάσεις χρεώνονται με έως 9 βαθμούς ποινής, ενώ για την περίπτωση παράνομης στάθμευσης που αφορά ΑμΕΑ, ο Κ.Ο.Κ. προβλέπει ότι σε περίπτωση υποτροπής μέσα σε διάστημα 6 μηνών, η άδεια οδήγησης αφαιρείται για διπλάσιο χρονικό διάστημα και ο παραβάτης υποχρεούται σε επανεξέταση για την επαναχορήγησή της.

Τέλος, εάν το όχημα είναι ενοικιαζόμενο, χρονομισθωμένο (leasing) ή δημόσιας χρήσης, εξαιρείται της αφαίρεσης πινακίδων κυκλοφορίας και της άδειας οδήγησης.

 

 

Απάντηση