ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΛΛΑΔΑΙΣΤΟΡΙΚΑΚΟΙΝΩΝΙΚΑΠΟΛΙΤΙΚΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Έπεσαν ηρωικώς μαχόμενοι κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο: Με C130 επέστρεψαν στην Ελλάδα τα οστά των 7 ηρώων (video)

Έπεσαν ηρωικώς μαχόμενοι κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο: Με C130 επέστρεψαν στην Ελλάδα τα οστά των 7 ηρώων (video)

Με στρατιωτικό αεροσκάφος αναχώρησαν το μεσημέρι από το αεροδρόμιο Λάρνακας για την Ελλάδα, την πατρώα γη, τα οστά των επτά Ελλήνων ηρώων που έπεσαν στο πεδίο της τιμής, κατά την τουρκική εισβολή του 1974.

Στην τελετή παράδοσης των οστών των επτά ηρώων που πραγματοποιήθηκε στο παλαιό αεροδρόμιο Λάρνακας παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Νικόλαος Χαρδαλιάς, ο Αρχηγός του ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Ιωάννης Παπαμελετίου, ο Διοικητής της ΕΛΔΥΚ και οι συγγενείς των ηρώων που έφτασαν στην Κύπρο γι’ αυτό το σκοπό.

Η τελετή ξεκίνησε με τρισάγιο στη μνήμη των επτά ηρώων και στη συνέχεια τα φέρετρα με τα οστά των τους, που μετέφεραν 4 μέλη της ΕΛΔΥΚ μεταφέρθηκαν στο στρατιωτικό αεροσκάφος C 130 για τη μεταφορά τους στην Ελλάδα.

Ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου επέδωσε στον Υφυπουργό Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Νικόλαο Χαρδαλιά, την επίσημη παράδοση των οστών από την Κυπριακή Δημοκρατία και είπε πως «εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας παραδίδουμε επίσημα τα οστά των επτά ηρώων μας για να μεταφερθούν στην πατρώα γη».

Πρόσθεσε πως «αυτοί οι άνθρωποι έχουν θυσιαστεί για την κυπριακή ελευθερία. Ένα μεγάλο ευχαριστώ εκ μέρους όλων των Κυπρίων εκ μέρους της Κυπριακής Πολιτείας είπε», και απευθυνόμενος στον κ. Χαρδαλιά ανέφερε πως «σας ευχαριστώ πολύ που ήσασταν σήμερα εδώ».

Παραλαμβάνοντας την επίσημη παράδοση των οστών ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως «για 47 χρόνια η φιλόξενη κυπριακή γη αγκάλιασε τους ήρωες μας. Σήμερα παίρνουν το δρόμο της επιστροφής και είναι ιδιαίτερη τιμή και συγκίνηση για μένα, να συνοδεύω μαζί με τον Αρχηγό των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και τους συγγενείς, τους ήρωες μας πίσω στην πατρίδα».

Μέσα από την καρδιά μου, συνέχισε απευθύνω «ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Κυπριακή Δημοκρατία για όλα όσα κάνει και για όλα όσα θα πορευτούμε μαζί και θα κάνουμε, ώστε να μπορέσουν να επιστραφούν πίσω στις οικογένειες τους όλοι οι αγνοούμενοι ήρωες μας στις μάχες που δώσανε και στις θυσίες που έκαναν».

Σε δηλώσεις της η Αγγελική Καραγκούνη, αδελφή του ήρωα έφεδρου ανθυπασπιστή Καραγκούνη Χαράλαμπου, ανέφερε πως «είμαι εδώ για να παραλάβω τα οστά του αδελφού μου για να τα πάω στην Ελλάδα. Νοιώθω πολύ συγκινημένη, αλλά ταυτόχρονα και περηφάνια που ο αδελφός μου είναι ήρωας».

Πρόσθεσε πως «τελευταία φορά που είδα τον αδελφό μου ήταν στις 5 Ιουλίου 1974 και τότε ήμουν 14 ετών και θυμάμαι ότι πήγαμε στο Λουτράκι και τον χαιρετίσαμε. Ζούσαμε ένα δράμα όλα αυτά τα χρόνια, δεν είδαμε γιορτές, ο ίδιος δεν είδε τις δικές μας τις χαρές αλλά δεν έζησε και ο ίδιος δικές του χαρές».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε πως «μου έδωσε ικανοποίηση η ανεύρεση των οστών του, αλλά θα ήθελα να ήταν περισσότερα. Είδα ότι στα οστά που μου δίνουν φαίνεται ότι έχει εκτελεστεί, πιάστηκε αιχμάλωτος, έχει τραύμα στο χέρι, το μισό κρανίο του είναι με σφαίρα και έμαθα ότι η μισή λεκάνη, που βρέθηκε ήταν κακοποιημένη, κάτι που δείχνει ότι ως αιχμάλωτος τον κακοποίησαν».

Πρόσθεσε ακόμα ότι «νοιώθω περήφανη από τη στιγμή που παίρνω τον αδελφό μου στην γενέτειρα του. Από την οικογένεια έμεινα μόνο εγώ, μάνα, πατέρας και αδελφός».

ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου σε ομιλία του εξήρε την αυτοθυσία των επτά ηρώων και είπε ότι ο kυπριακός ελληνισμός είναι ευγνώμων σε αυτούς και τις οικογένειές τους και υποκλίνεται μπροστά στο μεγαλείο του αγώνα τους. Ο κ. Φωτίου είπε ότι πολλές οικογένειες και αγαπημένα πρόσωπα των ηρώων ανέμεναν με καρτερικότητα και αξιοπρέπεια και πολλά έφυγαν από τη ζωή χωρίς να μάθουν για τους αγαπημένους τους.

«Παραδίδοντας σήμερα, για έβδομη φορά τα τελευταία χρόνια, στους προσφιλείς τους και επίσημα στην Ελλάδα τα οστά Ελλαδιτών αδελφών μας που έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι για την προάσπιση της Κυπριακής ελευθερίας, σφραγίζεται ακόμα μια σελίδα της κοινής ιστορίας και των ακατάλυτων δεσμών που μας ενώνουν με τον μητροπολιτικό χώρο. Σφραγίζεται ακόμα μια σελίδα υπέρτατης θυσίας και προσφοράς στους κοινούς εθνικούς μας αγώνες», είπε.

Ο Επίτροπος σημείωσε πως η Ελληνική Δύναμη Κύπρου, ταγμένη να υπερασπίζεται στην Κύπρο τις αξίες της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας και της δικαιοσύνης στη βάση του διεθνούς δικαίου, χαίρει της ιδιαίτερης εκτίμησης και της ευγνωμοσύνης του Κυπριακού Ελληνισμού.

«Η θυσία και ο ηρωισμός των ανδρών της το μαύρο καλοκαίρι του 1974, όσο και η μεγάλη εν γένει προσφορά της καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής της στην Κύπρο, την καταξίωσαν στη συνείδηση και στις καρδιές μας. Ευγνώμονες είμεθα ασφαλώς προς όλους τους Ελλαδίτες αδελφούς μας που υπηρέτησαν στην Κύπρο και έπραξαν το καθήκον που τους έταξε η πατρίδα, διαπνεόμενοι από το αίσθημα τόσο της αγάπης για την ελευθερία, όσο και του σεβασμού της δημοκρατίας και των θεσμών της», ανέφερε ο κ. Φωτίου.

Ο Επίτροπος ανέφερε πως στο κατάλογο των αγνοουμένων περιλαμβάνονται 77 Ελλαδίτες και εξακολουθούν να αγνοούνται 47 σε σύνολο επτακοσίων ογδόντα ενός Ελληνοκυπρίων και Ελλαδιτών.

Αναφέρθηκε στις ευθύνες και υποχρεώσεις της κατοχικής δύναμης που αρνείται να συνεργαστεί και να καταθέσει τα στοιχεία που υπάρχουν στα αρχεία της και σε άλλα ουσιώδη θέματα, όπως στις στρατιωτικές ζώνες, στις σκόπιμες μετακινήσεις οστών και στην υπόδειξη μαζικών χώρων ταφής.

«Η διεθνής κοινότητα, δεν μπορεί να συνεχίσει να ανέχεται την απαράδεκτη αυτή συμπεριφορά της Τουρκίας. Τουναντίον, θα πρέπει να σταλούν τα ανάλογα μηνύματα ώστε να σταματήσει η περιφρόνηση και η παραβίαση των αρχών, των αξιών και της νομιμότητας, πάνω στις οποίες εδράζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα», είπε.

Διαβεβαίωσε ότι η πολιτεία μαζί με τις οικογένειες συνεχίζει τον ιερό και τίμιο αγώνα μας για διευκρίνιση της τύχης και του τελευταίου αγνοούμενου μας και παραμένει προσηλωμένη στο στόχο μας για τερματισμό της κατοχής και κατάργηση του συμβόλου του διαχωρισμού που είναι χαραγμένο στον Πενταδάκτυλο.

Ο Υφυπουργός Άμυνας της Ελλάδας Νικόλαος Χαρδαλιάς στη δική του ομιλία είπε πως οι επτά ήρωες που σήμερα κατευοδώνουμε επέλεξαν συνειδητά να αγωνιστούν μέχρις εσχάτως, προασπίζοντας τα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εξήρε τη θυσία τους και είπε ότι δεν χάθηκαν και ότι για τέτοιους ήρωες αξίζει να σφραγίσουμε τη μνήμη μας για πάντα.

Ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι η θυσία τους επιβεβαιώνει τις αρετές των Ελλήνων και ότι έμειναν πιστοί στον όρκο κάθε Ελληνα στρατιώτη για υπεράσπιση της σημαίας, της πατρίδας μέχρι την τελευταία ρανίδα του αίματός του.

“Τα γεγονότα του Ιουλίου και Αυγούστου του 1974 στιγμάτισαν την Κύπρο και ολόκληρο τον ελληνισμό. Η παράνομη κατοχή εδαφών της Κύπρου από την Τουρκία που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα αποτελεί μελανό σημείο στην κοινή μας ιστορία”, ανέφερε.

Ο Έλληνας Υφυπουργός επέκρινε τη στάση της Τουρκίας και είπε ότι απέναντί της Ελλάδα και Κύπρος προτάσσουν το διεθνές δίκαιο, τη νομιμότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα και αρχές και αξίες και αυτά υπερασπίζονται. Αναφέρθηκε και στον ρόλο τους ως παράγοντες σταθερότητας στην περιοχή.

“Σαρανταεπτά χρόνια μετά η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί τη διεθνή νομιμότητα, συνεχίζει να τηρεί την ίδια αδιάλλακτη στάση στο θέμα της εξεύρεσης λύσης αλλά και να παραβιάζει κάθε αρχή και έννοια τους διεθνούς δικαίου στην ευρύτερη περιοχή”, είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

Διαβεβαίωσε ότι Ελλάδα και Κύπρος πορεύονται παράλληλα και αταλάντευτα με θεμέλιο λίθο τις αξίες του Ελληνισμού, τη πίστη στη Δημοκρατία, τις αρχές της ελευθερίας και ισότητας με μόνο στόχο την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης που θα εδράζεται στην διεθνή νομιμότητα και στις αρχές της ΕΕ και τις αποφάσεις του ΣΑ των ΗΕ.

“Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο με ωριμότητα, με σεβασμό στους γείτονές μας, αλλά χωρίς διάθεση κατευνασμού προς οποιαδήποτε απειλή, αποτελούν το παράγοντα σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή”, κατέληξε.

 

 

 

Απάντηση