ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Απόφαση-«σεισμός» για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων στους δήμους από το Εφετείο Αθηνών


Τη μονιμοποίηση στους δήμους εργαζομένων από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ , διατάσσει με απόφαση του, το Εφετείο Αθηνών.
Συγκεκριμένα με την απόφαση 5933/2020 απόφαση που εξέδωσε και δημοσιεύθηκε στις 18-3-2021, το Εφετείο Αθηνών , άνοιξε διάπλατα το δρόμο για τη μονιμοποίηση χιλιάδων εργαζομένων στους δήμους . Μ’ ένα ισχυρότατο σκεπτικό , που δεν μπορεί να παραβλέψει ή να αντικρούσει εύκολα κάποιο άλλο δικαστήριο και για αντίστοιχες σ΄αυτήν περιπτώσεις –προσφυγές .
Η απόφαση αφορά εργαζομένους στον Δήμο Μεταμόρφωσης, οι οποίοι παρέμειναν στην εργασία τους μετά τη λήξη των συμβάσεών τους , με την 2927/2014 απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών και εναντίον είχε προσφύγει ο Δήμος Μεταμόρφωσης επικαλούμενος τη συνταγματική απαγόρευση της μονιμοποίησης των “συμβασιούχων” από το άρθρο 103 παρ. 8 του Συντάγματος.
Όπως αναφέρει σ΄ ανάρτηση του ο πρόεδρος της ΕΝΥΠΕΚΚ, καθηγητής.Αλέξης Μητρόπουλος, που δημοσιοποίησε την έκδοση της σημαντικής αυτής απόφασης του Εφετείου Αθηνών και συγχαίρει τον γνωστό εργατολόγο-μέλος της ΕΝΥΠΕΚ , Τάσο Παπαγγέλου για τον επιτυχή χειρισμό της υπόθεσης, το Εφετείο Αθηνών αφού απέρριψε την έφεση του Δήμου :
-Διατάσσει τη μονιμοποίηση των “συμβασιούχων”
– Αποφαίνεται ότι είναι ανίσχυρη η διάταξη-απαγόρευση του άρθρου 103 (παρ. 8) του Συντάγματος,
– Δηλώνει ότι στην περίπτωση των “συμβασιούχων”, δεν εφαρμόζεται η ανωτέρω συνταγματική διάταξη (103 παρ.8), αλλά η Ευρωπαϊκή Οδηγία 1999/70 ως υπέρτερη και προγενέστερη της συνταγματικής διάταξης, καθώς και ο εθνικός νόμος 2112/2020 (ΦΕΚ Α’ 67) για τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου και
ε. Ανατρέπει όλες τις προηγούμενες αποφάσεις του Εφετείου που είχαν κρίνει αντισυνταγματική τη μονιμοποίηση “συμβασιούχων”!!!
Επίσης στη σχετική ανάρτηση της ΕΝΥΠΕΚΚ υπογραμμίζεται ότι η απόφαση αυτή είναι η πρώτη, μετά τη δικαίωση “συμβασιούχων” από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με την απόφαση-σταθμό C-760/18-11-2-2021!! Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είχε υποβάλλει προδικαστικό ερώτημα το Πρωτοδικείο του Αγίου Νικολάου Κρήτης.

Απάντηση