ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Το νομοσχέδιο για την λειτουργία των λαϊκών αγορών είναι η «ταφόπλακα» για τους μικροπωλητές 

Το νομοσχέδιο για την λειτουργία των λαϊκών αγορών είναι η «ταφόπλακα» για τους μικροπωλητές 

Ανοιχτή Επιστολή

Του Σωματείου με την επωνυμία «ΕΝΩΣΗ ΠΛΑΝΟΔΙΩΝ ΜΙΚΡΟΠΩΛΗΤΩΝ ΚΑΙ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ Ν. ΣΕΡΡΩΝ»

Σέρρες 15-02-2021

ΠΡΟΣ

Τον Κ. Πρωθυπουργό,

Κ. Υπουργό Ανάπτυξης

Με το νόμο αυτόν, καταργείται η έννοια της άδειας (επαγγελματία πωλητή και παραγωγού πωλητή) και αντικαθίσταται από το «δικαίωμα της θέσης» σε κάθε λαϊκή αγορά. Αυτή η κάθε θέση για τον πωλητή (ο οποίος πλέον θα λέγεται «μη παραγωγός») θα δημοπρατείται ουσιαστικά και θα την αποκτά αυτός που θα πλειοδοτεί. Έως σήμερα, οι άδειες χορηγούνται με διάφορα κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια (ανεργία, ύψος εισοδήματος, παραγωγός κ.λπ.). Όσοι έπαιρναν την άδεια, τους δίνονται συγκεκριμένες θέσεις στις λαϊκές αγορές. Με την επικείμενη αλλαγή οι «θέσεις» θα πωλούνται μέσω διαδικασίας πλειοδοσίας, ενώ σήμερα, για την κάθε θέση ο παραγωγός ή πωλητής πληρώνει ένα προκαθορισμένο ημερήσιο τέλος το οποίο διανέμεται κατά 60% στην Περιφέρεια και 40% στον δήμο. Μάλιστα οι θέσεις θα δίνονται για ένα έως τρία χρόνια για τους παραγωγούς και τέσσερα χρόνια για τους πωλητές. Σήμερα η ευθύνη των λαϊκών αγορών ανήκει στην Περιφέρεια.

Με το νομοσχέδιο η ευθύνη των λαϊκών αγορών ιδιωτικοποιούνται μέσω ΣΔΙΤ. Δηλαδή θα δοθεί σε ιδιώτη!! Ο νέος Φορέας που θα προκύπτει μετά την ιδιωτικοποίηση θα είναι αποκλειστικά αυτός που θα έχει δικαίωμα επί των λαϊκών αγορών. Αυτός θα αποφασίζει για την τιμή της κάθε θέσης, αυτός θα χορηγεί τις θέσεις, αυτός θα εισπράττει. Ταυτόχρονα θα μπορεί να δώσει σε τρίτους ιδιώτες «κομμάτια» από τη λειτουργία των λαϊκών αγορών (καθαριότητα, φύλαξη κ.λπ.). Εκτός από τους παραγωγούς και πωλητές θα δίνεται η δυνατότητα να συμμετέχουν στις λαϊκές αγορές και εταιρείες. Αρχικά σε ποσοστό 5% επί των θέσεων το οποίο, όμως, μπορεί να αλλάξει στη συνέχεια. Για να συμμετέχει ένας πωλητής σε μία διαδικασία δημοπράτησης  μίας θέσης θα πρέπει να πληροί δύο κριτήρια. Το πρώτο αφορά τα τυπικά προσόντα, μεταξύ των οποίων είναι και ο τίτλος σπουδών!!!!!. Όσο πιο υψηλός ο τίτλος σπουδών τόσα περισσότερα και τα μόρια. Ένας απόφοιτος ΑΕΙ θα παίρνει είκοσι μόρια, ενώ ένας απόφοιτος Γυμνασίου πέντε μόρια!!!!. Το δεύτερο έχει να κάνει με τα χρήματα. Αφενός μεν τα χρήματα για τη θέση, πόσα δηλαδή περισσότερα θα δώσει κάποιος από έναν άλλον πωλητή που ενδιαφέρεται για την ίδια θέση. Παράλληλα, για να συμμετάσχει κάποιος στην πλειοδοσία των θέσεων θα πρέπει να μην οφείλει σε δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, δήμο, περιφέρεια κ.λπ. Με λίγα λόγια, το 90% των σημερινών παραγωγών και πωλητών θα «πεταχτούν» έξω από τις λαϊκές λόγο των τίτλων σπουδών και μόνο. Αυτό κι αν δεν είναι τιμωρητικό μέτρο!!! Στην Βόρεια Ελλάδα μόνο υπάρχουν περίπου δέκα χιλιάδες παραγωγοί και πωλητές που δεν έχουν τίτλους σπουδών!!

Κ. Μητσοτάκη, θα πρέπει να αντιληφθείτε ότι εάν περάσει αυτός ο νόμος, σημαίνει ότι έχετε «στοχεύσει» τους ευάλωτους Έλληνες που μπόρεσαν να έχουν μια άδεια για να ταΐσουν τις οικογένειες τους, και πως δεν έχει καμία σχέση με τον κοινωνικό χαρακτήρα του θεσμού των λαϊκών αγορών και τον σκοπό της ίδρυσής τους που ήταν «να δοθούν θέσεις εργασίας σε ανθρώπους φτωχούς και άνεργους ή που ανήκουν σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, να διαθέτουν οι παραγωγοί την παραγωγή τους στους καταναλωτές απευθείας χωρίς μεσάζοντες και να εφοδιάζονται οι καταναλωτές με φρέσκα και φθηνά προϊόντα πάντα υπό την αιγίδα, τον έλεγχο, την ευθύνη και την προστασία της πολιτείας».

Ζητούμε: την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου για την λειτουργία των λαϊκών αγορών, διότι με το νομοσχέδιο αυτό, θα «αφανίσετε» τους μικροπωλητές παραγωγούς από τις λαϊκές αγωγές, θα τους στείλετε στην ανεργία στην φτώχεια και στην πείνα και στις θέσεις τους θα φέρετε τις μεγάλες εταιρίες με αμφιλεγόμενα προϊόντα και θα χάσει η λαϊκή το κοινωνικό της ρόλο.. Έλεος πια με όλα στους ιδιώτες.. υπάρχουν οικογένειες από πίσω.

 

Ο Πληρεξούσιος Δικηγόρος τους Γιάντσιος Ιωάννης

κιν 6976639687.

 

Απάντηση