ΕΙΔΗΣΕΙΣΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑΥΓΕΙΑΣ

Η κολχικίνη στη μάχη κατά του κορωνοϊού: Υπό ποιες προϋποθέσεις θα χορηγείται το χάπι

Η κολχικίνη στη μάχη κατά του κορωνοϊού: Υπό ποιες προϋποθέσεις θα χορηγείται το χάπι

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, αφού αξιολόγησε λεπτομερώς και επισταμένα τα πρόσφατα επιστημονικά

δεδομένα που ανακοινώθηκαν, αποφάσισε ομόφωνα να εντάξει την κολχικίνη στο θεραπευτικό πρωτόκολλο για την αντιμετώπιση της νόσου COVID-19. Πρόκειται για ένα ασφαλές και δοκιμασμένο σε αρκετές παθήσεις φάρμακο, το οποίο μειώνει τη φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού, όπως αναφέρει σε σημείωμα του το υπουργείο Υγείας.

Στην απόφαση αυτή συνετέλεσαν τα αποτελέσματα μεγάλης καναδικής μελέτης για τη χορήγηση κολχικίνης σε ασθενείς με COVID-19, η οποία ανακοινώθηκε χθες και υποδεικνύει σημαντικό όφελος, καθώς παρατηρήθηκε μείωση κατά 44% της θνητότητας, 25% της νοσηλείας και 50% της ανάγκης διασωλήνωσης.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα, με τη μελέτη GRECO-19, ήταν πρωτοπόρα στη μελέτη της δράσης της κολχικίνης σε ασθενείς με COVID-19.

Υπό ποιες προϋποθέσεις θα χορηγείται

Η κολχικίνη θα χορηγείται υπό τη μορφή χαπιού, μετά από ιατρική εκτίμηση και συνταγογράφηση και, φυσικά, έπειτα από θετικό μοριακό τεστ.

Θεραπεία με κολχικίνη θα λαμβάνουν ασθενείς ηλικίας μεγαλύτερης των 60 ετών, ανεξαρτήτως εάν έχουν υποκείμενα νοσήματα, και ασθενείς ηλικίας 18-60 ετών με τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα ή πυρετό μεγαλύτερο από 38οC.

Η κολχικίνη θα χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή και παρακολούθηση και απαγορεύεται η ταυτόχρονη χρήση ερυθρομυκίνης, κλαριθρομυκίνης, αζιθρομυκίνης, κυκλοσπορίνης και βεραπαμίλης.

Σημαντική ανακάλυψη

Το Καρδιολογικό Ινστιτούτο του Μόντρεαλ (Montreal Heart Institute – MHI) ανακοίνωσε χθες ότι η χορήγηση κολχικίνης σε ασθενείς με Covid έχει πειστικά αποτελέσματα στην καταπολέμηση των επιπλοκών της ασθένειας.

Συγκεκριμένα βάσει της επίσημης ανακοίνωσης του ΜΗΙ:

Η κολχικίνη μείωσε κατά 21% τον κίνδυνο θανάτου σε ασθενείς με COVID-19 σε σχέση με την χορήγηση placebo (εικονικής θεραπείας).

Επί συνόλου 4.159 ασθενών με διαγνωσμένη COVID-19, αποδείχθηκε ότι η χρήση κολχικίνης σχετίστηκε με σημαντικά καλύτερα αποτελέσματα στη μείωση του κινδύνου θανάτου ή εισαγωγής σε νοσοκομείο.

Συγκεκριμένα σε αυτούς τους ασθενείς, η κολχικίνη μείωσε κατά 25% την ανάγκη εισαγωγής σε νοσοκομείο, κατά 25% την ανάγκη μηχανικής υποστήριξης, και τους θανάτους κατά 44%.

Η μεγάλη αυτή σημαντική ανακάλυψη καθιστά την κολχικίνη το πρώτο, παγκοσμίως, χορηγούμενο από το στόμα φάρμακο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να θεραπεύσει μη νοσηλευόμενους ασθενείς της COVID-19.

«Η έρευνά μας έδειξε την αποτελεσματικότητα της κολχικίνης στην αποτροπή του φαινομένου της ‘καταιγίδας κυτοκίνης’ (σσ: πρόκειται για μία υπερφλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού στον κορωνοϊό- και στη μείωση των επιπλοκών που σχετίζονται με την COVID-19», δήλωσε ο Δρ Ζαν Κλοντ Ταρντίφ (Jean-Claude Tardif) καθηγητής Ιατρικής στο πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ και διευθυντής του Ερτευνητικού Κέντρου του MHI.

«Έχουμε τη χαρά να προσφέρουμε την πρώτη στοματικά χορηγούμενη θεραπεία στον κόσμο, η χρήση της οποίας θα μπορούσε να έχει σημαντική επίδραση στη δημόσια υγεία και δυνητικά να αποτρέψει τις επιπλοκές της Covid για εκατομμύρια ασθενείς».

 

 

 

Απάντηση