ΕΛΛΑΔΑΠΑΙΔΕΙΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Άνοιγμα σχολείων : Τι ισχύει από Δευτέρα – Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Χαρδαλιάς

Επιστρέφουν στα θρανία από την προσεχή Δευτέρα 11 Ιανουαρίου οι μαθητές των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων ύστερα από τις διακοπές των Χριστουγέννων και το πράσινο φως της επιτροπής λοιμοξιολόγων.

Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας, τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά σχολεία, οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί καθώς και τα σχολεία ειδικής αγωγής ανοίγουν με όλα τα απαραίτητα μέτρα κατά του κοροναϊού.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει πρόβλεψη για:

  • Διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης ανά ομάδες τμημάτων όπου αυτό είναι αναγκαίο και εφικτό, με εξαίρεση περιπτώσεις μαζικής μεταφοράς μαθητών
  • Χρήση περισσοτέρων εισόδων της εκάστοτε σχολικής μονάδας, όπου υπάρχουν
  • Όσοι εκπαιδευτικοί επιθυμούν να υποβληθούν σε δωρεάν έλεγχο Covid-19 μπορούν να αιτηθούν εξέταση μέσω της ειδική πλατφόρμας edu.testing.gov.gr. Όπως ξεκαθάρισε ο Νίκος Χαρδαλιάς, ήδη ξεκίνησαν τα πρώτα τεστ σε εκπαιδευτικούς και θα συνεχιστούν με σειρά προτεραιότητας.

Παράλληλα, εξακολουθούν να βρίσκονται σε ισχύ:

  • Η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους (προαιρετική για μαθητές βρεφονηπιακών σταθμών)
  • Η χρήση αντισηπτικών
  • Οι σχολαστικοί καθαρισμοί
  • Τα μέτρα για την προσαρμοσμένη λειτουργία των κυλικείων

Παπαευαγγέλου: Φοβόμαστε να δώσουμε ακόμη το πράσινο φως για Γυμνάσια, Λύκεια

Για το άνοιγμα των σχολείων η καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Βάνα Παπαευαγγέλου, σημείωσε πως «η εκπαίδευση αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα μας» και τα σχολεία άνοιξαν «πρωτίστως για αναπτυξιακούς και δευτερευόντως για μαθησιακούς λόγους».

Αν και δικαίως αναφερόμαστε συνεχώς στους ήρωες της πανδημίας, δηλαδή σε γιατρούς και νοσηλευτές, εξαιρετική δουλειά έχουν κάνει και οι εκπαιδευτικοί μας, σημείωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου, τονίζοντας πως η επιτροπή εισηγήθηκε το οριζόντιο άνοιγμα των σχολείων σε όλη τη χώρα, δηλαδή και στις κόκκινες περιοχές, όπου εφαρμόζεται αυστηρότερο lockdown.

Στόχος των ειδικών είναι να ανοίξουν και οι υπόλοιπες βαθμίδες εκπαίδευσης εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα το επόμενο χρονικό διάστημα. Η καθηγήτρια τόνισε πως το πράσινο φως δεν δόθηκε για Γυμνάσια και Λύκεια καθώς «οι ειδικοί φοβούνται και περιμένουν το αποτύπωμα που θα αφήσουν οι γιορτές στην πανδημία».

«Στόχος μας είναι να παραμείνουν ανοιχτά τα Δημοτικά και να ανοίξει σύντομα και η δευτεροβάθμια εκπαίδευση» ξεκαθάρισε η ειδικός.

Απάντηση