ΕΙΔΗΣΕΙΣΠΑΙΔΕΙΑΠΟΛΙΤΙΚΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

«Κλείδωσε» το άνοιγμα των σχολείων στις 11 Ιανουαρίου – Ποια μέτρα θα ληφθούν – Τι γίνεται με το λιανεμπόριο

«Κλείδωσε» το άνοιγμα των σχολείων στις 11 Ιανουαρίου – Ποια μέτρα θα ληφθούν – Τι γίνεται με το λιανεμπόριο

Το άνοιγμα των σχολείων, το οποίο έχει «κλειδώσει» για την επόμενη Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου είναι ένα από τα κύρια ζητήματα που απασχολεί την κυβέρνηση η οποία υποστηρίζει πως έχει εκπονήσει «σχέδιο», το οποίο όμως έχει ερωτηματικά όπως πχ, τα rapid tests, τα οποία κατά 55% δεν εντοπίζουν τους συμπτωματικούς φορείς του ιού όπως είναι δηλαδή συνήθως τα παιδιά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας εξήγησε χθες πως «τα σχολεία μας θα ανοίξουν με ασφάλεια, 11 Ιανουαρίου και σιγά- σιγά θα δούμε, με βάση την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, γύρω στις 9 του μηνός, πως θα πάμε στις υπόλοιπες οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες»

Η ημερομηνία που επελέγη τελικά από πλευράς της κυβέρνησης ήταν η 11η Ιανουαρίου, η οποία συνοδεύεται από ένα αναλυτικό σχέδιο για την ασφαλή επιστροφή μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολεία. Το περιεχόμενο του σχεδίου θα οριστικοποιήσουν σε νέα τηλεδιάσκεψή τους σήμερα τα μέλη της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων, παρουσία και της υπουργού Παιδείας.

Διακείμενοι θετικά, οι επιστήμονες καλούνται σήμερα να ανάψουν το πράσινο φως για το πρώτο σχολικό κουδούνι του 2021 υπό όρους, αφού το σχέδιο για το άνοιγμα των σχολείων προβλέπει, κατά πληροφορίες, τα εξής:

· Μαζικά rapid test στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές κυρίως του Γυμνασίου και του Λυκείου, στοχευμένα και σε όλη την επικράτεια, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.

· Κλιμακωτή -ως προς το ωράριο λειτουργίας- προσέλευση και αποχώρηση των μικρών μαθητών, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός ή οι συναθροίσεις γονέων.

· Xρήση της δεύτερης εξόδου στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά, ώστε να μην υπάρχει μαζική προσέλευση ή αποχώρηση.

· Αναστολή λειτουργίας τάξεων ή σχολικών μονάδων, όταν εμφανίζονται κρούσματα.

Με το σχέδιο για τα σχολεία στην τελική ευθεία, ως κυβερνητική συνδρομή περιέγραψε τις αποφάσεις για σκληρό lockdown ο κ. Πέτσας, σημειώνοντας πως «είναι προφανές ότι με την κίνηση αυτή της κυβέρνησης, διευκολύνονται και οι ειδικοί στις αποφάσεις τους στην επιτροπή, γιατί είναι πραγματικά δύσκολο, 4 του μηνός να ξέρει κανείς τι θα συμβαίνει στις 11».

«Ξέροντας όμως ότι έχουμε πάρει μέτρα ήδη από σήμερα, τα οποία είναι αρκετά πιο αυστηρά και τα οποία έχουν να κάνουν ακριβώς με την έκκληση που κάνουμε στους πολίτες να τα τηρήσουν, ξέρουν ότι η κατάσταση θα είναι καλή ή και καλύτερη από αυτή που είναι σήμερα, στις 11 του μήνα», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Παρά την «πολιτική βούληση» για την επάνοδο στα σχολικά θρανία, τον υφιστάμενο προβληματισμό εντείνει και το νέο λουκέτο στο λιανεμπόριο αφού έχουν ανασταλεί η λειτουργία μέχρι τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου:

· Για τα βιβλιοπωλεία

· Τα κομμωτήρια και τα καταστήματα περιποίησης νυχιών

· Τα ΚΤΕΟ

· Τους ιερούς ναούς, όσον αφορά την παρουσία κοινού, αλλά κυρίως

· Το click away, δηλαδή την παράδοση εμπορεύματος στην είσοδο του καταστήματος.

Για τα παραπάνω κανείς δεν ξέρει πότε θα ανοίξουν ξανά, αν και ο προγραμματισμός της κυβέρνησης υποτίθεται ότι είναι μόνο για μία βδομάδα, δηλαδή μέχρι τις 11 Ιανουαρίου.

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται και οι έλεγχοι από τις δυνάμεις ασφαλείας με το ενδιαφέρον των Αρχών να επικεντρώνεται τώρα στην ημέρα των Θεοφανίων.

Μολονότι έχει ανασταλεί η δυνατότητα καθαγιασμού των υδάτων και οι λειτουργίες θα τελεστούν κεκλεισμένων των θυρών, συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, μετά τις αντιδράσεις από πλευράς των κληρικών, οι οποίοι ζητούν να παραμείνουν ανοιχτοί οι ναοί για τους πιστούς τα Θεοφάνια με όλα τα μέτρα προστασίας που προέβλεπε η απόφαση της κυβέρνησης παραμονές των γιορτών.

Μάλιστα, επιστολή με σχετικό αίτημα έχει αποστείλει προς τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο και ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδας, με αφορμή και την απαγόρευση της εισόδου πιστών στους ναούς για τον εορτασμό των Φώτων.

 

 

Απάντηση