ΕΛΛΑΔΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑΥΓΕΙΑΣ

Κοροναϊός: Σύσκεψη στο Μαξίμου μετά τα 284 κρούσματα

Ανησυχία έχει προκαλέσει στην κυβέρνηση η συνεχόμενη αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού στη χώρα μας, μετά μάλιστα και το νέο ρεκόρ των 284 κρουσμάτων την Κυριακή.

Για το σκοπό αυτό πραγματοποιείται έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με την επιτροπή λοιμοξιολόγων και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά.

Στη σύσκεψη αναμένεται να αξιολογηθούν τα δεδομένα που αφορούν την εξάπλωση του κοροναϊού και να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις.

Αυτό που ανησυχεί είναι η μεγάλη διασπορά του κοροναϊού, ο τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων στην Αττική και η άνοδος του δείκτη R.

Διάχυτος είναι και ο προβληματισμός στις υγειονομικές Αρχές της χώρας από το νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων κοροναϊού που ανακοίνωσε την Κυριακή, 23 Αυγούστου ο ΕΟΔΥ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την Κυριακή ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, έκανε σαφές πώς θα λειτουργήσει το Δημόσιο (με τηλεργασία, backoffice και ειδικά μέτρα για τις ευπαθείς ομάδες) ενώ διαμήνυσε ότι ειδικά μέτρα θα παρθούν και για την εργασία στον ιδιωτικό τομέα σε συνεννόηση με το υπουργείο Εργασίας.

Στο ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων καθώς και για τη μετάθεση της σχολικής χρονιάς κατά μια εβδομάδα αναφέρθηκε  ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημολογίας στο ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης μιλώντας στο MEGA.

Nέα μέτρα – Γενικευμένη χρήση μάσκας

Σε ότι αφορά στο ενδεχόμενο λήψης νέων περιοριστικών μέτρων, είπε, ότι αυτά θα μπορούσαν να σχετίζονται με τη δυνατότητα μείωσης της πυκνότητας σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και Καταστήματα εστίασης, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβληθεί, εάν χρειαστεί, γενικευμένη χρήση μάσκας.

«Η επιβολή γενικευμένης χρήσης μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, θα ήταν όχι γιατί μεταδίδεται πολύ ο ιός στους εξωτερικούς χώρους, αλλά για να αυξήσουμε την προσήλωση στη χρήση της μάσκας και στους εσωτερικούς χώρους» υποστήριξε.

Σχετικά με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, τόνισε, πώς κατά 90%, αυτή θα λάβει χώρα κατά την προγραμματισμένη ημερομηνία, δηλαδή στις 7 Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, συμπλήρωσε, πως  «αν θα παραταθεί η έναρξη για μια εβδομάδα, μπορεί να βελτιωθεί η επιδημιολογική κατάσταση, να επισπεύσει τη συρρίκνωση ή τη σταθεροποίηση της νόσου».

«Θα μπορούσε το άνοιγμα των σχολείων να πάει μια εβδομάδα αργότερα, ή να γίνει τμηματικό άνοιγμα, εάν έχουμε αύξηση των διασωληνωμένων ή αυξημένη επιδημιολογική κινητικότητα. Όμως αυτά είναι plan b και plan c. Κατά 90% τα σχολεία θα ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου» ανέφερε.

Ακόμα, άφησε ανοιχτό ενδεχόμενος κάποιας «επιδιορθωτικής κίνησης στην Αττική» όπως «καλύτερη επιτήρηση των μέτρων», λόγω του αυξημένου αριθμού κρουσμάτων που σημειώθηκαν στο νομό το τελευταίο διάστημα. «Με καλύτερη επιτήρηση, το οποιοδήποτε μέτρο θα διπλασιάσει την αποδοτικότητά του» εξήγησε.

Τέλος, σχετικά με το εμβόλιο της Οξφόρδης, εκτίμησε, ότι υπάρχουν πάνω από 80-90% πιθανότητες να είναι διαθέσιμο τον Δεκέμβριο.

Σύψας: Με αυτή την εικόνα θα μπούμε στο φθινόπωρο με δύσκολες συνθήκες

Σε κάθε περίπτωση πάντως η ανησυχία των ειδικών για την έξαρση των κρουσμάτων κοροναϊού, πανελλαδικά είναι εμφανής.

Ο  καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων,  Νίκος Σύψας, τόνισε μάλιστα πως η επιδημιολογική επιβάρυνση από τον ιό στην κοινωνία είναι σαφής.

«Έχουμε αυξητική τάση κάθε μέρα είναι προφανές ότι πρέπει να ανησυχούμε. Είναι σαφής η επιβάρυνση της επιδημίας, σε κάθε περίπτωση: έχουμε και αύξηση κρουσμάτων και αυξημένες διασωληνώσεις και εισαγωγές στα νοσοκομεία και αναμένουμε και την επιστροφή από τα νησιά. Αυτή θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Άρα λοιπόν, έχουμε μια κακή κατάσταση γενικά», αναφέρει ο καθηγητής.

Απάντηση