ΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Εντοπισμός και καταδίωξη τουρκικού υποβρυχίου στο στενό του Καφηρέα – Κατευθυνόταν στις ακτές της Αττικής

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Εντοπισμός και καταδίωξη τουρκικού υποβρυχίου στο στενό του Καφηρέα – Κατευθυνόταν στις ακτές της Αττικής

Τουρκικό υποβρύχιο,  Τype-209 εντοπίστηκε και καταδιώχθηκε από ελληνικά ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα χθες το βράδυ στην περιοχή του ακρωτηρίου Καφηρέας στην Εύβοια, λίγα μίλια από τις ακτές της Αττικής

Το τουρκικό υποβρύχιο, είχε αρχικά εντοπιστεί από συστήματα ανίχνευσης του ΠΝ στην περιοχή του βόρειου και εν συνεχεία του κεντρικού Αιγαίου με πορεία νοτιοδυτική.

Κάπου εκεί απωλέσθηκε το ίχνος. Δόθηκε εντολή στην ΔΕΝ (Διοίκηση Ελικοπτέρων Ναυτικού) να ερευνήσουν και να καταδιώξουν το τουρκικό υποβρύχιο το οποίο πλησίαζε τις ακτές της Αττικής.

Την καταδίωξη ανέλαβαν αρχικά τα S-70B-6 Aegean Hawk. Συνολικά τρία Aegean Hawk χρησιμοποιήθηκαν στην έρευνα για τον εντοπισμό του τουρκικού υποβρυχίου, αλλά σε πρώτη φάση δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί ο στόχος εντοπισμού του.

Τότε έλαβε εντολή ένα από τα παλαιά, αλλά εξαιρετικά αξιόπιστα μέχρι σήμερα, ελικόπτερο ανθυποβρυχιακού πολέμου ΑΒ-212 ASW της ΔΕΝ να σπεύσει προς εντοπισμό του.

Περί τις 20.00 το βράδυ, το πλήρωμα του ΑΒ-212, έχοντας ποντίσει το σόναρ του, εντόπισε το τουρκικό υποβρύχιο να κινείται μεταξύ Εύβοιας και Άνδρου με κατεύθυνση τις ακτές της ανατολικής Αττικής!

Το ίχνος ήταν εξαιρετικά ασθενές αρχικά, αλλά το ελληνικό ανθυποβρυχιακό ελικόπτερα κατάφερε με την κατάλληλη προσέγγιση να βελτιώσει τις παραμέτρους εντοπισμού του.

Στην περιοχή έσπευσαν ελληνικά πλοία επιφανείας λαμβάνοντας σε πραγματικό χρόνο τις παραμέτρους βολής ανθυποβρυχιακών όπλων από το ελικόπτερο το οποίο αποχώρησε περί τις 21.00 αφήνοντας την «λεία» του σε αυτούς που σε συνθήκες ένοπλης σύγκρουσης θα βύθιζαν το τουρκικό σκάφος.

Υπήρξε ενημέρωση σε ανώτατο επίπεδο της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας και αποφασίστηκε να μην υπάρξει ένοπλη δράση παρά παρακολούθησή του και ετοιμότητα καταβύθισής του.

Η κίνηση των Τούρκων να στείλουν υποβρύχιο σχεδόν στις ακτές τις Αττικής τις ώρες της κρίσης με το Oruc Reis, καταδεικνύει ότι είναι διατεθειμένοι «να τραβήξουν μέχρι τα άκρα το σχοινί». Στην εν λόγω περίπτωση, το «σχοινί» θα γινόταν «θηλειά» που θα τους έπνιγε.

Το AB 212 ASW / EW είναι ανθυποβρυχιακό ελικόπτερο με πλήρωμα τριμελές: Δύο πιλότους κι έναν χειριστή ραντάρ και όπλων και είναι παντός καιρού.

Στο  βίντεο μπορείτε να δείτε τη νυχτερινή πτήση ενός Agusta Bell AB-212, με ακριβώς τις ίδιες συνθήκες που επιχείρησε χθες το βράδυ το ελικόπτερο του ΠΝ:

πηγή

 

 

 

Απάντηση