ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Ξεκίνησε στρατιωτική κινητοποίηση και η Ελλάδα: Ανακλήσεις αδειών σε ΕΔ – Έγερση Εθνοφυλακής στα Δωδεκάνησα

Ξεκίνησε στρατιωτική κινητοποίηση και η Ελλάδα: Ανακλήσεις αδειών σε ΕΔ – Έγερση Εθνοφυλακής στα Δωδεκάνησα

Σε κατάσταση αυξημένης επiφυλακής τέθηκαν και πάλι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, με τις μονάδες της Εθνοφυλακής στην περιοχή των Δωδεκανήσων να καταγράφουν έναρξη κινητοποίησης, η οποία κατά την διάρκεια της νύχτας θα κορυφωθεί, καθώς ο τουρκικός Στόλος συγκεντρώνεται σε μία περιοχή που ξεκινά από το Ακσάζ και φτάνει μέχρι την Αττάλεια, προκειμένου να εκτελέσει σήμερα και αύριο 11/08, άσκηση.

Τουλάχιστον αυτή είναι η επίσημη δικαιολογία της τουρκικής κινητοποίησης.

Στον ΕΣ υπήρξαν ανακλήσεις αδειών μονίμων στελεχών και γενικά υπάρχει αύξηση της επιφυλακής ειδικά σε μικρότερα νησιά των Δωδεκανήσων για τα οποία υπάρχει ανησυχία ότι μπορεί να υπάρξει στρατιωτική ενέργεια από την πλευρά των Τούρκων με αφορμή την «στρατικοποίησή» του, προκειμένου να υπάρξει μια «εύκολη νίκη». Ή έτσι πιστεύει το τουρκικό Επιτελείο.

Ταυτόχρονα κατευθύνονται στην περιοχή και τρία ελληνικά πολεμικά πλοία, δύο ΤΠΚ και μία φρεγάτα. Και η 115 Π.Μ. στο Ηράκλειο έχει μεταπέσει σε rediness κάτω των 10΄.

Την ίδια στιγμή το ερευνητικό Oruc Reis βρίσκεται ακόμα στα ανοικτά του κόλπου της Αττάλειας με κλειστό από τις 19.30, περίπου,  το AIS (σύστημα προσδιορισμού θέσης), με συνοδεία μιας φρεγάτας κλάσης ΜΕΚΟ-200ΗΝ κι ενός βοηθητικού σκάφους.

Σε ότι αφορά την κινητοποίηση του τουρκικού Ναυτικού 12 πολεμικά σκάφη (εκ των οποίων 5 φρεγάτες, 3 κορβέτες και 4 ΤΠΚ) έχουν πάρει θέσεις σε διάφορα σημεία στο Ν.Α.Αιγαίο, ενώ τρία τουρκικά υποβρύχια δύο κλάσης Preveze και ένα κλάσης GUR βρίσκονται επίσης στην περιοχή.

Η αφορμή για τη νέα τουρκική στρατιωτική κινητοποίηση είναι η υπογραφή του ελληνο-αιγυπτικού συμφώνου για την ΑΟΖ δυτικά του 28ου Μεσημβρινού.

Η Άγκυρα, αν δεν αντιδράσει με την αποστολή ερευνητικού και διενέργεια ερευνών εντός της περιοχής αυτής (η οποία περιοχή είναι σαφώς δυτικότερα από την αρχική NAVTEX της 21ης Ιουλίου), θα είναι σα να αποδέχεται την ήττα της.

Αντίστοιχα η Αθήνα, αν δεν πλήξει το τουρκικό ερευνητικό που θα επιχειρήσει, τυχόν έρευνα εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, θα είναι σα να ακυρώνει στην πράξη την συμφωνία με την Αίγυπτο.

Θα χρειαστεί να περάσουν δύο 24ωρα για να φανεί αν πρόκειται πάλι για μια συνηθισμένη ανέξοδη επίδειξη ισχύος από την Αγκυρα ή η τουρκική ηγεσία νιώθει έτοιμη να εμπλακεί σε μείζονα ένοπλη αναμέτρηση με την Ελλάδα.

Με την προϋπόθεση βέβαια η Αθήνα θα απαντήσει ενόπλως σε τυχόν τουρκική ενέργεια έναρξης ερευνών…
πηγή

Απάντηση