ΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΕΦΚΑ: Πληρωτέες έως τις 10/6 οι εισφορές με έκπτωση 25%

ΕΦΚΑ: Πληρωτέες έως τις 10/6 οι εισφορές με έκπτωση 25%

Ποιες είναι οι τρεις επιλογές που έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες για την πληρωμή των εισφορών τους

Εως την Τετάρτη 10 Ιουνίου έχουν περιθώριο να πληρώσουν οι ασφαλισμένοι τις εισφορές Απριλίου στον ΕΦΚΑ, που ήταν κανονικά πληρωτέες μέχρι 31 Μαΐου. Τα ειδοποιητήρια θα αναρτηθούν την Τετάρτη 3 Ιουνίου.

Όσοι πληρώσουν την εισφορά Απριλίου εμπρόθεσμα δικαιούνται την έκπτωση 25% στο ασφάλιστρο, εφόσον έχουν εξοφλήσει τις υπόλοιπες εισφορές 2020 (Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου, Μαρτίου). Με την έκπτωση η κατώτερη εισφορά μειώνεται στα 165€ από 220€.

Όσοι δεν πληρώσουν εμπρόθεσμα κι εφόσον εντάσσονται στους πληττόμενους κλάδους, όπως αυτοί προσδιορίζονται από τους κύριους και δευτερεύοντες ΚΑΔ μπορούν να πληρώσουν τις εισφορές τους σε τέσσερις ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης έως 31/10/2020.

Σύμφωνα με τον νόμο 4690/2020, το ευεργέτημα της έκπτωσης 25% θα δοθεί και για τον μήνα Μάιο.

Συνεπώς οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν τρεις επιλογές:

– Να πληρώσουν κανονικά το ποσό της εισφοράς που αντιστοιχεί στην ασφαλιστική κατηγορία τους χωρίς την χρήση της έκπτωσης εφόσον το επιθυμούν.

– Να κάνουν χρήση της έκπτωσης 25% και να πληρώσουν την εισφορά του Απριλίου μειωμένη κατά 55 ευρώ μέχρι την Τετάρτη 10 Ιουνίου

– Να πληρώσουν την εισφορά σε 4 μηνιαίες δόσεις χωρίς προσαυξήσεις, με καταβολή της πρώτης δόσης έως 31.10.2020 αν κι εφόσον εμπίπτουν στους πληττόμενους κλάδους.

Η έκπτωση 25% αφορά όλους τους αυτοτελώς απασχολουμένους και ελεύθερους επαγγελματίες- είτε πλήττονται από τον κορονοιό είτε όχι. Αντίθετα η δυνατότητα πληρωμής των εισφορών Απριλίου σε 4 δόσεις αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο αφορά μόνο όσους πλήττονται βάσει ΚΑΔ.

Η έκπτωση ισχύει για όσους καταβάλλουν εμπρόθεσμα τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές περιόδου απασχόλησης μηνών Ιανουαρίου – Μαρτίου και δεν κάνουν χρήση της 4μηνης “μίνι ρύθμισης” που θεσμοθετήθηκε στο πλαίσιο των μέτρων λόγω κορωνοιού. Δηλαδή η έκπτωση 25% ισχύει κατ αρχήν για όσους καταβάλλουν τις εισφορές μηνός Φεβρουαρίου έως 10 Απριλίου.

Αυτό μεταφράζεται στην πράξη ως εξής:

Επαγγελματίες – Αυτοαπασχολούμενοι (ΟΑΕΕ-ΕΤΑΑ)

1η κατηγορία εισφορών

προβλεπόμενη εισφορά 220 ευρώ με 25% έκπτωση 165 ευρώ

2η κατηγορία εισφορών

προβλεπόμενη εισφορά 262 ευρώ με 25% έκπτωση 196,5 ευρώ

3η κατηγορία εισφορών

προβλεπόμενη εισφορά 312 ευρώ με 25% έκπτωση 234 ευρώ

4η κατηγορία εισφορών

προβλεπόμενη εισφορά 373 ευρώ με 25% έκπτωση 279,75 ευρώ

5η κατηγορία εισφορών

προβλεπόμενη εισφορά 435 ευρώ με 25% έκπτωση 326,25 ευρώ

6η κατηγορία εισφορών

προβλεπόμενη εισφορά 576 ευρώ με 25% έκπτωση 432 ευρώ

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η έκπτωση των εισφορών θα οδηγήσει σε μείωση της σύνταξης παρότι με δύο μήνες δεν πρόκειται να επηρεαστεί αισθητά.

Υπενθυμίζεται πως για τους ίδιους δικαιούχους (πλήττονται βάσει ΚΑΔ) η προθεσμία καταβολής των δόσεων ενεργών ρυθμίσεων, απαιτητών έως 31/3/2020 καθώς και η προθεσμία όλων των επόμενων μηνιαίων δόσεων της κάθε ρύθμισης έχει παραταθεί κατά 3 μήνες. Κατά το χρονικό διάστημα της παράτασης καταβολής των δόσεων, δεν υπολογίζονται πρόσθετα τέλη, τόκοι και λοιπές προσαυξήσεις και επιβαρύνσεις. Έχουν παγώσει δηλαδή οι ρυθμίσεις για 3 μήνες και η αποπληρωμή μεταχρονολογείται ώστε να ξεκινήσει από τέλη Ιουνίου και μετά.

Απάντηση