ΕΙΔΗΣΕΙΣΚΟΙΝΩΝΙΚΑΠΟΛΙΤΙΚΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Με μάσκα, αποστάσεις ασφαλείας και έως 50 άτομα στις Εκκλησίες

Με μάσκα, αποστάσεις ασφαλείας και έως 50 άτομα στις Εκκλησίες

Αναλυτικά τα μέτρα που αποφάσισε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος για την επιστροφή των πιστών στους Ιερούς Ναούς από την ερχόμενη Κυριακή 17 Μαΐου – Έκκληση στις ευπαθείς ομάδες να αποφύγουν την έξοδο από το σπίτι και συστάσεις σε όσουν προσέλθουν στους Ναούς να φοράνε μάσκα – Στην είσοδο των ναών θα υπάρχουν αντισηπτικά – Πώς θα γίνεται η Θεία Κοινωνία

Με επαναλαμβανόμενες λειτουργίες, ελεγχόμενη αναμονή στην είσοδο, αποστάσεις ασφαλείας και με μέγιστο αριθμό ατόμων σε κάθε ναό, θα επιστρέψουν οι πιστοί στις Εκκλησίες από τη ερχόμενη Κυριακή, προκειμένου να συμμετάσχουν στη Θεία Λειτουργία σύμφωνα με τα μέτρα που ανακοίνωσε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος κατά τη συνεδρίασή της.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, η ΔΙΣ, λαβούσα υπ’ όψιν της την από 28ης Απριλίου 2020 εξαγγελία της Πολιτείας περί της συμμετοχής των πιστών στις Θείες Λειτουργίες και στις Ιερές Ακολουθίες εντός των ιερών Ναών, από της Κυριακής 17ης Μαΐου 2020, καθόρισε τις προϋποθέσεις για την λειτουργία των ιερών Ναών με την συμμετοχή των πιστών και απεφάσισε να αποστείλει σχετικό διευκρινιστικό Εγκύκλιο Σημείωμα προς τους Μητροπολίτες για τον καθορισμό των συγκεκριμένων μέτρων, όπως έχουν ορισθεί από τους αρμοδίους φορείς. Τα μέτρα αυτά ανακοίνωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου Στέφανος.

Στην είσοδο των ναών θα υπάρχει ένα σύστημα ελεγχόμενης αναμονής πιστώνΑπαραίτητη είναι η τήρηση αποστάσεων 1,5 μέτρου, ενώ ο μέγιστος αριθμός των πιστών θα είναι 50 άτομα. Το πρόσωπο που θα ελέγχει στην είσοδο θα φοράει μάσκα και γάντια Ανοιχτά τα μεγάφωνα τις ώρες της Θείας Λειτουργίας. Θα τελούνται περισσότερες Θείες Λειτουργίες όπου υπάρχει η δυνατότητα. Οι ευπαθείς ομάδες να αποφύγουν την έξοδο από το σπίτι. Στην είσοδο των ναών θα υπάρχουν αντισηπτικά.

Ο φυσικός εξαερισμός των είναι υποχρεωτικός θα γίνεται συχνή και σχολαστική καθαριότητα Τα συσσίτια θα εξακολουθούν να λειτουργούν με διανομή δεμάτων. Οι πιστοί με προσωπική ευθύνη και μέριμνα συστήνεται να φοράνε μάσκα.

Αποστάσεις μεταξύ πιστών κατά την προσέλευση της θείας μετάληψης. Οι λιτανείες και οι μεταφορές ιερών λειψάνων αναστέλλονται μέχρι τις 5 Ιουνίου. Τα Ιερά Μυστήρια θα τελούνται εντός του ναού. Δεν θα γίνονται μυστήρια σε ιδιωτικούς ναούς.

Εκδόθηκε η ΚΥΑ

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας που εκδόθηκε σήμερα επιτρέπεται η τέλεση κάθε είδους θρησκευτικής λειτουργίας ή θρησκευτικής τελετής (συμπεριλαμβανομένων και των γάμων και των βαπτίσεων) με την συμμετοχή πιστών σε όλους τους χώρους λατρείας όλων των θρησκευτικών κοινοτήτων.

Αποσαφηνίζεται, επίσης, ότι σε περίπτωση τέλεσης λειτουργιών η θρησκευτικών τελετών σε υπαίθριους χώρους ισχύουν οι γενικοί κανόνες περί δημοσίων υπαίθριων συναθροίσεων. Η ισχύς της ΚΥΑ είναι από τις 17 Μαΐου έως και τις 5 Ιουνίου.

Οι μουσουλμάνοι θα εισέρχονται στα τζαμιά με ποδονάρια, όπως γίνεται χρήση στα νοσοκομεία, τα οποία ήδη χρησιμοποιούν από την αρχή της νόσου.

 

Απάντηση