ΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Η κυβέρνηση θα επεκτείνει τα οικονομικά μέτρα τον Μάιο – Έρχεται παράταση της καραντίνας;

Η κυβέρνηση θα επεκτείνει τα οικονομικά μέτρα τον Μάιο – Έρχεται παράταση της καραντίνας;

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ.Πέτσας δήλωσε σήμερα στην ενημέρωση των συντακτών, πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να επεκτείνει τα οικονομικά μέτρα για Μάιο και Ιούνιο, κάτι που δείχνει πως υπάρχει στο τραπέζι πιθανή επέκταση της καραντίνας!

Κανείς δεν ξέρει πραγματικά αν θα υπάρξει μερική άρση των περιοριστικών μέτρων καθώς όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία της πανδημίας τις επόμενες ημέρες.

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθύνει νέο διάγγελμα στους Έλληνες πολίτες σήμερα στις 19:30.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα κάνει έκκληση στους Έλληνες πολίτες να συνεχίσουν να τηρούν τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί.

Σε εφαρμογή τίθενται όλα τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζόμενων που αποφασίστηκαν για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, όπως τόνισε σήμερα κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον κ. Πέτσα παρατείνονται προθεσμίες και διευρύνονται οι δικαιούχοι, ώστε να καλυφθούν ακόμη περισσότεροι.

Ανάμεσα στα άλλα:

– Παρατείνεται έως τις 21 Απριλίου, η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων ένταξης στο μηχανισμό της επιστρεπτέας προκαταβολής, (αρχικού ύψους 1 δισ. ευρώ) των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί, ενώ εντάσσονται στους δικαιούχους οι επιχειρήσεις με τη μορφή ομόρρυθμων και ετερόρρυθμων εταιρειών, εταιρειών περιορισμένης ευθύνης και ιδιωτικών κεφαλαιουχικών εταιρειών που δεν απασχολούν εργαζόμενους.

– Απαλλάσσονται από δασμούς και Φ.Π.Α., τα προϊόντα που εισάγονται για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού για το 2020.

– Επεκτείνεται η έκπτωση κατά 40% του ενοικίου της επαγγελματικής στέγης και στους πληττόμενους κλάδους ελευθέρων επαγγελματιών-επιστημόνων. Επιπλέον, το μέτρο αφορά και τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις αυτές, εφόσον η σύμβαση εργασίας τους έχει τεθεί σε προσωρινή αναστολή.

– Επεκτείνεται και στα νομικά πρόσωπα η δυνατότητα αναστολής των φορολογικών υποχρεώσεων, εφόσον είναι ιδιοκτήτες ακινήτων που εκμισθώνονται σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους που πλήττονται και εισπράττουν μειωμένο, κατά 40%, ενοίκιο.

– Δίνεται δυνατότητα μέχρι και τις 24 Απριλίου σε επιχειρήσεις, που είχαν δηλώσει κύριο Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) που δεν ανταποκρίνονταν στην κυριότερη δραστηριότητά τους, να προβούν σε αναδρομική τροποποίηση με την προϋπόθεση ότι ο νέος κύριος Κωδικός ήταν δηλωμένος ως δευτερεύων.

– Παρέχεται η δυνατότητα σε επιχειρήσεις που έχουν υποκατάστημα η δραστηριότητα των οποίων έχει ανασταλεί, να συμπεριληφθούν τόσο στο σχήμα αποζημίωσης ειδικού σκοπού των εργαζομένων, όσο και στο δικαίωμα έκπτωσης 40% επί του μισθώματος του υποκαταστήματος, ανεξάρτητα από τον Κωδικό της κύριας επιχειρηματικής δραστηριότητας της επιχείρησης.

– Συμπεριλαμβάνονται στους πληττόμενους κλάδους και θα λάβουν όλα τα σχετικά ευεργετήματα, καταστήματα και επιχειρήσεις κάθε είδους που λειτουργούν εντός ξενοδοχειακών μονάδων και αεροδρομίων, όπως και καταστήματα λιανικής πώλησης τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.

– Ξεκινά από τη Μεγάλη Τετάρτη 15 Απριλίου, η καταβολή του ειδικού επιδόματος των 800 ευρώ σε πάνω από 800.000 δικαιούχους. Όσοι εργαζόμενοι είτε δεν υπέβαλαν υπεύθυνη δήλωση είτε οι συμβάσεις τους τίθενται σε αναστολή σε μεταγενέστερο χρόνο, μπορούν να την υποβάλουν, έως και τα τέλη Απριλίου.

– Μέσα στην Μ. Εβδομάδα οι επαγγελματίες και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων – έως πέντε εργαζόμενους – που έχουν πληγεί σημαντικά από την κρίση του κορωνοϊού και είναι δικαιούχοι της έκτακτης αποζημίωσης των 800 ευρώ θα πρέπει να καταχωρήσουν το αίτημά τους στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ myBusinessSupport.

– Από την Μ. Τετάρτη επίσης καταβάλλεται στους επιστημονικούς κλάδους η προκαταβολή των 400 ευρώ για το πρόγραμμα κατάρτισης, ενώ τα υπόλοιπα 200 ευρώ θα καταβληθούν μέχρι το τέλος του μήνα.

– Την Μεγάλη Τετάρτη, καταβάλλεται  το Δώρο Πάσχα, από τις επιχειρήσεις που δεν έχουν πληγεί. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα δόθηκε η έκτακτη ενίσχυση σε 113.780 εργαζόμενους στα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ, τον ΕΟΔΥ, καθώς και σε όσους υπηρετούν στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

– Την Μ. Πέμπτη θα καταβληθούν από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, αναδρομικά ποσά, που αφορούν μερίσματα του πρώτου τριμήνου, συνολικού ύψους 2,8 εκατ. ευρώ, σε σχεδόν 4.000 νέους μερισματούχους, που η αίτησή τους υποβλήθηκε έως και τις 31 Ιανουαρίου 2020.

– Ξεκινά μέσα στη Μ. Εβδομάδα η υποβολή αιτήσεων από τις επιχειρήσεις προς τις τράπεζες για την πληρωμή από το Κράτος των τόκων των ενήμερων δανείων για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο.

– Παρατείνεται έως τις 24 Απριλίου η προθεσμία καταβολής οφειλών, που έληξαν στις 31 Μαρτίου για όσους συμπληρώνουν φέτος το εβδομηκοστό έτος της ηλικίας τους, καθώς και για όσους παρουσιάζουν αναπηρία σε ποσοστό 80% και άνω. Επίσης, παρατείνεται έως τις 21 Απριλίου η προθεσμία καταβολής, με δικαίωμα έκπτωσης 25%, των οφειλών των πληττόμενων επιχειρήσεων.

Μέτρα και για τους ανέργους

Σε ό,τι αφορά τη στήριξη των ανέργων δρομολογείται σειρά προγραμμάτων. Ειδικότερα:

– Τροποποιείται το πρόγραμμα στήριξης μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55-67 ετών, ώστε να προσφερθούν επιπλέον 8.500 θέσεις εργασίας, 12μηνης διάρκειας.

– Ξεκινά το Μάιο πρόγραμμα για 36.500 άνεργους, αλλά και μονογονεϊκές οικογένειες, για οκτάμηνη κοινωφελή εργασία σε Δήμους και Περιφέρειες.

Ακολουθούν νέα προγράμματα από αρχές Μαΐου που θα καλύψουν επιπλέον 100.000 ανέργους.

 

Απάντηση